Šport a olympizmus
Reportáž
Rozhovor
5 min. čítania

Jakuba Grigara v Šamoríne vítalo veľké množstvo fanúšikov: Prvé slová po príchode na Slovensko

Jozef Pikula
Strieborný medailista Jakub Grigar priniesol ukázať historický cenný kov fanúšikom do Šamorína.
Foto
SOŠV - Veronika Miháliková

V sobotu večer zažili návštevníci v x-bionic® sphere skutočne výnimočné okamihy. Doslova pár minút po prílete z Tokia zavítal na Olympijský festival čerstvý držiteľ striebornej medaily Jakub Grigar.

Jeho príchod si nenechalo ujsť veľké množstvo fanúšikov, ktorí naplnili kapacitu festivalu v nádeji, že uvidia úspešného reprezentanta naživo. Rodák z Liptovského Mikuláša sa potešil skvelej atmosfére v Šamoríne. Nikdy by som si nepredstavil, že budú kvôli mne a za mnou chodiť ľudia, budú sa chcieť so mnou odfotiť, pretože som sa naozaj vždy bral ako skromný chlapec z Liptova a preto som veľmi vďačný a rád za to, že sa mi podarila medaila a môžem zažívať takéto momenty,“ uviedol Grigar.

Na snímke slovenský reprezentant Jakub Grigar.
Na snímke slovenský reprezentant Jakub Grigar.
Foto
SOŠV - Veronika Miháliková

Dvadsaťštyriročný reprezentant VŠC Dukla Banská Bystrica prišiel do Šamorína iba niekoľko desiatok minút po pristátí na letisku vo Viedni. Počas cesty však veľa o svojom úspechu nepremýšľal. „Cestu z Tokia som využil akurát na to, že som si stihol dospať noc predtým, počas ktorej sme toho veľa s tímom nenaspali. To, že mám medailu, si uvedomím až doma, keď si budem môcť konečne oddýchnuť a konečne stráviť čas so svojimi blízkymi,“ uviedol Grigar, ktorý cítil podporu od slovenských fanúšikov až do Tokia. Náš reprezentant dostal v Šamoríne od trinásťročnej fanúšičky Emky aj ručne vyrobený pozdrav. „Bola to pre mňa veľmi dôležitá vec, pretože už pred semifinále a finále mi prišlo veľa správ od ľudí, že mi držia palce, takže som bol za to veľmi vďačný a cítil som sa veľmi šťastný z toho, že na Slovensku sú ľudia, ktorí mi aj na diaľku držia palce,“ dodal.

Náš reprezentant dostal od trinásťročnej fanúšičky Emky aj ručne vyrobený pozdrav.
Náš reprezentant dostal od trinásťročnej fanúšičky Emky aj ručne vyrobený pozdrav.
Foto
SOŠV - Danka Galicová

Medailu počas cesty poriadne strážil

Slovenský reprezentant bol veľmi šťastný po zisku historického striebra v disciplíne K1. Svoj poklad dobre strážil. „Medaila bola počas cesty u mňa vo vrecku, dával som na ňu pozor. Tešil som sa na to, čo ma bude čakať na Slovensku, ako aj na mojich najbližších a na to, ako si ľahnem do svojej postele. Oslavu som zatiaľ neplánoval,“ dodal.

Slovenský olympionik Jakub Grigar po prílete z Tokia smeroval do Šamorína.
Slovenský olympionik Jakub Grigar po prílete z Tokia smeroval do Šamorína.
Foto
SOŠV - Veronika Miháliková

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0%, partnerom Matador, STRABAG.

O Grigarovi je známe, že veľmi rád varí. Ako však priznal, ešte nepremýšľal nad tým, čo rodine po návrate na Liptov uvarí. „Ťažko povedať, asi to nebude žiadna špecialita, ale naozaj len pohodová rodinná grilovačka na záhrade, pri ktorej si konečne užijeme jeden druhého a budeme sa môcť po mesiaci konečne porozprávať,“ uviedol. Čerstvý držiteľ striebornej medaily však na pódiu priznal, že niečo by si po prílete predsa len dal. „Dnes by som mal chuť aj na palacinky či dukátové buchtičky,“ dodal.

Po privítaní na pódiu nasledovala autogramiáda Jakuba Grigara
Po privítaní na pódiu nasledovala autogramiáda Jakuba Grigara
Foto
SOŠV - Veronika Miháliková

Boli tam chybičky

Úspešný slovenský olympionik priznal, že ho medaila prekvapila. „Ešte som si nestihol premietnuť celú jazdu a pozrieť si chybičky. Ale pocity v cieli si veľmi dobre pamätám a bolo skvelé tam stáť. Keď mi chalani povedali, že budem mať medailu, bol to neopísateľný pocit a veľmi ma to prekvapilo,“ opísal svoje pocity v cieli Grigar.

Čerstvý držiteľ striebra bol pri pohľade na olympijské hry 2016 v Riu kritický. Keď sa spätne pozriem na prípravu pred Riom, vidím, že nebola taká profesionálna, musel som ako človek dospieť. V Riu som mal ešte len 19 rokov a veľa vecí som si ešte neuvedomoval. Som rád, že po Riu prišli pády, ktoré ma prinútili zamyslieť sa nad tým, čo robím. Pochopil som, že ak chce človek v športe podať dobrý výkon a uspieť, musí tomu veľa obetovať. Snažil som sa spraviť čo najviac a sústrediť sa na každý detail, aby to na konci stačilo na medailu. Som veľmi vďačný a stačí, že nakoniec tá medaila prišla,“ priznal Grigar.

Jakub Grigar, Tokio
Jakub Grigar a jeho radosť po olympijskom finále.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Prskavec bol o triedu lepší

Grigar športovo uznal, že olympijský víťaz z Tokia Jiří Prskavec bol nad jeho sily. Zbrane však neskladá. Ďalšou zastávkou je preňho o tri roky Paríž. „Jirko bol o triedu lepší, než my ostatní a tou jazdou to predviedol. Bol to krásny výkon, ktorým si zaslúžil vyhrať. Je dobré, že som skončil druhý, pretože mám motiváciu na sebe viac pracovať a verím, že sa v Paríži predstavím, aby som bojoval o najvyššiu priečku,“ uviedol Grigar.

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry naSlovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0%, partnerom Matador, STRABAG.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV