Športové aktuality
4 min. čítania

Jakub Grigar zariskoval a prišiel o medailu z majstrovstiev sveta

Jakub Grigar v čunovských perejach.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Sobotňajšie finále na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome a vodnom zjazde v Čunove sa skončili bez slovenskej medaily. V Areáli vodných športov bol k nej najbližšie Jakub Grigar, risk za Niagarou na protivodnej dvadsiatej bránke ho pripravil o minimálne bronz. Ďalší slovenskí reprezentanti sa do finálovej desiatky v K1 mužov i žien neprebojovali.

Grigar ako jediný zo slovenskej pätice na sobotňajšom štarte vyrovnal s nástrahami semifinálovej trate. V K1 mužov časom 85,16 postupoval do finále ako najlepší. V boji o medaily za skokom Niagara musel bojovať s vodou vo valci a aj keď bránku číslo 20 zvládol čisto, stratil veľa času a napokon obsadil 7. priečku. Za novým majstrom sveta Borisom Neveuom zaostal o 8,47 sekundy.

Grigar priznal risk

„V podstate som zlyhal. Vo vodnom slalome sa rozhodujete často v desatine sekundy. Ja som sa na tej dvadsiatej bránke rozhodol zariskovať, aby som vyhral. Bolo to však zlé rozhodnutie. Možno ak by som išiel inak, stratil by som sekundičku, ale mal by som medailu. Prišiel som o ňu svojou hlúposťou,“ sypal si popol na hlavu strieborný medailista z olympijských hier v Tokiu. „Keď som v tom valci zostal dlho, vedel som, že už to nepôjde napraviť. Bohužiaľ. Mrzí ma to, keďže šampionát bol doma a chcel som potešiť fanúšikov. Pokazil som veci, na ktorých sme dva roky pracovali.“

Z medailistov z vrcholného podujatia spred dvoch mesiacov skončil najlepšie. Zlatý z Japonska Jiří Prskavec skončil v semifinále, bronzový Nemec Hannes Aigner chytil vo finále päťdesiatku a obsadil 9. priečku.

Po finále siahal aj Adam Gonšenica, ale dodatočne mu pripísali dotyk na šiestej semifinálovej bránke a skončil celkovo na štrnástej priečke. Nečudo, že po vyjdení z vody bol sklamaný.

„Chvíľu som sa aj radoval, že by to na finále mohlo vyjsť. Ten pridelený dotyk ma zaskočil. Už s tým nič nenarobím. Viem, že môžem bojovať vo finále, ale musím sa vyvarovať chybičiek,“ smútil Adam Gonšenica.

Mintálovú zdržala trinásta bránka, Dukátovú posledný skok

Eliška Mintálová
Eliška Mintálová chcela po tokijskom finále bojovať o medaily v Čunove.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Finále kajakárok, v ktorom triumfovala olympijská víťazka z Tokia Ricarda Funková z Nemecka, bolo bez slovenskej účasti. Jana Dukátová stratila prakticky na rovnakom mieste ako Grigar, Elišku Mintálovú zdržal prejazd bránkou číslo trinásť, na ktorej ju spláchlo.

Jana Dukátová v posledných veľkých pretekoch skončila sedemnásta. „Koncentrovala som sa na svoj výkon, nie na to, že idem posledné jazdy súťažnej kariéry. Pomýšľala som na boj o medaily, ale posledný skok mi nevyšiel. Zvyšok trate bol dobrý. Keď som prešla cieľom, uvedomila som si, že je koniec, ale nebola to z mojej strany žiadna negatívna emócia,“ priznala trojnásobná majsterka sveta v K1 (2006), C1 (2010) a 3xK1 (2011).

Eliška Mintálová bola v olympijskom finále a chcela si ho zajazdiť aj na domácom šampionáte. Napokon bola devätnásta. „Čunovská trať je nevyspytateľná. Zdvihol sa mi pred trinástkou valec, voda ma poslala dole, musela som naprávať loď. Kontrový záber, ktorým by som otočila loď, ma posunul v tej vode doprava a skončila som ďaleko. Inak to bola dobrá jazda, všetko som si postrážila. Škoda tej jednej chyby, ktorá všetko pokazila,“ hovorila Mintálová, za ktorou skončila Soňa Stanovská.

V boji o medaily chýbala aj favorizovaná Austrálčanka Jessica Foxová, ktorá dostala v semifinále za vynechanú bránku päťdesiat trestných sekúnd.

Hoschornerovci skončili v zjazde na 7. mieste

V Čunove sa bojuje o medaily aj vo vodnom zjazde v disciplíne šprint. V C2 mužov obsadili Peter a Pavol Hochschornerovci konečné 7. miesto, triumfovali Česi Ondřej Rolenc a Daniel Suchánek. „Chceli sme medailu, prvá jazda nám celkom vyšla, ale to sme vedeli, že sa to vo finále asi nedá zopakovať. Voda je náročná a my netrénujeme zjazd dlho. Škoda záveru,“ povedal Pavol Hochschorner.

Vo finále šprintu sa predstavil aj Ladislav Daník v C1. V tejto kategórii získal zlato Čech Ondřej Rolenc, striebro získali Francúzi Quentin Dazeur a Charles Ferrion, obaja prišli do cieľa v rovnakom čase. Daník skončil tesne za nimi.

V rovnakej disciplíne žien obsadila Katarína Kopúnová 9. miesto, Viktória Scholzová bola jedenásta.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV