Športové aktuality
2 min. čítania

Holandský kráľ Willem Alexander na slávnostnom ceremoniáli oficiálne otvoril XII. EYOF v Utrechte + FOTOGALÉRIA

Mojmír Gaško

Utrecht 14. júl (od tlačového atašé výpravy Mojmíra Gaška) - V nedeľňajší podvečer sa oficiálne začal v poradí XII. letný európsky olympijský festival mládeže (EYOF) v holandskom Utrechte. Dejiskom slávnostného aktu bol miestny futbalový štadión, na ktorý sa zmestí viac než 24-tisíc divákov. Aj napriek tomu, že jedna zo štyroch tribún bola využitá ako pódium, zvyšné tri boli zaplnené a podľa ofciálnej správy organizátorov bol otvárací ceremoniál vypredaný (lístok naň stál sedem eur a 50 centov). Na približne hodinovom programe sa zúčastnila takmer kompletná slovenská výprava. Slovenskú zástavu niesla kapitánka basketbalového tímu Veronika Remenárová.

Po príchode výprav zo všetkých krajín (najpočetnejšia je výprava domáceho Holandska) sa začal slávnostný program. Po úvodných príhovoroch šéfky organizačného výboru Rindy den Bestenovej a prezidenta Európskych

Zapálenie olympijského ohňa na štadióne FC Utrecht. FOTO: ROMAN JÁNOŠKA
Zapálenie olympijského ohňa na štadióne FC Utrecht.
Foto
ROMAN JÁNOŠKA
olympijských výborov Patricka Hickeyho vystúpil s prejavom prezident Medzinárodného olympijského výboru Jacques Rogge. Otec myšlienky európskych olympijských festivalov mládeže vyzdvihol prínos takéhoto mládežníckeho podujatia a označil ich ako "vstup do olympijského sveta". Krátko po prejave holandský kráľ Willem Alexander za mohutnej podpory divákov oficiálne vyhlásil EYOF v Utrechte za otvorený.

VIDEOZÁZNAM Z OTVÁRACIEHO CEREMONIÁLU

K slovenskej výprave sa v nedeľu v noci (po otváracom ceremoniáli) pripojila aj posledná, tretia skupina. V nej bolo šesť atlétov, ktorí prileteli priamo z majstrovstiev sveta juniorov. V pondelok sa na EYOF začínajú prvé súťaže, v ktorých sa predstavia aj naši športovci. Svoje prvé disciplíny absolvujú atléti, tenisti a do hry zasiahnu aj slovenské basketbalistky, ktoré sa podvečer stretnú s domácim výberom Holandska.

ČASOVÝ PROGRAM SLOVENSKÝCH ŠPORTOVCOV

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV