Športové aktuality
5 min. čítania

Hokejisti sú krok od Pekingu 2022, majú za sebou dve prekážky

Slovenskí hokejisti vstúpili úspešne do bojov o Peking
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Slovenskí hokejisti majú za sebou na ceste do Pekingu dve prekážky. Po výhrach nad Rakúskom 2:1 a Poľskom 5:1 ich v nedeľu čaká na finálovom turnaji olympijskej kvalifikácie v Bratislave najdôležitejší krok – súboj s Bielorusmi. Na potvrdenie postupu na zimné olympijské hry 2022 stačí hokejistom SR aj bod, na ten sa však neradno spoliehať.

Na olympijský turnaj sa z bratislavskej skupiny kvalifikácie môžu prebojovať už iba Slováci a Bielorusi, aj keď tí prehrali úvodný duel s Poľskom 0:1. Postupové scenáre na nedeľu určila piatková výhra Slovenska nad Poľskom.

Tréner videl chyby a zaváhania

Zverenci Craiga Ramsayho zlomili odpor húževnatého poľského súpera v druhej tretine, v ktorej strelili tri góly. Trénera po stretnutí tešili tri body i niektoré pasáže hry. Stopercentne však spokojný nebol.

„V prvej tretine sme sa akoby snažili urobiť zápas zaujímavým, opäť si hráči posielali zbytočné bekhendové pasy, prihrávky cez vlastné nohy. Dávali sme Poliakom šancu vrátiť sa do zápasu,“ hovoril Ramsay.

Tréneri mali k hráčom príhovor, každý ich zverenec sa dozvedel, že toto nie je štýl hry slovenského tímu. Aj lídri mužstva videli, že prvá dvadsaťminútovka nebola v poriadku a tiež povzbudzovali spoluhráčov, aby začali hrať inak. Hráči s dvojkrížom na prsiach postupne začali diktovať tempo hry, neumožňovali súperovi, aby hral svoju hru. Slováci mali od druhej tretiny kontrolu nad zápasom. Poliaci sa snažili dobre brániť stredné pásmo, hrali obetavo a domáci útočili do plnej obrany.

„Nemôžete nikdy očakávať, že to bude ľahký zápas, vtedy bude z toho vždy dlhá, náročná noc. Ak nedávate ľahko góly, hneď si to robíte ťažším. Nakoniec sme boli schopní streliť niekoľko gólov. Videl som dobrý výkon od všetkých formácií,“ hodnotil Ramsay.

Čerešňák a Hudáček po zdravotných problémoch na ľade dominujú

Olympijská kvalifikácia zastihla vo veľmi dobrom svetle obrancu Petra Čerešňáka, ktorého v závere minulej sezóny trápili zdravotné problémy. So štyrmi asistenciami je po dvoch zápasoch najproduktívnejším hráčom bratislavského turnaja.

„Víťazstvo sa rodilo ťažko, v prvej tretine sme síce mali šance, ale nedarilo sa nám ich premieňať. Podarilo sa nám to až v druhej a tretej tretine. Máme tri body a to je hlavné,“ povedal Peter Čerešňák.

Mužstvo ťahá aj Libor Hudáček, ktorý sa gólovo presadil v oboch zápasoch. Pri návrate na ľad po februárovej zlomenine nohy ukazuje, že hrať kreatívne má stále v krvi. Jeho gól na 2:0 bude patriť medzi „highlighty“ bratislavského turnaja.

„Dostal som peknú krížnu prihrávku od Petra Čerešňáka, Marko Daňo mi tam vošiel medzi súperových obrancov, zobral som si to do stredu, snažil sa vystreliť do hornej časti bránky a vošlo to,“ opísal moment Spišiak.

Ružička myslel aj na hetrik

Olympijská kvalifikácia v hokeji
Na snímke uprostred Adam Ružička (Slovensko), vľavo Jakub Wanacki a vpravo brankár John Murray (obaja Poľsko) počas zápasu D-skupiny olympijskej kvalifikácie na ZOH v Pekingu Slovensko - Poľsko.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Prvé dva presné zásahy v reprezentácii oslavoval v stretnutí Adam Ružička. K prvému mu síce pomohol aj jeden zo súperov, ktorý si zrazil puk do bránky, pri druhom už ukázal šikovnosť svojich rúk pri teči nahodenej strely Kristiána Pospíšila.

„Najlepší hokej sme hrali v druhej tretine, keď sme dali tri góly. Musím sa priznať, že som veľmi nevidel, ako sa dostal puk pri prvom góle do bránky. Len som sa snažil bojovať a mal som šťastie, že mi ho pripísali. Prvý reprezentačný zásah si budem pamätať na celý život,“ usmieval sa Pospíšil.

Pri prvom i druhom jeho zásahu bol v akcii videorozhodca. Pri prvom posudzoval, či sa Slováci nedostali do útočného pásma z ofsajdovej pozície, pri druhom, či Pospíšil nezahral pri teči puku vysokou hokejkou.

„Bol som si stopercentne istý, že to bol regulárny gól. Len som čakal so spoluhráčmi, aby to potvrdil aj videorozhodca,“ hovoril o druhom zásahu. Počas tretej tretiny myslel aj na hetrik, mal na to zopár príležitostí, ale priorita bola inde: „Dôležité bolo, aby sme udržali výsledok a v pohode vyhrali.“

Na záver najťažšia prekážka

Na záver olympijskej kvalifikácie čaká Slovákov Bielorusko. Postupová matematika je jasná. Teoreticky, ak by Poliaci vyhrali nad Rakúšanmi za tri body, stačila domácim hráčom aj prehra o dva góly, aby si mohli baliť kufre do Pekingu. Na keby sa však nehrá... Slovenskí hokejisti sa počas sobotňajšieho voľného dňa chcú na duel dobre pripraviť a predovšetkým opäť vyhrať. Dopredu ich bude hnať pravdepodobne najvyššia návšteva, hľadisko by malo byť zaplnené do maximálne povolenej miery.

„Proti Bielorusku sa musíme držať nášho systému. Hneď ako sa zmocníme puku, musíme vystreliť smerom do útoku. Musíme sa sústrediť na náš výkon, potom sme schopní to sťažiť každému súperovi,“ uviedol Craig RamsayPeter Čerešňák doplnil: „Proti Bielorusku to bude náročné. Určite si k tomu sadneme a naštudujeme si ich hru. Bude to boj o všetko, musíme sa na to stopercentne pripraviť. Zistili sme, že góly vieme dávať, tak dúfam, že to bude padať aj proti Bielorusku.“

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV