Športové aktuality
2 min. čítania

Iskrivá budúcnosť bude na medailách pre ZOH mládeže 2024

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
MOV

Medzinárodná porota označila návrh Iskrivá budúcnosť od 27-ročného Brazílčana Danteho Akiru Uwaia za najlepší v súťaži o vzhľad jednej strany medailí pre zimné olympijské hry mládeže 2024 v kórejskom Kangwone. V súťaži bolo 3000 návrhov vrátanie niekoľkých desiatok zo Slovenska.

Súťažiaci navrhovali tvar averznej strany medailí, ktoré sa budú rozdávať najlepším športovcom na budúcoročných ZOH mládeže v Kangwone. „Iskrivá budúcnosť“ je geometrickou interpretáciou motta podujatia „Rastieme spolu, žiarime navždy.“ Koncept rastu je vyjadrený prostredníctvom vertikálnych línií, zatiaľ čo rôznorodú skupinu účastníkov ZOH mládeže predstavujú prvky vytvorené prostredníctvom výrezov a zmien textúry. Rôznorodosť tvarov a foriem znázorňuje rozmanitosť a to, ako môžeme všetci prispieť k mieru a spolužitiu odlišnými spôsobmi. Leštené povrchy vytvárajú dynamické malé svetelné iskry, ktoré symbolizujú túžbu prekonať samých seba a uskutočniť pozitívne zmeny vo svete.

„Nechcel som, aby medaila bola rámom pre obraz, na ktorý sa dá len pozerať,“ povedal Uwai. „Chcel som, aby sa s ňou zaobchádzalo ako so sochou. Niečo, čo by sa dalo zdvihnúť, pozrieť si z rôznych uhlov a ohmatať jeho štruktúru. Myslím si, že medaila toho má veľa, a to bolo pre mňa veľmi dôležité.“

Prototyp medaily, ktorý vytvoril Uwai, sa teraz bude jemne upravovať, zatiaľ čo súbežne s týmto procesom bude organizačný výbor ZOH mládeže Kangwon 2024 navrhovať reverznú stranu, ktorá bude odrážať prvky kórejskej kultúry, ako aj logo MOV.

Záujem o súťaž o vytvorenie medailí pre ZOH mládeže 2024 bol rekordný, desaťnásobne prevýšil predošlé ZOH mládeže. Podujatie sa uskutoční od 19. januára do 1. februára 2024.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV