Šport a olympizmus
3 min. čítania

Šport je pre ministra školstva Jána Horeckého prioritná téma

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Minister školstva Ján Horecký počas rokovania 63. valného zhromaždenia SOŠV.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Hosťom 63. valného zhromaždenia Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) bol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký. Šport vo svojom príhovore označil ako dôležitú súčasť života každého človeka a všetkých ubezpečil, že šport patrí medzi prioritné témy jeho rezortu.

Ján Horecký svojou prítomnosťou medzi športovou a olympijskou rodinou vyslal silný signál k celému hnutiu. Ocenil to aj prezident SOŠV Anton Siekel pri vítaní hosťa medzi členmi pléna.

„Sme radi, že si pán minister našiel vo svojom nabitom programe čas. Za šport môžeme deklarovať smerom k ministerstvu maximálnu ústretovosť a spoluprácu. Som presvedčený, že spoločne budeme hľadať cesty, aby sme zlepšili podmienky v slovenskom športe,“ uviedol Anton Siekel.

Šport pomáha fyzickému a mentálnemu zdraviu

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR zdôraznil, že šport je dôležitou súčasťou v živote krajiny a prispieva k jej fyzickému i mentálnemu zdraviu. Na valnom zhromaždení sa zastavil pred cestou na školskú konferenciu v Poprade a účasť nepovažoval za prázdne gesto.

Ján Horecký na 63. VZ SOŠV
Ján Horecký na 63. VZ SOŠV.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

„Ministerstvo má síce šport na konci dlhého názvu, ale šport nie je na konci našich priorít a nesmie to byť ani v našej spoločnosti. Šport nevnímam iba ako exkluzivitu pre reklamu našej krajiny v zahraničí, ale predovšetkým ako prídavok k bežnému životu a jeho nevyhnutnú súčasť,“ pripomenul Ján Horecký.

Podstatné v rezorte školstva sú najmä deti, mládež a študenti. Podľa ministra nemôžu vyrastať ako chodiace žiacke knižky. „Aj s prispením športu musia z nich rásť osobnosti, ktoré budú hodné našej úcty a vďačnosti. Žiaci musia pracovať nielen na svojich kognitívnych zručnostiach, ale aj na charaktere či sebadisciplíne,“ povedal nový šéf rezortu, ktorý spomenul aj svoju skúsenosť so športovcami v časoch, keď bol riaditeľom školy v Bratislave.

Práve športovci, ktorí prestupovali do tejto školy, patrili medzi ťahúňov a v školskej komunite boli nositeľmi pozitívnych vlastností. Okrem športu boli dobrí aj v štúdiu a dávali priestor naplneniu svojich cieľov. „Šport je súčasťou mentálnej, fyzickej, charakterovej a ideovej výbavy človeka, ktorú dnes potrebujú mladí ľudia. Všetci vieme, že deti sa pohybujú dnes menej ako my v časoch, keď sme vyrastali. Nemôžeme sa s tým zmieriť,“ hovoril minister.

Ján Horecký chce pomôcť športu pri prekonaní ekonomickej krízy

Už onedlho, 19. decembra, oslávi Slovenský olympijský a športový výbor 30 rokov od svojho vzniku. Pre Jána Horeckého je signifikantné, že dobehol do cieľa zmeny skôr ako Slovenská republika. „Nech je to symbol, že všetko, čo robíme, bude ťahať spoločnosť dopredu. Budem sa snažiť v tom pomáhať.“

Slovenský šport sa dostal z náročného pandemického obdobia a dnes čelí rovnako ako celá spoločnosť energetickej kríze. Ján Horecký členom pléna sľúbil, že s pomocou vládneho splnomocnenca pre šport Karola Kučeru a v spolupráci s ministerstvom hospodárstva i so športovým hnutím sa pokúsi nájsť opatrenia, aby sa udržala prevádzka športových hál a štadiónov aj počas energetickej krízy.

„Chcem vás ešte ubezpečiť, že šport je prioritnou témou. Chcem byť ministrom, ktorý naskočil do rozbehnutého vlaku, ale za sebou nechá koncepty, v ktorých budú môcť aj moji nasledovníci pokračovať,“ dodal Ján Horecký.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV