Športové aktuality
Video
3 min. čítania

Hrdinovia budúcnosti: Chlapec z Liptova, ktorý si obľúbil boj s divokou vodou

Stanislav Krško

Kajakár Filip Stanko sa spočiatku venoval plávaniu. Postupne ho však tento vodný šport prestal baviť a chcel skúsiť niečo nové. Z vody nakoniec nevyliezol, na pomoc si ale zobral loď a pádlo. Člen Juniorského olympijského tímu zbiera prvé úspechy v európskej konkurencii a usilovne pracuje na tom, aby sa každý deň zlepšoval.

K vodnému slalomu sa dostal ako osemročný cez otcovho kamaráta. „Raz mi to dal vyskúšať a veľmi ma to chytilo. Začalo ma to baviť. Je výhoda, že pochádzam z Liptovského Mikuláša, kde sa vodný slalom robí aktívne. To, že nemusím veľa cestovať, pomáha mojej príprave.“

Raz prišiel deň, keď zistil, že plávanie nie je „ten” šport

Dlhú dobu sa venoval aj plávaniu, neskôr si však musel medzi dvoma vodnými športmi vybrať. „Po deviatich rokoch ma plávanie prestalo baviť. Odrazu sa mi zdalo stále rovnaké a naopak vodný slalom zaujímavý a akčný,“ hovorí talentovaný športovec. Aj v jeho kariére zohrali veľkú rolu rodičia. „Podporujú ma na pretekoch aj na tréningoch,“ vraví člen Kanoe Tatra klubu Liptovský Mikuláš.

Po škole rovno na tréning 

Zverenec trénera Vladimíra Chrapčiaka sa športu venuje na 100 percent. „Keď je školský rok, doobeda som v škole a poobede mám jeden tréning na vode. Ten trvá asi hodinu Potom si väčšinou dám ešte posilňovňu alebo beh,“ vysvetľuje kajakár.

Najväčšie úspechy zaznamenal Filip tento rok v slovinskom Solkane na ME juniorov a do 23 rokov. V juniorskej kategórii K1 obsadil 7. miesto, v súťaži hliadok dokonca získal spoločne s Ondrejom Macúšom a Iljom Buranom bronzovú medailu.

Juniorský olympijský tím mu pomáha napredovať

Slovenský olympijský a športový výbor a Nadácia SOŠV zostavuje z 20 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím. „Som veľmi rád, že som členom Juniorského olympijského tímu. Pomáha mi to napredovať v mojom športe,“ dodáva Stanko. Juniorský olympijský tím podporuje aj exkluzívny partner Slovenského olympijského tímu TIPOS.

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 20 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

Máte otázku? Opýtajte sa!
+421 907 980 944
[email protected]

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV