Športové aktuality
Minsk
3 min. čítania

Ján Volko na Európskych hrách v prvom bloku vyhral stovku za 10,38 s, na prípadnú medailu si musí počkať až do desiatej večer

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Ján Volko si beží po víťazstvo v behu na 100 m v prvom bloku súťaže DNA.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Ján Volko v cieli minskej stovky.
Ján Volko v cieli minskej stovky.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

(Pre olympic.sk píše hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy) – Na II. európskych hrách v Minsku v nedeľu odštartovala súťaž miešaných družstiev atlétov v úplne novom formáte DNA (Dynamic New Athletics). Okrem medailí za tímovú súťaž, ktorá vyvrcholí až vo štvrtok 27. júna, sa už v nedeľu večer rozdelia medailové sady za 9 individuálnych disciplín. Spôsob vyrátania konečných výsledkov v jednotlivých disciplínach je však zvláštny. Poradie sa vypočíta z výsledkov zápolenia v štyroch samostatných blokoch, kde v každom štartuje šesť tímov (spolu súťaží 24 tímov).

Tím Slovenska bol vyžrebovaný do úplne prvého bloku A (spolu s Maďarskom, Gréckom, Švajčiarskom, Nemeckom a Cyprom), v rámci ktorého sa začalo súťažiť na pravé poludnie. Hneď v úvodnej disciplíne - behu na 100 m – sa predstavil náš hlavný tromf – úradujúci halový majster Európy na 60 m Ján Volko. V svojom tohtoročnom  maxime 10,38 s “Johnny” vyhral presvedčivo a pre náš tím získal prvých 12 bodov. Druhý dobehol Nemec Michael Pohl (10,54), tretí Grék Ioannis Nayfantopoulos (10,54).

“Hovorili, že vietor bol do chrbta (vo výsledkoch uvádzajú +1,2 m/s – pozn. autora), ale príliš sa mi to nezdalo. Nevadí, podstatné je, že som vyhral a pomohol som tímu. Som si vedomý, že tu môžem získať aj individuálnu medailu, ale príliš som sa na to nezameriaval. Podstatné je, že som bol sám so sebou spokojný. Prišiel som sem celkom v pohode, necítim sa príliš unavený. Či môj výkon bude stačiť na medailu, však netuším. Je tu niekoľko kvalitných šprintérov, aj keď niektoré silné krajiny sem neposlali svojich najlepších,” sumarizoval svoje pocity.

Ján Volko po dobehnutí v v I-zone.
Ján Volko po dobehnutí v v I-zone.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Na to, či mu jeho výkon vynesie medailu – a na akú – si však Volko bude musieť počkať až do neskorého večera. Súťaže v štvrtom bloku totiž vyvrcholia až o desiatej večer… Fakt, že rozdelenie medailí sa nezrodí v priamom súboji, ale takpovediac len na základe výsledkov štyroch rozbehov (v ktorých môžu byť veľmi odlišné poveternostné podmienky), je zarážajúci. Aj samotný Volko má z tohto modelu súťaže rozpačité pocity.

“Formát DNA je niečo nové. Pre nás stovkárov to nie je taký rozdiel, ako pre niektorých iných, ale v našej atletickej obci sa s tým musíme nejako vyrovnať. Nie je to úplne podľa našich predstáv, ale jednoducho tak sú nastavené pravidlá. Keď to tak vymysleli, my môžeme podľa toho len súťažiť. Je však zvláštne, že medaily sa rozdeľujú nie za priame súperenie vo finále, ale na základe samostatných behov v rôznych časoch dňa. Povedal by som, že to nie je úplne férové. Nie som tým nadšený, mne sa viac páči naša tradičná atletika, v ktorej je všetko objektívne,” konštatoval.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV