Šport a olympizmus
3 min. čítania

Japonský premiér je optimista, stále sa uvažuje o účasti domácich divákov na olympijských tribúnach

Foto
TASR/AP

Japonský premiér Jošihide Suga je optimista, podľa jeho slov sa olympijské hry v Tokiu (23. júla – 8. augusta) uskutočnia podľa plánu a dokonca by si želal pustiť na tribúny aj domácich fanúšikov. V niektorých prefektúrach krajiny vrátane Tokia a Sappora síce platí výnimočný stav, ale športové udalosti sa v nej konajú, dokonca aj s divákmi na tribúnach.

Japonsko zaznamenalo v posledných mesiacoch nárast počtu prípadov COVID-19. Výnimočný stav platí aj pre Tokio, kde ho rovnako ako v ďalších prefektúrach predĺžili do 20. júna. V hlavnom meste pribúda denne okolo 500 nových nakazených koronavírusom, v celom Japonsku je to približne 4000 až 5000 ľudí.

V posledných dňoch v porovnaní s aprílom čísla klesajú. Koncom mája sa začalo hromadné očkovanie v Tokiu a Ósake, dvoch najviac postihnutých mestách. Podľa japonských úradov sa do začiatku hier stihne preočkovať len populácia nad 65 rokov.

Nálady v japonskej spoločnosti síce nahrávajú zrušeniu hier, nedávno sa k výzve na ich neuskutočnenie pridal aj vplyvný japonský denník Asahi Šimbun, ten je však pravidelne kritický k vládnej Liberálno-demokratickej strane.

Napriek odporu veľkej časti verejnosti, japonská vláda vysiela signály, že olympijské hry sa budú konať aj v prípade, že by mimoriadna situácia platila aj v čase ich začiatku 23. júla. O zrušení olympijských hier v zmysle zmluvy môže rozhodnúť jedine Medzinárodný olympijský výbor. A ten rovnako ako japonská vláda jednoznačne tvrdí: „Olympijské hry sa uskutočnia.“

Japonskí organizátori sa stále nevzdali možnosti usporiadať súťaže aj s divákmi. Rozhodnutie by malo padnúť do konca júna. „Naďalej na tom pracujeme. Počúvame rôzne názory, zvažujeme rôzne odporúčania. Aj dnes sa u nás konajú futbalové a bejzbalové stretnutia s určitým počtom fanúšikov. Na tribúny chodia po splnení prísnych opatrení, ktoré zabraňujú šíreniu infekcie. Verím, že sa s touto situáciou dokážeme vysporiadať,“ povedal Suga.

Športovci, médiá i predstavitelia medzinárodných športových federácií vedia, že ich čakajú iné olympijské hry ako v minulosti. Pohyb medzi ľuďmi budú mať len minimálny, pravidelné testovanie bude samozrejmosťou a ich pobyt v Japonsku sa obmedzí hlavne na športoviská a ubytovacie zariadenia. Ku kontaktu s domácim obyvateľstvom by prakticky nemalo dochádzať.

V rámci protipandemických opatrení sa snažia Japonci aj znížiť počet ľudí, ktorí prídu zo zahraničia do krajiny. Pôvodne malo byť do hier zainteresovaných nejakým spôsobom 180-tisíc ľudí, medzičasom sa už tento počet znížil. „Počet návštevníkov, ktorí by mali pricestovať do Japonska v súvislosti s olympijskými hrami, bol doteraz 59-tisíc, na paralympiádu 19-tisíc. Požiadame ešte o ďalšie zníženie,“ avizuje Suga.

Podujatia a športovci
Tagy
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV