Športové aktuality
Rozhovor
3 min. čítania

Jakub Grigar už teraz myslí na budúcnosť, kúpil si podnik v Liptovskom Mikuláši

Foto
TASR/Martin Baumann

Stále ešte len 22-ročný kajakár Jakub Grigar si ako prvý slovenský vodný slalomár vybojoval miestenku na meno na olympiádu do Tokia. Vzhľadom na vek úradujúceho juniorského majstra Európy sa na prvý pohľad môže zdať, že nad svojím životom po kariére sa ešte ani len nezamýšľal. Omyl! Mladý Mikulášan na svoju budúcnosť myslí už teraz. Kúpil si podnik v Liptovskom Mikuláši.

Hoci je koniec tvojej profesionálnej športovej kariéry v nedohľadne, na budúcnosť je potrebné myslieť. Ako sa pripravuješ na svoj život po zavesení kajaku na klinec?

Myslím si, že je to ešte veľmi ďaleko. Práve som v takom veku, že na zrealizovanie všetkých mojich plánov by som potrebovať aspoň ďalších päť životov. Čo sa však týka prípravy na život po kariére, tak som kúpil podnik – menší bar s vodnými fajkami, čajmi a kávou v mojom rodnom meste v Liptovskom Mikuláši. Postupne sa učím, ako funguje podnikanie. S prípravou na život po kariére som teda začal takto...

Čo sa však týka prípravy na život po kariére, tak som kúpil podnik – menší bar s vodnými fajkami, čajmi a kávou v mojom rodnom meste v Liptovskom Mikuláši.

Splnil si si tým sen, alebo to bolo spontánne rozhodnutie?

Vždy bol môj sen stať sa kuchárom a otvoriť si vlastnú reštauráciu. Varenie ma vždy bavilo, či už na sústredeniach, alebo doma.

Vieš si predstaviť, že by si po konci aktívnej kariéry ostal pri športe aj naďalej? Napríklad ako tréner?

Určite sa mi páči aj myšlienka zostať pri športe. Párkrát som skúsil trénovať deti, no zistil som, že som veľmi netrpezlivý. Naozaj. Niekedy som chcel, aby hneď robili to, čo im poviem. Stále som zabúdal na to, že sú to deti a chcú sa hrať. Budem musieť na to ešte trochu dozrieť. Šport mám však rád, hlavne ten náš a veľmi rád by som pri ňom ostal. Nevylučujem teda ani možnosť, že by som bol tréner.

Určite sa mi páči aj myšlienka zostať pri športe.

Dá sa podľa teba skĺbiť profesionálny šport so štúdiom? Ako funguješ ty?

Keďže neštudujem, tak viem na túto otázku odpovedať len ťažko. Myslím si však, že sa to dá stíhať. Ja som si vybral cestu, ktorou som školu obišiel. Športu som sa začal venovať na 100 %. Pokiaľ človek chce, vie popri športe študovať a vzdelávať sa aj sám. Či už prostredníctvominternetu, alebo rôznych kníh a seminárov. Zatiaľ sa asi chcem uberať touto cestou a robiť si menšie kurzy.

Myslíš si, že sa dá na život po kariére vopred pripraviť?

Jasné. Pokiaľ človek chce a má snahu...

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV