Šport a olympizmus
4 min. čítania

Grantový program Ukáž sa! spoznal finalistov: O celkové víťazstvo zabojuje 25 talentov

Členovia správnej rady Nadácie SOŠV pri posudzovaní žiadostí. Zľava člen správnej rady Pavol Mutafov, riaditeľka Nadácie SOŠV Zuzana Vodáčková, predseda správnej rady Dušan Guľáš, členka správnej rady a olympijská víťazka Zuzana Rehák Štefečeková a správca Nadácie SOŠV a prezident SOŠV Anton Siekel.
Foto
SOŠV

Šiesty ročník grantového programu Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru Ukáž sa! smeruje do finále. Členovia správnej rady Nadácie SOŠV, ku ktorým neodmysliteľne patrí aj čerstvá olympijská víťazka Zuzana Rehák Štefečeková, spomedzi súťažiacich vybrali 25 finalistov, ktorí si rozdelia celkovo 34 000 eur. O tom, komu pripadne najvyššia čiastka, rozhodne internetové hlasovanie verejnosti, ktoré sa spustí začiatkom septembra. 

Rovnako ako minulý rok, aj tento rok mladí Slováci predviedli svoj športový talent na Instagrame. S aktivitou na sociálnych sieťach sa čoraz častejšie stretávame aj u športovcov. Schopnosť zaujať na poli Instagramu či ďalších platforiem im môže v budúcnosti priniesť nielen pozornosť verejnosti, ale aj zaujímavé ponuky zo strany sponzorov.

V hlavných úlohách sa predstavili talent i Tokio 2020 

Dlhoročnou členkou správnej rady Nadácie SOŠV je aj olympijská víťazka z Tokia 2020 Zuzana Rehák Štefečeková. Na snímke je s predsedom správnej rady Dušanom Guľášom.
Dlhoročnou členkou správnej rady Nadácie SOŠV je aj olympijská víťazka z Tokia 2020 Zuzana Rehák Štefečeková. Na snímke je s predsedom správnej rady Dušanom Guľášom.
Foto
SOŠV

Keďže kreatívna časť grantového programu Ukáž sa! prebiehala počas olympijských hier v Tokiu, súťažiaci mali dve úlohy. Počas dvoch letných týždňov svoj Instagram zapĺňali kreatívnymi príbehmi, videami, fotografiami i „reelsmi”. Jeden týždeň pritom predstavovali svoj šport a talent, druhý týždeň fandili našim športovcom na olympijských hrách. Kreativite sa medze nekládli a mladí športovci sa s úlohami popasovali statočne a porota zložená z členov správnej rady SOŠV mala náročnú úlohu.

„Takmer každý súťažiaci, ktorý sa do práce na Instagrame pustil, si dal na súťaži záležať. Okrem kvalitne vyplneného formulára aj kreatívne tvoril obsah na svojom Instagrame,” prezradila riaditeľka Nadácie SOŠV Zuzana Vodáčková.

„Myslím si, že tento rok boli podmienky kreatívnej práce na Instagrame dosť prísne a vyberali sme hlavne športovcov, ktorí si na tom dali záležať a svoje videá mali aj odkomunikované. Neboli to len videá bez zmyslu. Musím povedať, že niektorí ma veľmi milo prekvapili a môžem sa od nich učiť aj ja, ako pracovať s Instagramom a so svojimi fanúšikmi," povedala členka správnej rady Nadácie SOŠV a športová strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková, ktorá si z Tokia priviezla najcennejší kov.

Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Pri posudzovaní žiadostí správna rada Nadácie SOŠV okrem kreativity na sociálnej sieti brala do úvahy aj tieto aspekty. Po niekoľkohodinových diskusiách a dôkladnom prezretí každého zo súťažiacich porota dospela k finalistom.

Finálová 25-ka má rozmanité zastúpenie športov 

Medzi finalistov sa prebojovalo šestnásť jednotlivcov a deväť kolektívov. V rámci jednotlivcov o celkové víťazstvo zabojuje deväť dievčat a sedem chlapcov. „Vo finálovej 25-ke máme šestnásť olympijských a šesť neolympijských športov. Prevahu majú letné športy – súťažiaci sa dokopy venujú šestnástim letným a šiestim zimným športom,” približuje riaditeľka Nadácie SOŠV.

Fináloví jednotlivci: 

Patrícia Tajcnárová

boby

Tomáš Tohol

freestyle bmx

Martin Maťko

biatlon, bežecké lyžovanie

Dávid Horeličan

parkour

Hana Čermáková

krasokorčuľovanie

Tereza Nemcová

atletika

Lea Slobodová

športové lezenie

Šimon Dubravík

triatlon

Sophia Polák

zjazdové lyžovanie

Damián Rebro

street workout

Michal Tatarko

zjazdové lyžovanie

Kiara Žabková

tenis

Kristína Svrčková

plávanie, triatlon

Lucia Mikušová

fitness

Ema Zvarová

biatlon

 

 

Finálové kolektívy: 

Červená hviezda Košice

vodné pólo

Športová škola karate Bratislava

karate

HMHK bauska, Vranov nad Topľou

hokejbal

Adamovci

biatlon, bežecké lyžovanie

Judo Club Slávia STU

judo

PROefekt team

cyklistika

HK Spiš Indians Levoča

ľadový hokej

Black Tiger Taekwondo Snina

taekwondo

Lollipops by RDS

tanec

Ruža girls

3x3 basketbal

 

Záverečný boj o čo najvyšší grant už o pár týždňov

Poslednou fázou grantového programu Ukáž sa! bude verejné internetové hlasovanie, ktoré rozhodne o výške grantu pre jednotlivých finalistov. Prebiehať bude od 6. do 19. septembra 2021 a úlohou finalistov bude (nielen) prostredníctvom svojich sociálnych sietí presvedčiť čo najviac ľudí, aby im dali svoj hlas. Aj v tejto fáze je veľmi dôležitá kreativita, ako svoj hlasovací profil dostať k čo najväčšiemu počtu ľudí.

Absolútny víťaz získa na podporu svojho športového talentu 4 000 eur, finalista na 2. mieste si odniesie 3 000 eur a na 3. mieste 2 500 eur. Štvrté až 25. miesto získa grant od 2 250 eur do 500 eur. 

Viac o grantovom programe Ukáž sa!

Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV