Športové aktuality
4 min. čítania

Gymnastka Ábelová pomáha aj pri tréningoch mládeže: Ako juniorka sa snažím načerpať čo najviac skúseností

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Nina Ábelová.
Foto
SOŠV - Samuel Galica

Nina Ábelová sa venuje športovému aerobiku. Svoju budúcnosť vidí v športovej oblasti aj po skončení aktívnej kariéry. Už teraz pomáha v klube pri tréningoch mladších športovkýň. Hoci je stále iba juniorka, zažila aj momenty, keď prehodnocovala pokračovanie jej športovej kariéry. „Láska k športu je však silnejšia,“ hovorí finalistka 5. ročníka grantového programu Nadácie SOŠV.

Nina už od piatich rokov trénuje v klube športového aerobiku v Nitre. „Ako malá som vždy mala blízko k tancu a hudbe, takže športový aerobik bol pre mňa ideálnou voľbou. Rodičia ma preto prihlásili. Vozili ma na tréningy, bez nich by som sa športu nevenovala,“ hovorí talentovaná športovkyňa.

Šport v telocvični aj vo voľnom čase

Študuje na nitrianskom gymnáziu a každý deň sa venuje obľúbenému gymnastickému športu, ktorý je jej veľkou vášňou.  „Ráno pred vyučovaním mám na programe samostatnú kondičnú prípravu a poobede ma čaká tréning v telocvični. Snažím sa robiť všetko pre to, aby som sa zlepšovala a vždy sa snažím podať čo najlepší výkon. Športu sa rada venujem aj vo voľnom čase. Najradšej si idem zaplávať, alebo sa previezť na bicykli s kamarátmi,“ hovorí finalistka Ukáž sa! 2020 o svojom bežnom dni.

Jej vzorom je americká gymnastka Simone Biles. „Na olympijských hrách celému svetu pripomenula, že šport je hlavne o zábave a športovec musí byť zdravý fyzicky aj psychicky na to, aby mohol podať taký výkon, ktorý sa od neho očakáva.“

„Podľa mňa je grantový program Ukáž sa úžasný projekt a môže pomôcť mnohým nádejným športovcom, ktorí nemajú dostatok financií.“ Nina Ábelová o projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Svoju budúcnosť vidí aj v trénerstve

Do budúcna by chcela pracovať v športovej oblasti ako trénerka. Preto už teraz zbiera skúsenosti a popri tréningoch pomáha s trénovaním mladších skupín detí v klube. Okrem toho tajne sníva o tom, že jej šport bude raz patriť medzi olympijské disciplíny a bude môcť zažiť boj pod piatimi kruhmi.  „Ako juniorka sa snažím načerpať čo najviac skúseností, takže je počas roka nevyhnutné absolvovať viaceré medzinárodné preteky či sústredenia, ktoré platia moji rodičia. Je aj niekoľko ďalších vecí, ktoré nie sú ľahko finančne dostupné a prispeli by k mojej kvalitnejšej príprave, ako napríklad fyzioterapia, no nemôžem si ich dovoliť,“ vysvetľuje gymnastka, ktorá sa predstavila aj na európskom šampionáte.

Nina Ábelová.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Grant jej pomohol v skvalitnení prípravy

„Môj šport patrí medzi finančne náročnejšie a keďže nie je tak verejne známy, je ťažšie dostať sa k finančnej podpore. Grant z Ukáž sa! mi pomohol hlavne v skvalitnení mojej prípravy a zlepšení regenerácie,“ dodáva Nina o finančnej podpore 1 000 eur z projektu.

Keďže kvôli pandémii nemala žiadne preteky dlhšie ako rok, chcela by sa znovu dostať do súťažného tempa. „Po takej dlhej prestávke je ťažšie podávať kvalitné výkony.“

Hoci je stále iba juniorka, zažila aj momenty, keď prehodnocovala pokračovanie jej športovej kariéry. „Samozrejme, také chvíle tu vždy boli aj budú. Ale myslím si, že láska k športu je silnejšia.“

Na sociálnych sieťach chce zostať aktívna

Piaty ročník grantového projektu Ukáž sa! bol aj o práci so sociálnymi sieťami. „Myslím si, že žijeme v dobe, v ktorej sú sociálne siete neodmysliteľnou časťou nášho života, či sa nám to páči, alebo nie. Ja sa v nich stále necítim ako doma, ale ak majú mať pozitívny vplyv na ich užívateľov, tak sú určite skvelým prostriedkom. Bolo to pre mňa niečo nové a som rada, že mám takúto skúsenosť. Budem sa snažiť zostať aktívna aj naďalej,“ sľubuje Ábelová.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV