Športové aktuality
Rozhovor
6 min. čítania

Gymnasta Matej Nemčovič: Nechcem odísť do zahraničia, podmienky na Slovensku mi vyhovujú

Nina Ušiaková | Program športovej žurnalistiky
Matej Nemčovič
Foto
Archív Mateja Nemčoviča

Súčasťou projektu Juniorský olympijský tím 2021 sa stal aj talentovaný Matej Nemčovič. Sedemnásťročný gymnasta má za sebou hneď niekoľko výrazných úspechov. Do budúcna plánuje reprezentovať Slovensko a zatraktívniť športovú gymnastiku pre deti aj dospelých. 

Prečo si si vybral gymnastiku?

Začal som, keď som mal päť rokov. Nikdy som neskúšal iný šport, od začiatku som bol gymnasta. Ako dieťa som bol veľmi aktívny. Býval som v Šenkviciach. Dedko tam mal známeho, ktorý trénoval gymnastiku, tak ma prihlásil. Vďaka nemu som začal trénovať v klube ŠK Šenkvice.

Nevadilo ti, že gymnastika nie je taká populárna ako napríklad hokej alebo futbal?

Nie, od začiatku som vedel, že gymnastika je to pravé pre mňa. Rád som lozil, prekonával prekážky a navyše mi imponuje, že je to individuálny šport. Nikdy som nebol tímový hráč.

Ako spomínaš na svoje začiatky v Šenkviciach?

V Šenkviciach sa veľa ľudí gymnastike nevenovalo, takže som nemal možnosť začínať s deťmi a postupne sa prepracovávať vyššie. Fungovali sme tam všetci spolu, od začiatku boli všetky vekové kategórie spojené. Po vyučovaní som chodil na krúžok v rámci svojho voľného času.

Takže podmienky na tvoj športový rozvoj neboli dobré?

Na pomery takého malého klubu v dedine sme mali dobrú úroveň. Tréningy boli tvrdé a pravidelne sme chodili na súťaže. Podarilo sa mi vyhrať majstrovstvá Slovenska a môj talent si získal pozornosť.

Dnes ale už v Šenkviciach nie si. Kde teraz trénuješ?

V Šenkviciach som trénoval do piatej triedy na základnej škole. Potom si tréneri všimli, že som dobrý a podmienky pre môj ďalší progres už by neboli vyhovujúce. Presunul som sa teda do Bratislavy. Chvíľku som trénoval aj v Šenkviciach aj v Bratislave, na striedačku. V Bratislave mali lepšie podmienky, a tak som tam chodil častejšie a častejšie, až som sa tam presťahoval. Bývam u starých rodičov a začal som chodiť na športovú školu na Ostredky. Tu už je všetko na vyššej úrovni. Prešiel som pod klub Slávia UK Bratislava. Škola ma výrazne podporuje a vďaka nej môžem trénovať dvojfázovo každý deň.

Pamätáš sa na zlomový moment, keď si si povedal, že sa chceš gymnastike venovať profesionálne?

Už od malička ma gymnastika veľmi bavila, vedel som, že sa jej chcem venovať. Najsilnejší moment ale prišiel asi na mojich prvých majstrovstvách Európy. To boli naozaj veľké preteky. Videl som, ako cvičia najlepší, a hoci som nevyhral, urobilo to na mňa veľký dojem.

Konkurencia bola veľká?

Áno, určite, konkurencia bola a je obrovská. V Európe máme veľa šikovných gymnastov a gymnastiek. Najmä krajiny ako Rusko, Ukrajina či Anglicko vychovávajú kvalitných športovcov.

Prečo Slovensko zatiaľ nedosahuje takú úroveň?

Ťažko povedať. Nemyslím si, že by sme mali na Slovensku výrazne horšie podmienky. Čo sa týka telocviční, vybavené sú veľmi podobne. Problém ale je to, že v jednom čase a v jednej telocvični trénujeme spolu s prípravkou a ďalšími kategóriami. Nemáme toľko priestoru, koľko by sme potrebovali a to je trošku obmedzujúce.

Znamená to, že máme málo telocviční?

Áno, aj. Najlepšia telocvičňa je v Bratislave. Ďalšie máme ešte v Košiciach, Trenčíne a Banskej Bystrici, ale tam už nie je taká kvalita. A okrem telocviční máme aj nedostatok skúsených trénerov.

Aká je podpora od Slovenskej gymnastickej federácie?

SGF nás podporuje dosť výrazne. Vďaka nej máme prístup k rôznym fyzioterapeutickým ošetreniam, výživovým doplnkom, finančným prostriedkom a ďalším výhodám. Zároveň som dostal podporu od Slovenského olympijského a športového výboru v rámci projektu Juniorský olympijský tím, za čo som veľmi vďačný.

Ako by sa dalo zatraktívniť gymnastiku pre deti a športových fanúšikov?

Myslím si, že ľudia poznajú najmä športy, v ktorých sme úspešní. Slovensko vychovalo slávnych a kvalitných futbalistov, hokejistov, lyžiarov... Keby sme mali dosť úspešných gymnastov, deti by mali vzor a gymnastika by ich prilákala.

Takže neplánuješ opustiť Slovensko a vyskúšať podmienky v zahraničí?

Nie, nechcem ísť do zahraničia, aspoň zatiaľ. Podmienky na Slovensku mi vyhovujú. Ja rád vyhrávam a chcem byť na vrchole. U nás sa gymnastikou uživia iba najlepší z najlepších. Ja chcem dosiahnuť úspechy na našej pôde. Mám výborného trénera a chcem to takto potiahnuť ďalej.

V gymnastike sa dá súťažiť individuálne, ale aj v tíme. Stále preferuješ individuálnu cestu?

Vybral som sa smerom individuálneho súťaženia. Momentálne na Slovensku ani nemáme vytvorené družstvo. V ňom musia byť minimálne traja. Trénujem s dvomi ďalšími chlapcami, s ktorými by v budúcnosti bolo možné vytvoriť tím, ale všetci na sebe ešte musíme pracovať.

Hovoril si, že nie si tímový hráč. Napriek tomu by si chcel vyskúšať súťažiť v tíme?

Určite áno. Popri cvičení v tíme si každý ide na pretekoch aj to svoje individuálne. Cvičíme čo najlepšie sami za seba a súčasne tým pomáhame tímu. Môžeme sa navzájom potiahnuť. Bola by to dobrá skúsenosť pre všetkých.

Ako prebieha tvoja príprava na preteky?

Trénujeme zostavu, ktorú tam budem cvičiť. Neučíme sa žiadne nové prvky, iba drilujeme to, čo už viem. Popri tom máme „kontrolné tréningy“, ktoré vyzerajú ako preteky nanečisto, chodíme na sústredenia a vylepšujeme, čo sa dá.

Sú tréningy pred pretekmi iné ako ostatné?

Samotný tréning je v podstate rovnaký, iba na náradiach je rozdiel. Pred každým tréningom posilňujeme, máme dôkladný strečing a následne ideme na náradia. Keď sa neblížia preteky, trénujeme nové prvky. Tie potom zaraďujeme do zostavy, s ktorou súťažíme.

Počas pandémie ale spoločne trénovať nemôžete. Ako to riešite?

Pandémia nás výrazne obmedzila. Trénujeme online, každý doma, keďže sa nemôžeme stretávať a vstup do telocvične je zakázaný. Absolvovali sme niekoľko sústredení v Šamoríne, kde sme sa pripravovali spoločne, ale každodenný kontakt s náradím veľmi chýba.

Dá sa trénovať gymnastika doma?

Doma väčšinou len posilňujeme. Požičali sme si nejaké náradie z telocvične, ale na dobrý tréning nemáme ani dosť miesta, ani vhodné podmienky. Keď sa vrátime do telocvične, najviac to bude vidieť na kondičke. Dúfam, že pred najbližšími pretekmi sa nám podarí absolvovať ešte aspoň jedno sústredenie v Šamoríne.

Čo je tvojím najväčším cieľom v gymnastickej kariére?

Určite je to kvalifikácia na olympijské hry. Presadiť sa medzi seniormi bude nesmierne náročné, ale budem sa snažiť. To je môj najväčší sen.

Program športovej žurnalistiky
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV