Športové aktuality
5 min. čítania

Gymnastka Mokošová: Mám to vo svojich rukách

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Športová gymnastka Barbora Mokošová.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Takmer po dvoch rokoch od olympijskej istoty sa konečne predstaví v japonskej metropole. Športová gymnastka Barbora Mokošová sa na olympijské hry v Tokiu naladila ziskom vôbec prvej medaily z gymnastiky pre Slovensko v histórii samostatnosti – bronzom z majstrovstiev Európy.

Miestenku na olympijské hry do Tokia mala vo vrecku už v októbri 2019. Zabezpečila si ju vo viacboji na MS v Štuttgarte. „Som veľmi rada, že sa mi to vtedy podarilo. Nebola som na tom zdravotne dobre, mala som nohu po operácii a týždeň predtým som si natrhla šľachu pod chodidlom. Nad mojím štartom visel otáznik, som však rada, že som to riskla,“ spomína Mokošová na obdobie spred dvoch rokov.

Ako to vyzerá v Tokiu? Ako sa jej páči olympijská dedina? Kedy ju uvidíme súťažiť? To, ale aj oveľa viac prezradí Barbora Mokošová vo štvrtok 22. júla v livestreame na našom Facebooku. Priamo do dejiska olympijských hier sa s ňou spojíme o 12:00 slovenského času.

Cez koronu spomalila a doliečila si zranenia

Zisk miestenky jej pomohol aj k tomu, že sa mohla sústrediť na svoj výkon na 100%, byť pokojnejšia a neriešiť ďalšie kvalifikácie. Pár mesiacov po svetovom šampionáte však začal úradovať koronavírus. Situácia napokon skončila odložením olympijských hier o jeden rok.

„Korona ovplyvnila nielen mňa, ale aj všetkých športovcov. Prospešné to bolo v tom, že som sa mohla viac venovať svojmu zdravotnému stavu a dať sa dokopy. Mali sme možnosť vycestovať na sústredenia, trošku sme spomalili a sústredili sa na veci, na ktoré predtým nebol čas,“ hovorí.

 Barbora Mokošová na tréningu počas koronakrízy.
Barbora Mokošová.
Foto
TASR - Jakub Kotian

Bronz ako vyvrcholenie ťažkej driny

V decembri minulého roka získala Mokošová bronzovú medailu na bradlách na majstrovstvách Európy žien v tureckom Mersine na jednotlivých náradiach. Pre Slovensko to bol premiérový cenný kov na kontinentálnom šampionáte. Aj tento úspech ju nakopol smerom k Tokiu. „Bol to naozaj neskutočný a neopísateľný pocit. Do dnešného dňa neverím, že sa mi to podarilo. Som veľmi šťastná, že som to dokázala. Samozrejme, že ma to veľmi namotivovalo a dodalo mi to sebavedomie na celú sezónu.“

Formu ladila doma aj na sústredení v Prahe

Záverečnú olympijskú formu ladila predovšetkým doma na Slovensku. „Trénovala som doobeda aj poobede. Doobeda to boli tri hodiny, poobede aj štyri. Robila som celé zostavy, dolaďovali sme detaily, hrali sme sa s drobnosťami, ktoré budú rozhodovať,“ vysvetľuje zverenkyňa trénera Martina Zvala. Pár týždňov pred odletom do Japonska bola štyri dni na sústredení v Prahe. „Veľmi mi to pomohlo, keďže aj česká gymnastka Aneta Holasová sa kvalifikovala na olympijské hry a nemala sparing partnera na trénovanie. Takže sme si takto pomohli.“

Barbora Mokošová, prezidentka SR Zuzana Čaputová a parastrelec Radoslav Malenovský.
Barbora Mokošová, prezidentka SR Zuzana Čaputová a parastrelec Radoslav Malenovský.
Foto
TASR - Martin Baumann

Sľub prezidentke bol pocta

Práve ona a parastrelec Radoslav Malenovský minulý týždeň na nádvorí Prezidentského paláca zložili v mene celej olympijskej a paralympijskej výpravy slávnostný sľub do rúk prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej. „Bola pre mňa česť, že som bola vybraná práve ja. Mala som trošku trému, no bolo to oprávnené, pretože skladať sľub prezidentke nie je len tak,“ opisuje Bratislavčanka.

Pre Mokošovú nebude vystúpenie v Tokiu prvým predstavením pod piatimi kruhmi. Za sebou má už účasť na olympijských hrách v Rio de Janeiro v roku 2016. Vo viacboji obsadila 45. miesto. „Moje skúsenosti mi určite môžu pomôcť. Treba mať veľa natrénované a „mať to v rukách“. Myslím si, že to bude hlavné. Treba byť však aj dobre pripravený v hlave,“ dodáva gymnastka.

Na OH chce ukázať ľuďom, ako dobre vie cvičiť

Ako väčšina športovcov aj ona je rada, že sa olympijské hry nezrušili, ale presunuli. Mám rada olympijskú atmosféru, je tam veľa športovcov – sme jedna komunita. Je to niečo nezabudnuteľné. Samozrejme, je mi ľúto, že toho neuvidím veľa, napriek tomu verím, že si to tam užijem a všetko bude mať tú správnu atmosféru,“ hovorí Mokošová, ktorá už sa zoznamuje s tokijskými podmienkami.

„V olympijskej dedine to vyzerá veľmi dobre, je to tu zabezpečené na 100 percent. K dispozícii máme ubytovanie, jedáleň, fitnescentrum, herňu, miestnosť na fyzioterapiu. Gymnastická hala je tiež v poriadku, dobre sa nám cvičí na náradí, takže za mňa maximálna spokojnosť,“ opisuje atmosféru priamo z miesta.

Na olympijské hry odišla s cieľom zacvičiť čo najlepšie. „Chcela by som prejsť celý viacboj bez nejakého väčšieho zaváhania a ukázať ľuďom, ako dobre viem cvičiť,“ dodáva.

Ako to vyzerá v Tokiu? Ako sa jej páči olympijská dedina? Kedy ju uvidíme súťažiť? To, ale aj oveľa viac prezradí Barbora Mokošová vo štvrtok 22. júla v livestreame na našom Facebooku. Priamo do dejiska olympijských hier sa s ňou spojíme o 12:00 slovenského času.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV