Športové aktuality
5 min. čítania

Jeden šťastný úder zlomil zápasový tajbrejk, Filip Polášek s Lukášom Kleinom sa rozlúčili s Tokiom

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Po utorku už nemá Slovensko zastúpenie v tenisových turnajoch na Hrách XXXII. olympiády. V osemfinále štvorhry sa skončila púť páru Filip Polášek, Lukáš Klein. Stopku im víťazstvom 6:7 (2), 6:2, 10:5 vystavili Američania Austin Krajicek, Tenny Sandgren.

Stretnutie v Tenisovom parku Ariake sa poriadne natiahlo. Dážď a silný vietor neumožnili tenistom nastúpiť na dvorec predpoludním o 11.00 h, ale až o hodinu neskôr. Krátko pred príchodom hráčov na dvorec po ňom usilovne behali čiaroví rozhodcovia a podávači loptiček a snažili sa uterákmi vysušiť modrý betónový povrch.

Začali a zakrátko sa stiahli do šatní

Hralo sa iba 17 minút, keď sa opäť zatiahlo a spustili dažďové kvapky. Za stavu 2:1 pre Američanov a 15:15 pri podaní Lukáša Kleina poslal nemecký rozhodca Nic Helwerth tenistov späť do šatní. Pokračovalo sa po 100 minútach, keď sa nad Tokiom vyjasnilo, slnko začalo svojimi lúčmi poriadne hriať a obloha bola už takmer bez mráčika.

Prvý set dotiahli po 51 minútach Slováci do úspešného konca v tajbrejku. Oba páry si držali podanie a v skrátenej hre rozhodli dvojchyba Krajiceka a následný dobrý return Kleina. V druhom dejstve stratil Polášek dvakrát svoje podanie a Američania v pohode doservovali set do víťazného konca.

„V prvom sete všetci dobre podávali. Na jeho začiatku sme si vytvorili šance na brejk, ale nepremenili sme si ich. Svoje podanie sme si komfortne držali. Tajbrejk sme zahrali lepšie. Pri mojom podaní v druhom sete sa hral posledný gem zo starými loptami, Sandgren dobre prečítal servis a trafil tri dobré returny. Američania sa dostali do brejku a pre nás bol druhý set rýchlo fuč. Sústredili sme sa už na supertajbrejk,“ zhodnotil prvé dva sety Filip Polášek.

Namiesto 4:1 bolo 3:2

Lukáš Klein, Filip Polášek
Lukáš Klein (vľavo) s Filipom Poláškom sa v Tokiu vhodne dopĺňali.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

V majstrovskom tajbrejku mohli Slováci odskočiť súperom dvoma minibrejkami už na 4:1, ale Sandgren zahral pri odvracaní druhého rámom rakety úder, ktorý vyzeral, že poletí von, ale skončil tesne v kurte. Filip Polášek, ktorý loptu smerujúcu pozdĺž čiary po svojej ľavej ruke sledoval, si pustenú loptičku vyčítal. Neskôr sa ukázal tento moment ako zlomový, keďže po ňom Američania postupne odskočili na 8:4.

„Som na okruhu už dosť dlho, aby som s niečim podobným nepočítal. Sú zápasy, v ktorých je to aj o šťastnom údere. Na konci dňa sa však počíta posledná loptička a tú vyhrali súperi. Musíme im zablahoželať. Predviedli sme solídny výkon, nemáme sa za čo hanbiť,“ komentoval skúsenejší zo slovenského páru. Prehra ho dosť hnevala, keďže podľa jeho slov boli Američania zdolateľní, slovenský pár mohol pokračovať v pavúku a ísť do boja o účasť v semifinále.

Krajicek so Sandgrenom ťažili najmä z dobrého prvého servisu, po ktorom sa Slováci nedostávali často do hry. „Mohol som nám pomôcť viac. Nešlo mi to predovšetkým na returne. Mali sme na ňom minimum šancí. Ktovie, ako by to napokon vyzeralo, ak by sme sa dostali do vedenia 4:1 a išli sme na servis. Veľmi nás mrzí, že sme dnes neuspeli,“ priznal Lukáš Klein.

Pre OH obetovali aj dôležité turnaje

Dvojica Polášek, Klein si na kurte i mimo neho rozumela a v budúcnosti by sa mohli ešte v jednej štvorhre stretnúť. Kedy to bude je zatiaľ vo hviezdach. „Ak sa pozrieme na rebríčky, potom asi len v reprezentácii. Nič iné neprichádza do úvahy. Lukáš sa sústredí skôr na singel, štvorhra preňho nemá veľký zmysel,“ zamyslel sa Polášek.

Obaja tenisti pre účasť v Tokiu obetovali aj účasť na turnajoch ATP. Spoločne sa pripravovali desať dní, ďalší čas strávili aj v Tokiu. „Urobili sme všetko, aby sme uspeli. Lukáš obetoval možno poslednú možnosť, aby sa dostal do kvalifikácie US Open, ja som nešiel na päťstovkové podujatie. Bude ma to ešte dlho mrzieť, lebo pavúk bol hrateľný. Ktovie, či sa ešte niekedy pozriem na olympijské hry,“ hovoril ďalej rodák zo Zvolena.

Polášek domov až v septembri

Kým Spišiak Klein debutoval pod piatimi kruhmi vo veku 23 rokov, jeho ostrieľanejší kolega Filip Polášek je o trinásť rokov starší. Obaja sú radi za možnosť, ktorú vďaka rebríčkovému postaveniu Poláška dostali.

„Olympijské hry sú rozhodne niečo iné v porovnaní s bežnými turnaji. Som rád za príležitosť, ktorý sa mi vďaka Filipovi naskytla. Beriem to ako súper skúsenosť, ktorú môžem v budúcnosti zúročiť,“ povedal mladší z dvojice a starší z páru na jeho slová nadviazal: „Bola to výborná skúsenosť stretnúť a vidieť najlepších športovcov sveta. Každý účastník je výnimočný, dosahuje vo svojich disciplínach výborné výsledky. Klobúk dole pred každým.“

Polášek sa po olympijskom turnaji domov tak skoro nedostane. Čaká ho zámorská séria podujatí vo Washingtone, Toronte, Cincinnati, Winstom-Saleme a potom US Open v New Yorku. Či to bude po boku Ivana Dodiga, s ktorým tento rok vyhral Australian Open ešte nie je isté. Vyjasniť sa má v najbližších týždňoch.

Lukáš Klein sa vracia do Európy, kde ho čakajú challengre. „Pokúsim sa na nich uhrať čo najlepšie výsledky, aby som mohol od budúceho roka hrať grandslamy,“ načrtol svoje ciele na najbližšie obdobie.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV