Športové aktuality
19 min. čítania

Jedenásty súťažný deň v Baku: Barteková so Zemkom v mix skeete na 4. mieste, atléti vyhrali súťaž miešaných družstiev v rámci 3. ligy ME, dve medaily z ukážkových športov

Ľ. Souček, M. Gaško, Z. Kríž, TASR, SITA

BAKU 22. júna (SOV - Ľubomír Souček a Mojmír Gaško, tlačoví atašé slovenskej výpravy na EH + Zdenko Kríž, vyslaný redaktor www.olympic.sk + TASR, SITA) – V pondelok naši športovci na I. európskych hrách v Baku súťažili len na štyroch športoviskách. V atletike však bola slovenská účasť znovu masová, veď prebiehala druhá polovica súťaže miešaných družstiev v rámci III. divízie Európskej ligy.

V Streleckom centre na záver streleckých súťaží bojovali Danka Barteková a Štefan Zemko v historickej premiére disciplíny mix skeet na vrcholnom podujatí. Po prehre 25:28 v súboji o bronz s Francúzskom obsadili celkové štvrté miesto, čiže sa im nepodarilo rozšíriť doterajšiu zbierku piatich slovenských medailí v Baku. Súťažilo sa vo veľmi silnom vetre, ktorý sa podpísal na nižších bodových ziskoch strelcov, než zvyčajne.
 
V pondelok začali svoje turnaje vo dvojhrách bedmintonisti, ktorí v Baku súťažia najprv v základných skupinách. Už predpoludním v mestskej Športovej hale Jana Čižnárová v G-skupine vyhrala nad Slovinkou Stankovičovou 2:1, popoludní Jarolím Vicen nastúpil proti Fínovi Heinovi, ktorému podľahol 0:2.
 

Martina Hrašnová odštartovala pondelňajšie ťaženie slovenských atlétov víťazstvom - a víťazne sa aj skončilo! FOTO: TASR/MARTIN BAUMANN
Martina Hrašnová odštartovala pondelňajšie ťaženie slovenských atlétov víťazstvom - a víťazne sa aj skončilo!
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN


Popoludní odohrali slovenskí volejbalisti posledný súboj v svojej základnej skupine proti tímu Bulharska. Naši prehrali 0:3 a ako štvrtý tím jednej skupiny narazia vo štvrťfinále na víťaza druhej skupiny, tím Poľska.

A napokon od popoludnia až do neskorého večera súťažili na Národnom štadióne v rámci druhého a záverečného dňa súťaže miešaných družstiev - ktorá mala v Baku zároveň status III. ligy ME družstiev - atléti. Slovenský tím si po obrovskej dráme vybojoval zlato! Pred záverečnou štafetou mužov na 4 x 400 m strácali Slováci na Rakúsko 5,5 b, ale Rakúšanom spadol kolík, skončili celkovo až siedmi. Keďže kvarteto v zložení Privalinec, Repčík, Danáč, Kučera štafetu vyhralo, Slovensko o 0,5 b získalo aj zlato v tímovej súťaži. Pre slovenskú výpravu je to celkovo už šiesty cenný kov na hrách, druhý zlatý (bilancia: 2 - 2 - 2).

Okrem disciplín v rámci súťažného programu Európskych hier v Baku sa v pondelok súťažilo aj v športoch, ktoré sú súčasťou kultúrneho programu podujatia ako ukážkové športy. V nich Slováci získali dve medaily - v klasickej kulturistike mužov do 175 cm Andrej Varga striebro, v kategórii fitness žien do 163 cm Dominika Multáňová bronz.

Radosť celého víťazného slovenského tímu s kapitánom Lomnickým. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Radosť celého víťazného slovenského tímu s kapitánom Lomnickým.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

Športová streľba: Barteková a Zemko v mix skeete na 4. mieste

Momentka zo súťaže - Danka Barteková a Štefan Zemko. FOTO: TASR/MARTIN BAUMANN
Momentka zo súťaže - Danka Barteková a Štefan Zemko.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Slovenskí strelci Štefan Zemko a Danka Barteková obsadili v mix skeete na 1. európskych hrách štvrtú priečku.

Pondelňajší duel o bronz im v nepríjemnom vetre na strelnici v Baku vôbec nevyšiel, a z cenného kovu sa po víťazstve 28:25 napokon tešili ich francúzski súperi Anthony Terras s Luciou Anastassiouovou. Bronzové medaily im odovzdal generálny sekretár Slovenského olympijského výboru (SOV) Jozef Liba. Barteková predtým bola štvrtá aj v individuálnej súťaži skeetárok. Vo finále vyhrala talianska dvojica Valerio Luchini, Diana Bacosiová s 30 zásahmi tesne nad Cyperčanmi, ktorí získali 29 bodov.

Výsledky – mix skeet, finále: 1. Taliansko (Luchini, Bacosiová) 30, 2. Cyprus (Achilleos, Eleftheriouová) 29, o 3. miesto: 3. Francúzsko (Terras, Anastassiouová) 28, 4. Slovensko (Štefan Zemko, Danka Barteková) 25, I. semifinále: 1. Cyprus 26, 2. Slovensko 25, 3. Nemecko (Buchheim, Wenzelová) 17 - eliminované po 24 výstreloch, II. semifinále: 1. Taliansko 29, 2. Francúzsko 24, 3. Česko (Sychra, Jahodová) 16 - eliminované po 24 výstreloch, kvalifikácia: 1. Cyprus 97, 2. Taliansko 93 - k.o. rozstrel 2, 3. Nemecko 93 - k.o. rozstrel 1, 4. Slovensko 91 - k. o. rozstrel 4.

Barteková so Zemkom rozprášili v kvalifikácii 91 terčov, čo im síce stačilo na priamy postup ďalej, no v rozstrele s Francúzmi Terrasom a Anastassiouovou strieľali ešte o zaradenie v trojčlenných semifinálových skupinách. Súperov z krajiny "galského kohúta" v tejto fáze zdolali 4:3 a v následnej eliminácii sa stretli s Nemeckom a so suverénnym víťazom kvalifikácie Cyprom.

Sklamaná Danka Barteková - po individuálnej súťaži skončila štvrtá aj v téím mixe. FOTO: TASR/MATIN BAUMANN
Sklamaná Danka Barteková - po individuálnej súťaži skončila štvrtá aj v téím mixe.
Foto
TASR/MATIN BAUMANN


V semifinále Zemkovi nevyšiel hneď úvodný výstrel, následne minul aj vo štvrtom pokuse a nádeje Slovenska na zlato sa postupne znižovali. Dva neúspešné pokusy v šiestej a ôsmej sérii mala aj Barteková, ale keďže ani Cyperčania nestrieľali presvedčivo čisto, možnosť bojovať o najjagavejší kov v prípade slovenskej dvojice naďalej žila. V jedenástej položke však zaváhali obaja naši tímoví kolegovia a, no s 25 bodmi sa napokon prebojovali do zápasu o bronz. V ňom ich čakala známa francúzska dvojica z rozstrelu, no i nepríjemný vietor. Hoci Slováci začali nádejne, v priebehu duelu viackrát pochybili. Najskôr Barteková netrafila dvakrát za sebou a následne rovnaké zaváhanie zopakoval aj Zemko. Francúzi sa oproti slovenským siedmim zaváhaniam pomýlili len štyrikrát a získali bronzové medaily.

„Skončili sme tesne za medailou, čo mrzí. Boli sme blízko, ale aj taký je šport, musíme sa s tým zmieriť. Škoda, že nám unikol boj o zlato. Dosiahli sme však pekný výsledok. Mixy sa mi veľmi páčia, aj keď som mal pred nimi trocha obavy. Je to niečo iné ako individuálna súťaž, ale zaujímavé pre divákov. Danka je super kolegyňa, lepšiu by som si ani nevedel predstaviť. Vietor bol nepríjemný, ale všetci mali rovnaké podmienky. Odrazilo sa to aj na výsledkoch, ktoré boli nižšie ako obvykle,“ uviedol po súťaži Štefan Zemko.

Danka Barteková na jeho slová nadviazala: „Nechcem byť už štvrtá, zemiaky nechcem vidieť asi pol roka. Žiaľ, aj dnes sme boli blízko k zisku medaily a mali sme na ňu. Od rána sme strieľali krásne. Aj keď súperi na prvej položke všetci triafali, ukázalo sa, že je potrebné dosiahnuť štandardný výsledok a postup do semifinále nám neunikne. Ziaľ, nepodržala som našu dvojicu v čase, keď to bolo potrebné. Sú to pre mňa ďalšie skúsenosti. Veľmi som chcela zabojovať, veď jedno štvrté miesto už mám a navyše toto boli prvé preteky tímového charakteru.
 

Atletika: Slovenský miešaný tím najtesnejším rozdielom vyhral súťaž III. ligy miešaných družstiev!
Martina Hrašnová. FOTO: TASR/MARTIN BAUMANN
Martina Hrašnová.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Atletická súťaž na 1. európskych hrách, a zároveň 3. liga ME družstiev, v pondelok vyvrcholila zvyšnými 19 disciplínami. Slovenský tím bol počas celého dňa na druhom mieste za Rakúskom, ale na prvé miesto sa dostal v tom najlepšom čase – po poslednej disciplíne, ktorou bola mužská štafeta na 4x400 m! Slováci štafetu vyhrali a v celkovom poradí triumfovali so ziskom 458,5 b s najmenším možným, len polbodovým náskokom pred Rakúskom! Tretí tím Izraela získal 439 bodov, štvrté Moldavsko 401. Všetky štyri najlepšie tímy postúpili do II. ligy ME družstiev.

Aj druhý deň atletických súťaží sa pre slovenský tím začal úspešne. V hode kladivom zvíťazila dvojnásobná vicemajsterka Európy Martina Hrašnová výkonom 69,31 m a zaznamenala už celkovo siedme slovenské individuálne víťazstvo. Banskobystrická kladivárka viedla od úvodného pokusu (68,94) a v ďalšom ešte pridala 38 cm. Ohrozila ju len v záverečnom hode pôvodom Ukrajinka reprezentujúca Azerbajdžan Skydanová, ktorá dosiahla 68,32

Ján Zmoray. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Ján Zmoray.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

m.

"Momentálne nie som v ideálnej forme. Sústredím sa na majstrovstvá sveta, ktoré sú pre mňa podstatné, a aj preto forma poklesla. Nedá sa udržiavať tri mesiace alebo dlhšie na rovnakej úrovni. Počítala som s tým, že konkurencia tu nebude veľmi dobrá. Nie každá krajina má silné kladivo. No mala som tu dve súperky, ktoré tento rok hodili cez 72 metrov, takže aj o víťazstvo bolo treba zabojovať. Necítila som sa najlepšie, preto ma víťazstvo a maximálny bodový zisk pre družstvo teší. Aj keby hodila domáca kladivárka v poslednom pokuse viac ako ja, verila som si, že by som dokázala ešte zakontrovať," skonštatovala 32-ročná Martina Hrašnová.

Ďalšie víťazstvo pridal dubnický žrdkár Ján Zmoray, ktorý si výkonom 515 cm o 5 cm zlepšil osobný rekord pod holým nebom. Víťazstvo zverenca trénera Petra Pažáka znamenalo pre tím SR neplánovaný plný bodový zisk. Dvadsaťštyriročný Zmoray má absolútny osobný rekord z tohtoročnej haly 520 cm. Na druhej strane najviac stratil slovenský tím na vedúcich Rakúšanov v behu na 110 m prek. s Jakubom Bottlíkom, keď na rozdiel od víťazného Rakúšana Siedlaczeka bol až ôsmy. To bolo dovtedy najhoršie umiestenie slovenského atléta.

Prvenstvo Jany Velďákovej v diaľke sa čakalo, ale milo prekvapila výkonom 668 cm zo záverečnej štvrtej série. Za limitom na MS 2015 v Pekingu i na OH 2016 v Riu de Janeiro zaostala Dubovského zverenka len o 2 cm. K osobnému rekordu 672 cm z 3. mája 2008 v Košiciach jej chýbalo tiež máličko - 4 cm. Séria 34-ročnej Košičanky reprezentujúcej VŠC Dukla: 621 - 618 - x - 668.

Jana Velďáková. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Jana Velďáková.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

"Na jednej strane som rada za sezónne maximum -  vlani sa mi ani nepodarilo skočiť 668 cm. Na druhej strane ma mrzia tie dva centimetre. Boli tu veľmi dobré podmienky, aj keď tu bolo horúco a vietor sa točil. Som za ten výkon rada. Rebecca Camilleriová sa tým štvrtým pokusom 'hecla' a preskočila ma. Keby mi stačilo 621 cm, tak by som do posledného pokusu nemala takú motiváciu," povedala Jana Velďáková po pretekoch. Taký kvalitný výkon v Baku nečakala, no vedela, že časom musí prísť. "Prekvapil ma, ale ukazovatele boli také, že na ten limit mám. Konečne som to potvrdila, pretože doteraz som buď nedochádzala na dosku, alebo som mala prešľap. Teraz to vyšlo dobre. Som spokojná," pokračovala.

Jana Velďáková sa ešte v nedeľu predstavila aj štafete 4x100 metrov, ktorá časom 44,92 s vytvorila nový slovenský rekord. "S babami sme chceli rekord, ale nečakali sme, že to bude pod 45 sekúnd. Potom sme sa dozvedeli, že je to aj limit na majstrovstvá Európy. Ak to zabehneme ešte raz, tak sa nominujeme. Takže z Baku samé dobré správy," potešila sa.

Ján Volko. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Ján Volko.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

Na 200 m prekvapil ešte len 18-ročný Ján Volko skvelým osobným rekordom 21,08 sekundy

, keď len o 3 stotinky zaostal za slovenským juniorským rekordom Ľuboša Balošáka z roku 1984. Zverenec trénerky Nade Bendovej skresal zo svojho životného maxima až 15 stotín a vyhral s veľkým 21-stotinovým náskokom. V slovenských historických tabuľkách sa posunul už na ôsmu priečku. Alexandra Bezeková podľahla na dvojstovke žien len Izraelčanke Oľge Lenskej, časom 23,72 si však na rýchlom povrchu Mondo o 21 stotín zlepšila osobný rekord pod holým nebom z minulého roka z Kolína a aj svoje absolútne maximum z halových majstrovstiev SR 2015 v Bratislave si zlepšila o 17 stotín.

Na 100 m prekážok zabojovala viacbojárska špecialistka Lucia Mokrášová, ktorá za jasnou favoritkou Schrottovou z Rakúska finišovala v sezónnom maxime druhá za 13,92 s. Druhý bol aj osemstovkár Jozef Repčík (1:51,51), nestačil iba na svojho tradičného súpera Amela Tuku z Bosny a Hercegoviny. "Náročné preteky, ale s trénerom sme očakávali, že sa bude bežať pomaly na rýchly záver v posledných 200 metroch. Tukovi toto vyhovovalo, je rýchlejší ako ja. Nedávno na mítingu v Huelve a aj vlani na ME v Zürichu ma predbehol až v závere. Bol som na to pripravený, ale nepodarilo sa mi zareagovať na jeho zrýchlenie."

Jozef Repčík v súboji s Amelom Tukom. FOTO: TASR/MARTIN BAUMANN
Jozef Repčík v súboji s Amelom Tukom.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Veľkú cenu malo aj 4. miesto Patricie Slošárovej vo vrhu guľou, keď si o jeden cm zlepšila osobný rekord na 14,18 (séria 12,99 - 14,18 - 13,91 - x). Svoju obojživelnosť ukázal aj guliar Matúš Olej - nastúpil taktiež v disku a v poslednom treťom pokuse si udržal prvné nervy. Dovtedy mal na konte len 46,08 m a zlepšil sa na 47,54.

Po 32 disciplínach, keď chýbalo do konca ešte osem, Slováci na prvé Rakúsko strácali už len šesť bodov, od tretieho Izraela sa odpútali na 17. Po behu na 1500 m s 5. miestom Habovštiakovej stratilo Slovensko na Rakúsko bod, po 3000 m s rovnakou 5. priečkou Pelikána tri body. Na trojke sa zopakoval tretíkrát scenár s víťazným Azerbajdžancom, naturalizovaným Etiópčanom Ibrahimovom, ktorý triumfoval na 1500, 3000 i 5000 m a pre svoju novú krajinu získal až 42 bodov. Míliar Jozef Pelikán mal toho už plné zuby, no statočne vydržal záskok za Vitka.

Patrik Žeňúch. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Patrik Žeňúch.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

V skoku do výšky žien i trojskoku mužov Slováci na Rakúšanov získali po bode, Zuzana Karaffová obsadila so 174 cm delenú 6. priečku pred Luyerovou, Martin Koch rovnakú šiestu so sezónnym maximom 15,38 pred Schmiedom. Beh na 5000 m zasa viac doprial Rakúšanom, keď dlhé sólo Baierlovej bolo víťazné a Kataríne Berešovej pripadlo 4. miesto s časom 16:52,06. O zlato bojovali Slováci až do samého konca aj vďaka víťazstvu oštepára Patrika Žeňúcha so 74,89 hneď v úvodnom pokuse, ktoré bolo v pondelok piate pre slovenský tím. Strata na Rakúšanov sa pred záverečnými dvoma štvrtkárskymi štafetami zmenšila na 7,5 b.

Štafeta slovenských štvrtkárok pripojila na kontu tímu šieste víťazstvo, po heroickom výkone sa jej to podarilo v slovenskom rekorde 3:35,03 min, no hneď za ňou došprintovali Rakúšanky. Infarktová situácia nastala po tom, čo na druhom úseku mužskej štafety handicapovaný Rakúšan Matzinger s protézou na pravej ruke stratil kolík a prepadol sa dozadu. Slováci finišovali prví a dosiahli siedme pondelkové víťazstvo. Dovedna ich nazbierali 13, a unikátnym spôsobom skončili celkove na prvom mieste o 0,5 bodu pred druhým Rakúskom.

Kapitánovi nášho tímu Marcelovi Lomnickému odovzdal zlatú medailu prezident SOV František Chmelár. FOTO: TASR/MARTIN BAUMANN
Kapitánovi nášho tímu Marcelovi Lomnickému odovzdal zlatú medailu prezident SOV František Chmelár.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Kapitán tímu Marcel Lomnický za triumf prevzal zlatú medailu, ktorú mu odovzdal prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár.

Až na štvrtý pokus tak vyšlo to, že predstaviteľ SOV ako zástupca Európskych olympijských výborov mohol dekorovať aj nášho medailistu – predtým František Chmelár, resp. generálny sekretár SOV Jozef Liba, odovzdávali medaily v troch súťažiach, v ktorých Slováci skončili na štvrtom mieste (Chmelár po dvojkajaku mužov na 1000 m aj po ženskom skeete, Liba dnes po mix skeete).
 
Výsledky druhého dňa súťaže miešaných družstiev
Muži - 200 m: 1. Volko (SR) 21,08 s, 2. Kartavcevi (Gruz.) 21,29, 800 m: 1. Tuka (Bosna a Herc.) 1:50,16 min, 2. Repčík (SR) 1:51,51, 110 m prek.: 1. Siedlaczek (Rak.) 14,07 s, ... 8. Bottlík (SR) 16,41, 3000 m prek.: 1. Gorbusco (Mold.) 8:49,83 min, ... 7. Jablokov (SR) 9:26,23, žrď: 1. Zmoray (SR) 515 cm, 2. Kilbertus (Rak.) 510, disk: 1. Mayer (Rak.) 59,48 m, ... 7. Olej (SR) 47,54, 3000 m: 1. Ibrahimov (Azerb.) 7:54,14, ... 5. Pelikán (SR) 8:24,29, trojskok: 1. Babajev (Azerb.) 16,38 m, ... 6. Koch (SR) 15,38, oštep: 1. Žeňúch (SR) 74,89 m, 2. Tčintčarauli (Gruz.) 71,32, 4x400 m: 1. Slovensko (Privalinec, Repčík, Danáč, Kučera) 3:08,80 min, 2. Bosna a Hercegovina 3:10,50.

Ženy - 200 m: 1. Lenská (Izr.) 23,40 s, 2. Bezeková (SR) 23,72, 100 m prek.: 1. Schrottová (Rak.) 13,18 s, 2. Mokrášová (SR) 13,92, kladivo: 1. Hrašnová (SR) 69,31 m, 2. Skydanová (Azerb.) 68,32, diaľka: 1. J. Velďáková (SR) 668 cm, 2. Camilleriová (Malta) 638, guľa: 1. Rakocevičová (Čierna Hora) 14,85 m, ... 4. Slošárová (SR) 14,18, 1500 m: 1. Gegová (Alb.) 4:11,58 min, ... 5. Habovštiaková (SR) 4:30,17, 5000 m: 1. Baierlová (Rak.) 16:33,09, ... 4. Berešová (SR) 16:52,06, výška: 1. Vukovičová (Čierna Hora) 186, ... 6. Karaffová (SR) 174, 4x400 m: 1. Slovensko (Šalgovičová, Štuková, Bezeková, Putalová) 3:35,03 – slovenský rekord, 2. Rakúsko 3:37,51.
 
Konečné poradie súťaže miešaných družstiev v rámci III. európskej ligy: 1. Slovensko 458,5, 2. Rakúsko 458, 3. Izrael 439, 4. Moldavsko 401, 5. Azerbajdžan 387.

Jana Čižnárová v úvodnom súboji v Baku. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Jana Čižnárová v úvodnom súboji v Baku.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV


BEDMINTON: Čižnárová odvrátila tri mečbaly a zdolala Slovinku Stankovičovú, VICEN prehral

Slovenská bedmintonidstka Jana Čižnárová zvíťazila v jej prvom zápase G-skupiny nad Slovinkou Kajou Stankovičovou 2:1 na sety. Najbližšie sa predstaví v utorok proti Talianke Jeanine Cicogniniovej a v stredu ju čaká Češka Kristína Gavnholtová (rod. Ludíková), ktorá je pôvodom z Trenčína a v minulosti reprezentovala aj Slovensko.

Čižnárová, ktorá sa vo svetovom rebríčku nachádza na 113. mieste, nezačala proti 21-ročnej Slovinke (243.) najlepšie, keď ju súperka dokázala v prvom sete za trinásť minúť zdolať 21:10. Druhý set, ktorý trval celkovo dvadsať minút, rozhodol. Stankovičová síce v závere viedla, Čižnárová ale zabojovala a odvrátila tri mečbaly, pričom využila jediný setbal a po víťaznom druhom sete 23:21 vyrovnala stav stretnutia na 1:1. Úvod tretieho dejstva patril rodáčke z Trenčína, ktorá nenechala nič na náhodu a do oddychového času si vypracovala náskok 11:6. V dobre rozbehnutej hre pokračovala Slovenka aj naďalej a postupne viedla 12:8, 16:10 či 18:11. Záver setu sa ešte súperka snažila zdramatizovať, no Čižnárová mala dostatočný náskok a po využitom piatom mečbale (21:16) zaznamenala slovenská výprava na turnaji prvú výhru. Výsledok - G-skupina: Jana Čižnárová (SR) - Stankovičová (Slovin.) 2:1 (-10, 21, 16).

Radosť z úvodného víťazstva v podaní Čižnárovej a trénera Matejku. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Radosť z úvodného víťazstva v podaní Čižnárovej a trénera Matejku.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

Slovenský bedmintonista Jarolím Vícen začal svoje účinkovanie na I. európskych hrách v azerbajdžanskom Baku prehrou. Dvadsaťpäťročný Bratislavčan (155. vo svetovom rebríčku) v pondelkovom stretnutí G-skupiny nestačil na Fína Eetu Heina (69.), ktorému za 36 minút podľahol 0:2 na sety, hoci prvé dejstvo prehral až v dramatickej koncovke po nevyužití dvoch setbalov. Slovenského hráča čaká v utorok od 16.20 h zápas proti Rusovi Vladimirovi Malkovovi a v stredu od 10.40 h si zahrá s Islanďanom Kárim Gunnarssonom. Výsledok G-skupina: Jarolím Vícen (SR) - Eetu Heino (Fín.) 0:2 (-23, -15) za 36 min
 

Volejbal: Po prehre s Bulharskom vo štvrťfinále proti favorizovanému Poľsku
V pondelok popoludní v prvej sále Kryštálového paláca v Baku nastúpili slovenskí volejbalisti na I. EH  v súboji o 3. miesto v B - skupine proti Bulharsku. V súboji s ostrieľaným tímom, z ktorého päť hráčov má skúsenosti zo Svetovej volejbalovej ligy, nezačali naši reprezentanti najlepšie. V úvodnom sete mali veľmi zlý príjem a nedarila sa im ani rozohrávka. Bulhari ťažili najmä z excelentného podania, zaznamenali z neho aj niekoľko priamych bodov a set jasne vyhrali. V druhej časti zápasu Slováci zlepšili útok, viedli 7:6, ale napokon súper rozstrieľal ich chabé
Slováci v zápase proti Bulharsku. FOTO: ©Getty Images for BEGOC
Slováci v zápase proti Bulharsku.
Foto
©Getty Images for BEGOC

bloky. K najlepšiemu výkonu sa na brehu Kaspiku vypli naši hráči v 3. sete. Viedli v ňom 16:13, ale opäť prišli zbytočné chyby na príjme a Bulhari v koncovke už našich volejbalistov k útoku prakticky nepustili. B-skupina: Slovensko - Bulharsko 0:3 (-14, -17, -19), 78 min, rozhodovali: Collados (Fr.) a Miklošičová (Slovin.). Zostava a body SR: J. Zaťko, Kriško 4, Ondrovič 2, Lux 4, Š. Chrtiansky ml. 3, Prešinský 7, liberá Vydarený a Kempa (Macko, Končál, Mlynarčík 6, T. Halanda 1, Hruška).

Družstvo Slovenska tak v B-skupine obsadilo 4. miesto a postúpilo do štvrťfinále, kde sa v stredu stretne s favorizovaným celkom Poľska, víťazom A – skupiny. Tréner Slovákov Miroslav Palgut pre www.olympic.sk komentoval zápas takto: „S výkonom družstva dnes nie som veľmi spokojný. Chýbala nám väčšia agresivita a vôľa po víťazstve. Už sa zdalo, že v 3. sete by sa mohol nepriaznivý vývoj zápasu obrátiť, ale nenašiel sa v slovenskom  kolektíve nikto, kto by, obrazne povedané, zdvihol  našu zástavu. V stredu nás čakajú nebezpeční Poliaci, ktorých dôverne poznáme zo spoločnej prípravy. Určite sa pokúsime na nich vymyslieť účinnú taktiku.“

Volejbalové súťaže v 2,5-miliónovej metropole Azerbajdžanu pozorne sleduje aj  prezident Slovenskej volejbalovej federácie a viceprezident SOV pre letné športy Ľubor Halanda, ktorý je na I. EH vo funkcii technického delegáta Európskej volejbalovej federácie. Doterajšie účinkovanie nášho tímu na turnaji komentoval slovami: „Slovenské družstvo sa na Európske hry do Baku dostalo na základe našich dobrých výsledkov v Európskej lige v posledných rokoch. Postúpili sme ako 11.celok v poradí. V Baku sme zdolali Taliansko i Belgicko, papierovo silnejších súperov. Postup do štvrťfinále je veľký úspech pre našich perspektívnych hráčov, ktorí na tomto turnaji zbierajú cenné skúsenosti, pretože náš prvý tím súbežne štartuje vo Svetovej volejbalovej lige.“
 

Ukážkové športy: Varga strieborný v kulturistike, Multáňová bronzová vo fitnese
Klasický kulturista Andrej Varga a fitneska Dominika Multáňová získali medaily v rámci kultúrneho programu I. európskych hier v Baku. Kulturistika a fitnes boli v programe vedené ako ukážkové športy, do oficiálneho hodnotenia sa tieto medailové umiestnenia nezapočítavajú. Multáňová bola bronzová vo fitnese žien do 163 cm, u rozhodcov dostali prednosť len Ruska Ľudmila Nikitinová a Maďarka Nikolett Szabóová. Varga si vybojoval striebro v klasickej kulturistike mužov do 175 cm, lepší bol len domáci borec Ali Emre.

SÚŤAŽNÝ Program slovenských Športovcov poČas ĎalŠích DVOCH DNÍ

 
Poznámka: Uvádzame miestne časy, na Slovensku je o tri hodiny menej. 
 

Utorok 23. júna

BEDMINTON (Športová hala): 19.20 dvojhra M (Jarolím Vicen nastúpi v G-skupine proti Rusovi Malkovovi), 17.40 dvojhra Ž (Jana Čižnárová nastúpi v G-skupine proti Češke Gavnholtovej)

BOX (Kryštálová hala 2): 13.30 štvrťfinále do 52 kg M (Michal Tankó nastúpi proti Arménovi Abgarianovi)

PLÁVANIE (Aquatické centrum): 9.30 – 12.45 rozplavby 50 m prsia D (Lara Bábska), 50 m motýlik CH (Vladimír Štefánik), 100 m v. sp. D (Zuzana Pavlikovská), 100 m znak CH (Alexander Světlík), 17.30 – 20.30 semifinále 50 m prsia D, 50 m motýlik CH, 100 m v. sp. D, 100 m znak CH, finále 50 m prsia D

BASKETBAL 3 NA 3 (Basketbalová aréna): 16.20 kvalifikačná skupina Ž Španielsko - Slovensko, 21.10 Slovensko - Írsko

ŠERM (Kryštálová hala 3): 9.00 – 16.45 a 18.15 – 20.30 kord Ž (Dagmar Cipárová
 

 
Streda 24. júna

BEDMINTON (Športová hala): 9.00 – 14.00 a 15.00 – 21.00 dvojhra M (Jarolím Vicen nastúpi v G-skupine proti Rusovi Malkovovi), dvojhra Ž (Jana Čižnárová nastúpi v G-skupine proti Talianke Cigogniniovej)

PLÁVANIE (Aquatické centrum): 9.30 – 12.00 rozplavby 50 m prsia CH (Peter Ďurišin), 17.30 – 20.30 semifinále 50 m prsia CH, finále 100 m v. sp. D, 100 m znak CH, 50 m prsia CH - štart Slovákov v prípade postupu

BASKETBAL 3 NA 3 (Basketbalová aréna): 19.30 kvalifikačná skupina Ž Slovensko - Slovinsko

ŠERM (Kryštálová hala 3): 9.00 – 17.00 a 18.30 – 21.30 fleuret Ž (Michala Cellerová)

VOLEJBAL (Kryštálová hala 1): 13.00 – 17.00 a 19.00 – 23.00 štvrťfinále M

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV