Športové aktuality
Video
Rozhovor
4 min. čítania

Hrdinovia budúcnosti: Trníková sa naučila plávať, aby sa neutopila v mori. Dnes láme 20-ročné slovenské rekordy

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Členka Juniorského olympijské tímu Nikoleta Trníková patrí medzi najväčšie talenty slovenských bazénov. Jej posledná sezóna medzi juniormi bola obdivuhodná. Dokázala prekonať 25 juniorských a 6 seniorských rekordov. Zlomila aj jeden z rekordov legendárnej Martiny Moravcovej z roku 1998 a všetkým ukázala, že do budúcnosti s ňou treba počítať. Pred sebou má celú seniorskú kariéru a jasný cieľ – olympijské hry. 

 „K športu ma priviedli moji rodičia už ako malú. Často sme chodili k moru, chceli mať istotu, aby som sa tam neutopila. Tak ma dali na plávanie,“ vysvetľuje Nikoleta, ktorá sa v Považskej Bystrici pripravuje pod vedením Karola Procházku. Jej skvelé výkony vyústili až do členstva v Juniorskom olympijskom tíme.

Slovenský olympijský a športový výbor zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na tento rok sumou celkovo 57 600 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend. Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

Tréning, škola, tréning

„Počas normálneho dňa idem o siedmej ráno na tréning. Mám tomu prispôsobenú aj školu, začína mi o niečo neskôr. Po nej idem zase na bazén, aspoň na dve hodiny. Občas mám aj suchu prípravu. Veľa závisí od toho, či mám pred pretekmi, alebo nie. Suchá príprava je s kondičnou trénerkou, venujem sa hlavne cvikom na posilnenie chrbta. Niekedy si idem aj zabehať, keď mám chuť a vládzem,“ opisuje svoj bežný tréningový deň mladá Považskobystričanka. V rodnom meste študuje na obchodnej akadémii. „Je tu dobrá pani riaditeľka aj učitelia, snažia sa mi vyhovieť. Nemám individuálny študijný plán, chodím často do školy. Keďže som v športovej triede, škola mi začína trochu neskôr,“ dodáva čerstvo 18-ročná plavkyňa.

„Je výnimočná v tom, že veľmi ľúbi vodu a ma plaveckú hlavu, je cieľavedomá a v bazéne dokáže prekonávať bolesť. Štatistika jej minulého roka, čo sa týka rekordov, bola fantastická. To sa nepodarila žiadnemu plavcovi už za dlhšiu dobu. Zlomila 25 juniorských rekordov a 6 seniorských. Aj prekonanie rekordu Martiny Moravcovej svedčí o jej kvalite.“ - Tréner Karol Procházka o svojej zverenkyni.

Strasti aj radosti prechodu k seniorom

Členku Juniorského olympijského tímu čaká úplný prechod k seniorskému plávaniu. Napriek tomu už seniorské súťaže okúsila viackrát. „Už pred dvoma rokmi, ale aj minulý rok som bola na seniorských ME. Rozdiel je, že už nás nepovažujú za deti a všetci sme si rovní. Neberú na nás ohľad, vo vode sa musíš biť a nájsť si miesto, aby si sa v bazéne rozplával,“ vysvetľuje rozdiely medzi seniorským a juniorským športom.

Na minuloročných pretekoch v rakúskom Grazi stanovila aj nový slovenský rekord v polohových pretekoch na 400 metrov. Nikoleta dohmatla za 4:52,28 min. Doterajší národný rekord držala legendárna Martina Moravcová, ktorá ho stanovila ešte v júli 1998 výkonom 4:53,79 min. „Treba však povedať, že Martina plávala pred 20 rokmi,  to bolo ešte trošku iné plávanie, nie ako teraz. Berieme to s pokorou a pozeráme sa dopredu, čo bude,“ hovorí tréner mladej plavkyne.

Nikoleta je vo vode ako doma.
Nikoleta je vo vode ako doma.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Trníkovej ciele do budúcnosti sú jasné. „Určite by som chcela štartovať na olympijských hrách, kvalifikovať sa tam v budúcom roku. Keď už sa kvalifikujem, chcela by som dosiahnuť aj dobrý výsledok. Aj na svetovom šampionáte by som sa chcela dostať do finále, čo by bol veľký úspech.“

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV