Športové aktuality
4 min. čítania

Hráčka Bayernu či majsterka sveta v kickboxe: Toto sú ženy, ktoré sa presadili v mužských športoch

Miroslava Luptáková

Svojimi športovými výkonmi a úspechmi dokazujú, že šport je pre všetkých. Bez rozdielu na pohlavie. Reč je o ženách, ktoré svoj profesionálny život zasvätili „mužským” športom. Hokejistky v ženskej NHL, majsterka sveta v kickboxe či volejbalistky a hokejbalistky, úspešne reprezentujúce Slovensko v športoch, ktoré mnohí považujú za doménu mužov. Čerešničkou na torte je už len talentovaná futbalistka, ktorá kope za Bayern Mníchov. 

V našom seriáli k Medzinárodnému dňu žien vám dnes predstavíme päť športovkýň či ženských tímov, ktoré sa presadili v „mužských” športoch.

Iveta Klimášová, Mariah Fujimagari a Lenka Čurmová.
Iveta Klimášová, Mariah Fujimagari a Lenka Čurmová.
Foto
Archív Mariah Fujimagari

Iveta Klimášová a Lenka Čurmová – prvé hokejistky zo Slovenska, ktoré sa dostali do ženskej NHL

Bývalé hráčky bratislavského klubu HC ŠKP Bratislava sa presadili v jednej z najkvalitnejších ženských hokejových súťaží. Jej vznik sa datuje na rok 2015 a tvorí ju dokopy päť tímov. V aktuálnej sezóne obliekajú Slovenky dresy zámorského klubu Buffalo Beauts. Obidve hráčky priznali, že sa vo svojich kariérnych začiatkoch stretli s názormi, že hokej nie je šport pre ženy, sami sú však najlepším príkladom toho, že je to šport pre všetkých. 

S obidvomi dievčatami sme nedávno robili rozhovor, v ktorom nám priblížili nielen svoju cestu do jednej z najkvalitnejších ženských hokejových súťaží, ale aj to, ako ich okolie vnímalo to, že sa rozhodli venovať sa „chlapčenskému” športu.

Prečítať si rozhovor 

Slovenské volejbalistky svojimi úspechmi pobláznili divákov 

Na majstrovstvách Európy vo volejbale žien, ktoré sa konali na Slovensku, dosiahli slovenské volejbalistky postupom do osemfinále historický úspech. Po rokoch 2003, 2007 a 2009, keď náš tím ukončil svoje pôsobenie na šampionáte už v základnej skupine, sa tak po prvý raz dokázali predstaviť aj vo vyraďovacej časti turnaja.

Na snímke slovenské volejbalistky s trénerom Marcom Fenogliom sa radujú po víťazstve 3:0 nad Švajčiarkami v zápase D skupiny ME vo volejbale.
Na snímke slovenské volejbalistky s trénerom Marcom Fenogliom sa radujú po víťazstve 3:0 nad Švajčiarkami v zápase D skupiny ME vo volejbale.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Osemfinálový zápas proti favorizovanému výberu Talianska síce vytúženú výhru nepriniesol, no diváckym záujmom pokoril rekord v návštevnosti volejbalových zápasov. Na štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave sledovalo výkony zverenkýň trénera Marca Fenogliho 6 430 divákov, ktorí vytvorili slovenský volejbalový rekord v návštevnosti.

Majsterka sveta v kickboxe Monika Chochlíková 

Víťazstvo na majstrovstvách sveta WAKO znamenali pre slovenskú reprezentantku v kickboxe Moniku Chochlíkovú premiérový triumf disciplíne K1 žien do 52 kg na tomto podujatí. Po úspechu z európskeho šampionátu v roku 2018 sa tak tešila z ďalšieho významného úspechu. Talentovaná športovkyňa a členka Vojenského športového centra (VŠC) Dukla sa okrem kickboxu venuje aj thajskému boxu a je jedinou reprezentantkou Slovenska v týchto bojových športoch.

Slovenská reprezentantka v kickboxe Monika Chochlíková koncom októbra triumfovala na 22. majstrovstvách sveta WAKO v disciplíne K1 žien do 52 kg.
Slovenská reprezentantka v kickboxe Monika Chochlíková koncom októbra triumfovala na 22. majstrovstvách sveta WAKO v disciplíne K1 žien do 52 kg.
Foto
Instagram Monika Chochlíková

V nedávnom rozhovore nám Monika porozprávala o svojich začiatkoch, plánoch do budúcnosti a prezradila nám aj to, čo na jej vášeň – bojové umenia – povedali rodičia.

Prečítať si rozhovor 

Popri úspechoch slovenských hokejbalistov netreba zabúdať ani na ženskú reprezentáciu

Na svetovom šampionáte, ktorý v uplynulom roku hostilo Slovensko, si slovenskí hokejbalisti opäť vybojovali titul majstrov sveta, no nemožno zabúdať ani na naše dievčatá. Tie si z majstrovstiev sveta odniesli skvelé 4. miesto po tom, čo v súboji o bronz podľahli súperkám zo susedného Česka. 

V roku 2011 získali slovenské hokejbalistky titul majsteriek sveta.
V roku 2011 získali slovenské hokejbalistky titul majsteriek sveta.
Foto
TASR / Michal Svítok

Hokejbalistiky majú na svojom konte dokopy päť medailí zo svetových šampionátov. V roku 2011 získali zlato, v rokoch 2007, 2009 a 2012 bol strieborné a z bronzových medailí sa tešili v roku 2015. V celkovej bilancii krajín tak Slovenky figurujú na druhej priečke za vedúcou Kanadou. Fantastická bilancia.

Sedemnásobná futbalistka roka Dominika Škorvánková

Titul najlepšej slovenskej futbalistky získala už sedemkrát, v súčasnosti hrá za nemecký veľkoklub Bayern Mníchov. Reč je o slovenskej futbalistke Dominike Škorvánkovej, ktorá v nemeckej lige pôsobí od roku 2017. Počas svojej profesionálnej kariéry obliekala dres Slovana Bratislava, Neulengbachu či SC Sand. Talentovaná stredopoliarka odohrala za slovenskú reprezentáciu deväťdesiatjeden zápasov, v ktorých zaznamenala pätnásť gólov. 

Dominika Škorvánková s Martinom Škrtelom a Marekom Hamšíkom na odovzdávaní ocenenia Futbalista roka v roku 2013.
Dominika Škorvánková s Martinom Škrtelom a Marekom Hamšíkom na odovzdávaní ocenenia Futbalista roka v roku 2013.
Foto
TASR - Martin Baumann

Tento článok vznikol v spolupráci s Komisiou SOŠV pre ženy a šport k príležitosti Medzinárodného dňa žien. Cieľom Komisie pre ženy a šport je zabezpečovať osvetu a sprístupňovať športovej verejnosti dokumenty z MOV a iných inštitúcií zaoberajúcich sa problematikou rodovej rovnosti a prispievať tak k tomu, aby ženy aj muži v športe mali rovnaké príležitosti zapojenia sa do športového a riadiaceho života vo všetkých úrovniach a smeroch. Prispievať k zabezpečeniu základného práva športovcov, ktorým je bezpečné prostredie, v ktorom šport vykonávajú.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV