Športové aktuality
6 min. čítania

Hokejisti zvládli náročnú domácu skúšku a opäť nebudú chýbať na ZOH

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Slovenskí hokejisti zvládli vypätý duel s Bieloruskom a radovali sa z postupu na ZOH 2022.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Hokejisti Slovenska nebudú chýbať v olympijskon turnaji ani na ôsmych zimných olympijských hrách v ére samostatnosti. Až do posledných minút finálového turnaja olympijskej kvalifikácie to síce bola dráma, čo sa aj očakávalo, ale napokon sa radovali z postupu na ZOH 2022 v Pekingu slovenskí hokejisti. K výhram 2:1 nad Rakúskom a 5:1 nad Poľskom pridali aj postupovú 2:1 nad Bieloruskom.

Aj keď v prvom zápase kvalifikačného turnaja zdolali Poliaci nečakane Bielorusov 1:0, v Bratislave sa naplnil očakávaný scenár a o jedinú postupovú miestenku do Pekingu v priamom súboji bojovali Slováci s Bielorusmi. Domácim stačila na účasť aj remíza v riadnom hracom čase, hostia museli bezpodmienečne vyhrať.

V elektrizujúcej atmosfére maximálne možne zaplneného hľadiska Zimného štadióna Ondreja Nepelu (7105 divákov) chceli obe strany postúpiť. V zápase bolo veľa tvrdých zákrokov, niektoré boli na hrane povoleného. Bielorusi agresívnou hrou, ktorú majú v krvi viacerí ich zámorskí rodáci a vyžaduje ju aj tréner Craig Woodcroft, rozbiť rytmus slovenskej kombinačnej hry.

Aj Ramsay prežíval veľké emócie

Craig Ramsay
Craig Ramsay prežíval po postupe veľké emócie.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Slováci napokon zápas ustáli. Mali dobrý úvod, v ktorom strelil Peter Cehlárik gól v presilovke a potrestal zákerný faul pri mantineli na Juraja Slafkovského, a potom ukázali aj psychickú odolnosť. Nedali sa zbytočne vyprovokovať, hrali obetavo a správne čítali hru. Aj keď sa stala chyba, vedeli si pomôcť. Nespanikárili, keď Bielorusi prevzali v druhej tretine iniciatívu a vyrovnali. Trpezlivosťou podporenou hernou disciplínou napokon dokráčali k postupu, ktorý ešte spečatil gólom do prázdnej bránky Libor Hudáček.

„Budete si myslieť, že po päťdesiatich rokoch v profesionálnom hokeji si poviem, že ma čaká len ďalší zápas, ale nie je to tak. Každý zápas je iný a v každom chcem urobiť maximum pre úspech. Stále mám v pamäti majstrovstvá sveta 2019 v Košiciach, kde sme viacero stretnutí dobre rozohrali, ale nedotiahli ich do víťazného konca. Tentoraz sa nám to v domácom prostredí podarilo a mám veľkú radosť. Nemôžem ani opísať všetky emócie, ktoré mnou prúdia. Je to fantastické, že som pomohol Slovensku k postupu na ZOH,“ povedal tréner Craig Ramsay, ktorý po postupe do Pekingu bude pokračovať pri mužstve do konca sezóny 2021/22 a predstaví sa s ním aj na majstrovstvách sveta vo Fínsku.

Lídrami Konrád, Hrivík, Cehlárik, Gernát, Čerešňák a Hudáček

V mužstve mu chýbali hráči, ktorí pravidelne nastupujú v NHL, avšak z tých, ktorých mal k dispozícii, dokázal namixovať zloženie, ktoré zvládlo kvalifikáciu. V bránke bol Branislav Konrád, ktorý dodával tímu istotu a podľa viacerých expertov bol najlepším mužom bratislavského turnaja. Lídrami mužstva boli Marek Hrivík, Peter Cehlárik, Martin Gernát Peter Čerešňák, strelecky ho v každom stretnutí potiahol Libor Hudáček.

„Postup nás stále veľa práce i nervov. Musím pochváliť predovšetkým Branislava Konráda, ktorý chytal trikrát za štyri dni. Sám sa pýtal do bránky, chcel urobiť všetko pre úspech tímu. Proti Bielorusku nám pomohlo, že sme strelili rýchly gól a v zápase sme ani raz neprehrávali,“ priznal Ramsay, ktorý nebol úplne spokojný s druhou tretinou.

V nej jeho zverenci ustupovali z pozícii a chvíľami hrali na náhodu. V kabíne počas prestávky im preto hovoril, aby do tretej dvadsaťminútovky dali všetko a išli na doraz. „Chalani mali ísť na maximum, aby ich deti mohli byť hrdé, že ich otcovia pomohli Slovensku k postupu. Keď sme dali druhý gól, snažil som sa ich upokojovať. Do konca bolo ďaleko a v hokeji sa môže stať čokoľvek,“ priznal Kanaďan, ktorý viedol Slovensko aj na olympijskom turnaji v Pjongčangu.

Radosť v hráčskej kabíne i v hľadisku

Branislav Konrád
Branislav Konrád bol veľkou oporou slovenského tímu.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Súboj s Bielorusmi bol otvorený do posledných minút. Stačila jedna slovenská chyba, jedno zaváhanie, jeden inkasovaný gól a rozdané karty by sa úplne zmenili.

„Máme veľkú radosť z postupu. Tri zápasy za štyri dni boli veľmi náročné. Nebolo ľahké sa za zopár dní zohrať a nastúpiť na prvý súťažný zápas bez jediného prípravného. Každý z nás si zastal svoju pozíciu. Teraz počas sezóny na prípravných turnajoch môžeme budovať tím pre Peking,“ povedal útočník Peter Cehlárik, ktorý pri gólovej strele v presilovke do bieloruskej siete využil skúsenosti zo spolupráce s Marekom Hrívikom z pôsobenia vo švédskom Leksande.

Kapitán mužstva Marek Hrivík potvrdzoval líderské schopnosti na ľade i mimo neho. Spoluhráčov upokojoval, dával im cenné rady, na ľade odkorčuľoval veľké porcie minút, naskakoval v presilovkách i oslabeniach. Aj on si po poslednej siréne poriadne odfúkol. „Všetci sme prišli, lebo sme chceli vyhrať a postúpiť. Bola to veľká výzva. Našťastie sme sa dali za krátky čas dokopy a uspeli sme. Tlak, ktorý prináša boj o olympijské hry, je veľký. Zlepšovali sme sa každým zápasom. Verím, že tento tím môže niečo dosiahnuť aj v Pekingu,“ povedal Marek Hrivík.

V tíme sa v pozitívnom svetle ukazovali aj mladíci. „Košíkari“ Juraj Slafkovský so Šimonom Nemcom zvládli svoje úlohy, výkonnostne ide nahor aj ešte nedávno junior Samuel Kňažko.

„Mladí hráči sa znova posunuli. ‚Slavko‘ hral veľmi dobre, je dominantný na puku, je ťažké mu ho zobrať, vedel poslať  spoluhráčov do šancí. Verím, že bude mať pred sebou úspešnú sezónu. Verím tiež, že sa neskôr dostane do klubu, ktorý mu dá šancu, a že ho čaká skvelá kariéra,“ uzavrel Hrivík, ktorého zo spoluhráčmi na záver kvalifikácie vytlieskalo zaplnené hľadisko.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV