Športové aktuality
Rozhovor
3 min. čítania

Hrdinovia budúcnosti: Čerňanská v zime zbiera medaily na boboch, v lete sa venuje kráľovnej športov

Stanislav Krško

Viktória Čerňanská, držiteľka striebornej medaily z III. zimných olympijských hrách mládeže vo švajčiarskom Lausanne, cez leto neoddychuje na pláži. Keď zrovna nesedí v boboch, vyhráva atletické súťaže vo viacboji, behoch cez prekážky či skoku o žrdi. Členka Juniorského olympijského tímu ani zďaleka neberie atletiku len ako prípravu. A ktovie, možno ju raz uvidíme štartovať na letných aj zimných olympijských hrách.

Keďže bola neposedné dieťa, rodičia prihlásili na športovú gymnastiku. Venovala sa jej osem rokov. Po jednom z mnohých zranení, ktoré patria ku gymnastike, ju to však prestalo baviť a zistila, že jej tento šport nesedí. Pred piatimi rokmi oslovila svojho suseda na hausbóte – atletického trénera Andreja Biciana. „Spýtala sa, či by mohla skúsiť atletický viacboj a čo všetko to obnáša. Potom prišla na tréning a od začiatku začala dosahovať slušné výsledky,“ hovorí tréner, ktorý si v roku 2011 vyskúšal jednu sezónu aj ako bobista.

Atlétku zlákal bobový zväz 

Touto cestou sa vydala aj členka Juniorského olympijského tímu. „Oslovil ma bobový zväz s tým, že pátrajú do atlétoch, ktorí by robili aj boby. Povedali, že som na to dobre stavaná, rýchla a silná. Tak som si povedala, prečo nie a vyskúšala to,“ hovorí Viktória.

Členka Juniorského olympijského tímu Viktória Čerňanská neberie atletiku len ako prípravu.
Členka Juniorského olympijského tímu Viktória Čerňanská neberie atletiku len ako prípravu.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

„V rámci letnej prípravy sa snažím naplno vyšpičkovať každú moju silnú disciplínu. Ide o skok o žrdi, skok do diaľky a sto metrov cez prekážky. Cez leto síce trénujem iba atletiku, ale zahŕňa to aj boby. Sila, rýchlosť a odrazové schopnosti je skvelé zlepšovať aj na bobový šport,“ popisuje mladá Bratislavčanka. „Keby robila doplnkovú atletiku len na tréningoch, nikdy by sme nedosiahli takú výkonnosť ako pri súťažnom zaťažení,“ dodáva tréner Bician.

Cieľom je medaila na zimných olympijských hrách

Najvýraznejší úspech vo svojej kariére dosiahla na III. zimných olympijských hrách mládeže vo švajčiarskom Lausanne 2020. Získala striebornú medailu v súťaži monobobov. „Pri spomienke na striebro sa mi vybavia radostné spomienky. Od prvej jazdy som myslela na to, že sa dostanem do finále a chcela som pomýšľať na medailu. To sa po celej kvalifikácii aj podarilo, bola som veľmi spokojná,“ vrátila sa k svoju úspechu členka Juniorského olympijského tímu.

Jej ciele do budúcnosti sú jasné. „V rámci bobov by som chcela dosiahnuť účasť na zimných olympijských hrách v Pekingu 2022. Je úžasná myšlienka, že by som sa mohla pokúsiť aj získať medailu. V atletike by som chcela posúvať nejaké hranice. Splniť by som chcela aj nejaké limity na letné olympijské hry, napríklad v skoku o žrdi,“ dodáva na záver všestranná športovkyňa.

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

Lynx
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV