Športové aktuality
Tokio
2 min. čítania

Japonský premiér Abe oficiálne otvoril Národný štadión v Tokiu

Momentka zo slávnostného otvorenia Národného štadióna v Tokiu.
Foto
TASR/AP

Tokio 15. decembra (TASR) - Presne 222 dní pred štartom OH 2020 japonský premiér Šinzó Abe oficiálne otvoril Národný štadión v Tokiu. Uskutočnia sa na ňom otvárací i záverečný ceremoniál hier, súťaže v atletike i vo futbale. Aréna pre 68.000 divákov od špičkového architekta Kanga Kumu vyrástla na mieste Olympijského štadióna z roku 1964. Výstavba trvala približne tri roky a stála 1,3 miliardy eur. Vďaka sofistikovanej technike v nej budú športovci i diváci chránení pred očakávanými horúčavami počas OH (24. júla až 9. augusta). Inštalovaných je napríklad 185 veľkých ventilátorov.

Premiér Abe na nedeľňajšej ceremónii vyzdvihol špičkový dizajn stavby i jeho harmóniu so životným prostredím. Na výstavbu použili takmer 2000 metrov kubických cédrového dreva, všade je množstvo zelene. "Pri stavbe štadióna sme sa stretli s množstvom problémov, ale vyrástol nám veľkolepý symbol olympijských a paralympijských hier," uviedol Abe.

Prvým oficiálnym športovým podujatím na Národnom štadióne bude 1. januára finále Japonského pohára vo futbale, ešte predtým 21. decembra ju počas šou "pokrstí" aj bývalá šprintérska hviezda Usain Bolt.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV