Športové aktuality
Atény/Bratislava
5 min. čítania

Japonci prevzali oheň pre OH v Tokiu od Grékov na Panaténajskom štadióne v Aténach bez divákov

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Prezident Gréckeho olympijského výboru Spyros Capralos odovzdal pochodeň s olympijským ohňom japonskej olympioničke v plávaní Naoko Imotovej.
Foto
MOV

Na Panaténajskom štadióne v Aténach, ktorý bol centrom prvých novovekých olympijských hier v roku 1896, vo štvrtok pri tradičnej ceremónii odovzdali zástupcovia Grécka ako kolísky olympijských hier olympijský oheň japonským organizátorom olympijských hier 2020 v Tokiu.

Prezident Gréckeho olympijského výboru Spyros Capralos odovzdal pochodeň s olympijským ohňom bývalej japonskej plavkyni a účastníčke OH 1996 v Atlante Naoko Imotovej, ktorá momentálne pôsobí ako ambasádorka UNICEF v Grécku. Pre prísne bezpečnostné opatrenia vzhľadom na pandemické šírenie koronavírusu SARS-Cov-2 sa na ceremoniáli, rovnako ako pri zapálení ohňa 12. marca v antickej Olympii, zúčastnili len pozvaní hostia a v hľadisku na rozdiel od minulosti neboli diváci. Pôvodne sa na prevzatí ohňa mali zúčastniť najvyšší predstavitelia organizačného výboru aj 140 japonských detí, ale napokon neprileteli, pretože by v Grécku museli zostať a podrobiť sa 14-dňovej karanténe.

Hoci už na druhý deň po začiatku gréckej časti púte s ohňom museli organizátori po nedisciplinovanosti obyvateľov v Sparte štafetu v kolíske OH zrušiť (napriek sledovaniu bežcov z bezpečnej vzdialenosti sa k nim množstvo ľudí pridalo), odovzdanie ohňa organizátorom OH sa uskutočnilo podľa plánu. Na Panaténajský štadión oheň priniesol grécky olympijský šampión v gymnastike Eleftherios Petrounias. Po obehnutí jedného kola na ovále štadióna pochodeň odovzdal olympijskej víťazke v skoku o žrdu Katarine Stefanidiovej, ktorá potom zapálila oheň v čaši.

„Želám, aby púť olympijského ohňa po vašej krajine ponúkla radosť a nádeje celému svetu, ktorý čelí bolestnej výzve. Veríme, že tento oheň uhasí koronavírus,“ uviedol v krátkom prejave k japonským hosťom pred odovzdaním ohňa do ich rúk Spyros Capralos.

Oheň od piatka už v Japonsku, štafeta oficiálne odštartuje 26. marca

Slávnosť v Aténach sa začala o pol dvanástej predpoludním miestneho času. Po jej skončení čašu s olympijským ohňom naložili do lietadla so symbolikou OH v Tokiu. Do Japonska lietadlo priletí v piatok, ale vzhľadom na bezpečnostné opatrenia zrušili pôvodne plánovaný veľkolepý uvítací ceremoniál. Na leteckej základni Macušima v prefektúre Mijagi sa ceremoniál uskutoční len v obmedzenom režime. Ešte pred oficiálnym spustením štafety povedie púť ohňa 20. – 25. marca cez prefektúry Mijagi, Iwate a Fukušima, ktoré boli pred ôsmimi rokmi postihnuté ničivou katastrofou. Túto neoficiálnu časť štafety Japonci nazvali „cesta ohňa zotavenia“.

Štafeta s olympijským ohňom je naplánovaná tak, že počas 121 dní má prejsť postupne cez všetkých 47 prefektúr Japonska. Oficiálne odštartuje 26. marca 2020 v Národnom tréningovom centre J-Village, ktoré leží medzi mestami Naraha a Hirono v prefektúre Fukušima. Toto futbalové tréningové centrum, otvorené v roku 1997, slúžilo v roku 2011 ako podporná báza v prvej fáze boja s odstraňovaním následkov obrovského zemetrasenia, následnej vlny cunami a havárie jadrovej elektrárne. Centrum v predošlých rokoch prešlo významnou renováciou a stalo sa symbolom rekonštrukcie celého kruto postihnutého regiónu.

Organizátori štafety už zrušili viaceré sprievodné podujatia, ktoré pôvodne plánovali, a prizerajúcim sa divákom nariadili, aby dodržiavali bezpečný odstup od účastníkov štafety. „Chceme požiadať všetkých, ktorí sa necítia dobre, aby sa trase vyhli. Chceli by sme ľudí aj vyzvať, aby sa nezhromažďovali pokope, keď budú tlieskať popri ceste. Pokiaľ by miesta, kam štafeta zavíta, boli preplnené, museli by sme svoj prístup k štafete prehodnotiť,“ oslovil japonskú verejnosť výkonný riaditeľ organizačného výboru Toširo Muto. V prípade, že ľudia pravidlá nebudú dodržiavať, sú organizátori pripravení štafetu zrušiť. Medzi bezpečnostné opatrenia patrí napríklad aj meranie telesnej teploty všetkých bežcov s ohňom. V prípade, že by niektorý mal výraznejšie zvýšenú teplotu, zaskočil by zaňho náhradník.

Priamo do Tokia má štafeta zavítať 10. júla, takže cez oblasť metropolitného Tokia, v ktorej žije až 36 miliónov ľudí, jej naplánovali dvojtýždňové putovanie – až do otváracieho ceremoniálu OH 24. júla 2020.

Olympijská štafeta s mottom „Naša cesta je svetlo nádeje“

Organizátori OH už v marci 2019 predstavili dizajn olympijskej pochodne. Vysoká je 71 cm, je v ružovo-zlatej farbe, ozdobená motívom kvetov japonskej čerešne. Ako palivo v nej prvý raz v olympijskej histórii poslúži vodík, čo zapadá do "eko" konceptu tokijských hier. Pochodeň vyrobili z hliníka, získaného z dočasných domov obetí zemetrasenia a následnej vlny cunami v roku 2011, ktoré spustošili oblasť regióna Tohoku okolo Fukušimy. Autora pochodne Tokujina Jošioku podľa jeho slov inšpirovali kresby detí z Fukušimy. Pri pohľade zhora tvar pochodne s piatimi „lupeňmi“ pripomína kvet sakury.

Motto štafety je „Naša cesta je svetlo nádeje“, čo vyjadruje zámer, aby organizácia OH v Tokiu pomohla aj rekonštrukcii celej zdevastovanej oblasti. Napriek kritike ekológov z Japonska i zo zahraničia sa organizátori OH rozhodli Fukušimu zahrnúť do komplexných olympijských plánov, nielen tam situovať začiatok štafety s ohňom. Uskutočnia sa tam turnaje bejzbalistov aj softbalistiek.

Tokio

Viac na www.satur.sk 

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV