Šport a olympizmus
2 min. čítania

Ján Zachara oslávil 94. narodeniny pri ringu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Ján Zachara počas návštevy múzea.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Najstarší žijúci slovenský olympijský víťaz Ján Zachara oslávil v sobotu 27. augusta už svoje 94. narodeniny. Ako inak, oslavoval v pevnom zdraví a dobrej kondícii pri boxerskom ringu.

Olympijský víťaz z Helsínk 1952 sa v deň svojich 94. narodenín zúčastnil na exhibičnom boxerskom podujatí v bratislavskom Starom Meste. V súbojoch pod holým nebom sa na Hviezdoslavovom námestí predstavili slovenskí a českí pästiari.

„Boxerom neprekáža, že bojujú pod holým nebom. Sú na čerstvom vzduchu, nie je nafajčené, nie je sa na čo vyhovárať,“ s humorom poznamenal Ján Zachara.

Ján Zachara stále pôsobí čiperným dojmom

Rodák z Kubrej pri Trenčíne Ján Zachara fyzicky aj slovným prejavom stále pôsobí čiperným dojmom. Aj v tomto veku chodí z Novej Dubnice, kde žije, trikrát do týždňa trénovať boxerskú mlaď v Dubnici nad Váhom – chlapcov i dievčatá. Ako prezradil, dozerá na ich gymnastickú prípravu pred samotným boxerským tréningom, ktorý vedie zhruba o dve desaťročia mladší Dušan Bučko.

„Okrem toho každý deň chodím na cintorín, kde je pochovaná manželka. Je to 110 schodov. Tento šport pre moju manželku je moja povinnosť,“ pridal recept na úžasnú kondíciu. „Žil som normálny život, robil som domáce práce. Nevyskakoval som nikde, len som si plnil všetky svoje povinnosti.“

70 rokov od zlatých Helsínk

Presne pred 70 rokmi prežil Ján Zachara najslávnejšiu chvíľu kariéry. Na OH boxoval v perovej kategórii do 57 kg v životnej forme. Postupne vyradil Švéda Wärnstrӧma, Juhokórejčana Sua, v ťažkom štvrťfinálovom zápase 2:1 Maďara Erdeia a v semifinále takisto 2:1 Juhoafričana Leischinga. Vo finále ho čakal Talian Sergio Caprari. Slovák v ringu naplno využil rýchle nohy, lepšiu kondíciu, aj presné zásahy. U dvoch z trojice rozhodcov vyhral a stal sa olympijským víťazom! Stalo sa to 2. augusta 1952...

„O boxerskej kráse sa vo finále nedalo veľmi hovoriť. Veľké výmeny som nemohol pripustiť, keďže Talian bol fyzicky silnejší. Prvé dve kolá patrili mne a to rozhodlo,“ vrátil sa nedávno v spomienkach k helsinskému finále.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV