Športové aktuality
3 min. čítania

Jacques Rogge vo štvrtok odštartuje vo Whistleri odpočítavanie roku do štartu ZOH

Vancouver 11. februára (TASR/AP) - Symbolicky presne rok pred vzplanutím olympijského ohňa predstaví vo štvrtok prezident Medzinárodného olympijského výboru Jacques Rogge hodiny, ktoré budú odpočítavať posledný rok do začiatku XXI. zimných olympijských hier v kanadskom Vancouvri. Slávnosť sa odohrá v zimnom stredisku Whistler, ktoré bude počas ZOH hostiť alpské a severské lyžiarske disciplíny, biatlon, boby, sánkovanie a skeleton.

Práve v blízkosti ľadového toboganu Rogge odhalí odpočítavacie zariadenie, ktoré bude sprevádzať horúčkovité dokončovacie práce usporiadateľov ZOH. Už 365 dní pred slávnostným otvorením hier je zrejmé, že ich organizáciu poznačí svetová ekonomická kríza. Organizačný výbor VANOC už musel siahnuť do rezervných fondov vo výške 40 miliónov dolárov, aby pokryl zvyšujúce sa výdavky spôsobené spomalenou ekonomikou.

Mesto Vancouver nedávno schválilo nový rozpočet, ktorý mu dovolí požičať si 350 miliónov a v prípade potreby aj viac na to, aby prevzalo budovy určené pre olympijskú dedinu športovcov. Pôvodný správca zastavil platby pre zvyšujúce sa výdavky a rúcajúci sa trh s nehnuteľnosťami. Starosta mesta Gregor Robertson už informoval daňovníkov, že práve pre výdavky spojené s dedinou sa ocitli v nebezpečenstve.

Aktuálny rozpočet hier predstavuje 1,63 miliardy dolárov, čo je nárast o 104 miliónov v porovnaní s pôvodným plánom spred dvoch rokov. Len náklady na bezpečnosť sa pôvodne odhadovali na 140 miliónov, ktoré sa mali rozdeliť medzi provinčnú a federálnu vládu. Kanadská vláda však medzičasom už zverejnila, že skutočné výdavky môžu pokojne dosiahnuť 800 miliónov až 1 miliardu dolárov a finančný minister Britskej Kolumbie Colin Hansen pripustil, že podiel provincie na krytí týchto investícií zasadí hlbokú ranu celkovému rozpočtu hier.

V tieni týchto starostí prvý muž svetového olympijského hnutia Rogge predstaví vo štvrtok aj oficiálnu pochodeň hier ako i oblečenie účastníkov olympijskej štafety. Vo Vancouvri si deti zahrajú hokej proti starostovi Robertsonovi a trojici maskotov ZOH s menami - Quatchi, Miga a Sumi. Neskôr by Rogge mal pozvať svet do Vancouveru počas ďalšej slávnosti, tentokrát pri rýchlokorčuliarskom ovále na predmestí Richmond.

© 2009, Autorské práva TASR. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR je výslovne zakázané.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV