Športové aktuality
3 min. čítania

Hokejistky nenapodobnili mužských kolegov a nedostali sa do Pekingu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Slovenské hokejistky zakončili olympijskú kvalifikáciu víťazstvom nad Kórejskou republikou.
Foto
SZĽH/Natália Segura

Slovenským hokejistkám sa nepodarilo naplniť sen o účasti na zimných olympijských hrách 2022 v Pekingu. Slovenky na kvalifikačnom finálovom turnaji vo švédskej Lulee obsadili nepostupovú 3. priečku a nenapodobnili augustový úspech mužov z Bratislavy.

Slovenky nezačali finálový turnaj úspešne, po prehrách 0:3 s domácim Švédskom a 1:3 s Francúzskom už nemohli dúfať v účasť v Pekingu. Na záver proti Kórejčankám sa uvoľnili, už im nervozita a dôležitosť duelov nezväzovala ruky a s Luleou sa rozlúčili víťazstvom 7:1.

„Po dvoch ťažkých zápasoch a prehrách sme sa museli pripraviť, predovšetkým z mentálnej stránky. Teší ma, že sme nad Kórejčankami vyhrali. Našou úlohou bolo motivovať dievčatá, aby odovzdali na ľade obetavý výkon za Slovensko. Veľmi nás teší sedem gólov, ktoré sme dali. Končíme turnaj víťazstvom, čo je dobrý odkaz do budúcna. Avšak skutočnosť, že sme nezískali olympijskú miestenku, ktorú sme si dali za cieľ, bude mrzieť ešte dlho,“ hodnotil pre web SZĽH vystúpenie na turnaji tréner slovenskej ženskej reprezentácie Tomáš Segíň.

Slovenské hokejistky doteraz hrali na olympijskom turnaji len raz, v roku 2010 sa predstavili v kanadskom Vancouveri. V tom čase sa prebojovali aj do elitnej kategórie majstrovstiev sveta. V súčasnosti sú rovnako ako Švédky či Francúzky účastníčky A-skupiny I. divízie MS. Aj preto pred začiatkom bojov na severe Európy verili, že by sa mohli do Pekingu prebojovať.

Kvalifikácia sa odohrala za prísnych protipandemických opatrení. Reprezentácie už v príprave boli v bubline a pravidelne testované.

„Na Kóreu sme sa pripravovali ako na každý iný zápas. Nebolo to ľahké, keďže z fyzickej stránky máme za sebou dva týždne v bubline, viacero tréningov a dva ťažké zápasy. Z psychickej sme zasa prežili sme veľké sklamanie. Ale povedali sme si, že sa musíme postaviť na nohy a ísť s hrdosťou za Slovensko vyhrať aspoň jeden zápas. Veľmi sa teším, že sa nám to podarilo,“ doplnila pre web SZĽH útočníčka Romana Halušková.  

Na ZOH sa predstaví desať ženských hokejových tímov, ktoré budú v úvode rozdelené do dvoch výkonnostných skupín. Z lepšej všetkých päť družstiev a z horšej najlepšie tri budú hrať štvrťfinále. Automaticky sa do Pekingu kvalifikovalo šesť najlepších krajín v rebríčku IIHF – Kanada, USA, Fínsko, Rusko, Švajčiarsko a Japonsko plus organizátor ZOH z Číny.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV