Športové aktuality
Rozhovor
2 min. čítania

Hrdinovia budúcnosti: Lukáša Filipa prihlásil na strelecký krúžok otec, terče triafa doteraz

Stanislav Krško, Andrej Galica

So športovou streľbou začal Lukáš Filip ako 11-ročný. Spolu s otcom chodieval na strelnicu, a tak si tento šport chcel, pochopiteľne, vyskúšať aj sám. Otec ho na jeho naliehanie prihlásil na strelecký krúžok. Streľba členovi Juniorského olympijského tímu učarovala a drží ho doteraz.

Lukáš Filip o Juniorskom olympijskom tíme

Je pre mňa veľmi vzácne, že som sa dostal do Juniorského olympijského tímu. Dosť mi to pomohlo v súťažiach. A vďaka finančnému príspevku si môžem  vylepšovať svoje tréningy.“

„Tréningy mávam buď sám, alebo s otcom. Raz za týždeň však príde môj tréner Ivan Némethy. S ním si dáme kontrolnú streľbu a povie mi, čo robím zle a opraví ma,“ hovorí rodák zo Spišskej Novej Vsi. Pri jeho vášni mu je teda oporou otec Rastislav, s ktorým trávi na strelnici väčšinu času.  „Dáme si rozcvičku, nalepíme terče, roztiahneme zbrane a ideme na to. Neskôr sa snažíme tréning vyhodnotiť. Keď sú výsledky, tak to človeka aj baví,“ dodáva hrdý otec viacnásobného majstra Slovenska vo svojich kategóriách.

„Keď sa mi začalo dariť na súťažiach a videl som, že to zvládam – povedal som si, že to môžem dotiahnuť aj na svetový šampionát či na olympijské hry. Snažím sa udržiavať si tento sen. Zatiaľ mi to ide,“ tvrdí mladý strelec. Za najväčší úspech považuje 4. miesto zo Svetového pohára juniorov 2018 v disciplíne štandardná pištoľ 3x20 a 8. miesto v tej istej disciplíne z majstrovstiev Európy v Taliansku 2019.

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

Lynx
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV