Športové aktuality
Video
3 min. čítania

Hrdinovia budúcnosti: Víťazstvá aj prehry ma posunuli ďalej, hovorí džudista Alex

Stanislav Krško

Talentovaný džudista Alex Maruška sa na tréning džuda dostal vďaka otcovi. Súboje na tatami ho začali baviť a pri džude zostal doteraz. Silu a skúsenosti by rád zužitkoval v bojoch a v porovnávaním sa s tými najlepšími.

Na džudo ho prihlásil otec

Na tréning džuda ho v prvom ročníku na základnej škole prihlásil otec. Urobil to potom, čo sa s rodinou prisťahoval do Banskej Bystrice. „Predtým som sa venoval karate. Otec však vedel, že tu je dobrá džudistická základňa. Skúsil som to, zostal som pri tom a stále ma to baví,“ vysvetľuje 18-ročný športovec.

Chce vyhrávať, vie sa aj poučiť z prehry

Na džude ho najviac baví možnosť vyhrávať, ale vie sa aj poučiť z prehry a neustále sa vzdelávať a zdokonaľovať sa. „Všetku moju silu by som chcel zužitkovať v bojoch a v porovnávaním sa s tými najlepšími. Mojím cieľom je doniesť domov tú najcennejšiu medailu,“ hovorí člen Juniorského olympijského tímu 2021.

Na každom tréningu ide naplno

„Za tie roky, ktoré som venoval športovej príprave som prešiel rôznymi domácimi aj zahraničnými turnajmi, kde som získal mnoho skúseností. Víťazstvá aj prehry ma posunuli ďalej,“ dodáva Alex, ktorý za svoj najväčší úspech považuje tretie miesto z Európskeho pohára v španielskej Fuengirole v roku 2020.

Džudo je náročný šport, v ktorom nie je progres zadarmo. Na každom tréningu sa preto ide naplno. „Po tréningu sa „zaľadujem“ studenou sprchou, dám si výživové doplnky, kĺbovú výživu a dobre sa vyspím. Po turnaji si väčšinou dávam aj pár dní voľna,“ opisuje svoju regeneráciu člen ŠK DUKLA Banská Bystrica.

Členstvo v Juniorskom olympijskom tíme si váži

Slovenský olympijský a športový výbor a Nadácia SOŠV zostavuje z 20 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím. „Členstvo v Juniorskom olympijskom tíme si veľmi vážim. Som rád, že som sa tam mohol dostať,“ dodáva Maruška. Juniorský olympijský tím podporuje aj exkluzívny partner Slovenského olympijského tímu TIPOS.

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť TIPOS, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 20 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

Máte otázku? Opýtajte sa!
+421 907 980 944
[email protected]

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV