Športové aktuality
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
6 min. čítania

Jedenásty súťažný deň v Lausanne: Čerňanská si prevzala striebornú medailu, hokejistky budú hrať o bronz

Aký bol jedenásty deň na III. zimných olympijských hrách v Lausanne 2020?
Foto
OIS

Monobobistka Viktória Čerňanská si prevzala striebornú medailu, Petra Rusnáková obsadila v šortreku na 500 metrov šieste miesto, hokejistky budú hrať o bronz proti domácim. Aký bol jedenásty deň na olympijských hrách mládeže v Lausanne? 

Sledujte našich športovcov v Lausanne na našich sociálnych sieťach: 

Facebook: Slovenský olympijský tím 
Instagram: @slovenskyolympijskytim
Twitter: Slovenský olympijský tím 

Monobobistka Viktória Čerňanská, ktorá včera ako zatiaľ jediná Slovenka získala medailu v individuálnej olympijskej disciplíne, si dnes na Medal Plaza v St. Moritzi slávnostne prevzala striebornú medailu. „Po pretekoch som nevedela zaspať. Stále som v duchu prežívala moju medailovú súťaž. Nemrzí ma, že nemám zlato, každá olympijská medaila je úžasná. Koniec koncov, byť o dve stotinky pomalšia, mala by som len bronz... Moje emócie v cieli, keď som vedela, že už mám istú medailu, prekonali všetko, čo som doteraz pri športe zažila,“ vyznávala sa deň po svojom zatiaľ najväčšom životnom športovom úspechu Viktória Čerňanská.

Talentovaná športovkyňa si uvedomuje, že sa pred ňou otvára aj reálna šanca prebojovať sa aj na zimné olympijské hry v Pekingu, ktoré sa uskutočnia v roku 2022. Práve tam budú mať ženské monoboby svoju „veľkú” olympijskú premiéru.

Viac o medailovom ceremoniáli 

Petra Rusnáková šiesta v šortreku na 500 metrov 

Šortrekistka Petra Rusnáková, ktorá bola úspešná na medzinárodných podujatiach ako juniorka, sa do Pekingu na ZOH nekvalifikovala.
Šortrekistka Petra Rusnáková, ktorá bola úspešná na medzinárodných podujatiach ako juniorka, sa do Pekingu na ZOH nekvalifikovala.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Rusnáková sa dnes predstavila vo svojich druhých a zároveň posledných individuálnych pretekoch v Lausanne. V disciplíne na 500 metrov obsadila z 29. pretekárok výborné 6. miesto. Prvá opäť Kórejčanka Whi Min Seová. Petre sa dnes z nabitého semifinále s Čínou, Kanadou a Južnou Koréou podarilo prebojovať sa do finále „B”. Prvú jazdu vo finále poznačil pád všetkých pretekárok a štart sa opakoval. „Petra štartovala z druhého miesta, Kórejčanka z prvého. Kórejčanka prvé okruhy nešla rýchlo, skôr blokovala ostatné. Postupne chcela rýchlosť naberať, ostatné dievčatá sa tam na ňu nalepili. Petra sa ju snažila podísť, skopli sa nožmi a všetky štyri spadli. V tejto situácii to rozhodcovia odpískali a štartovalo sa znovu,” vysvetlila vzniknutú situáciu Rusnákovej trénerka Kateřina Novotná. Rusnáková vo finále „B” napokon obsadila s časom 45,857 sekúnd 3. miesto, čo znamenalo výsledné 7. miesto. Po diskvalifikácii Číňanky Zhangovej z finále „A” sa posunula na konečnú 6. priečku. 

Slovenská reprezentantka má pred sebou ešte miešanú štafetu národných olympijských výborov, v ktorej o medailu zabojuje spolu s Číňanom Liom, Filipínčanom Macaraegom a Japonkou Nagamoriovou.

Viac o dnešných pretekoch v šortreku 

Hokejistky budú hrať o bronz 

V semifinále hokejového turnaja družstiev dievčat podľahli mladé Slovenky Japonkám, ktoré sa do semifinále prebojovali z prvého miesta v tabuľke základnej skupiny (Česko porazili 4:1 a Švajčiarsko 5:1), v pomere 0:5. Mladé Slovenky tak v utorok podvečer čaká zápas o bronz proti domácemu Švajčiarsku. Pre slovenský tím dievčat nie sú Švajčiarky neznámym pojmom – pred štyrmi rokmi v Lillehammeri sme sa s nimi taktiež „pobili” o bronz. Súboj, žiaľ, skončil v náš neprospech a všetci v slovenskej výprave veria, že v zajtrajšom zápase sa karta obráti.

Viac o semifinálovom zápase proti Japonsku 

Slovenské hokejistky budú hrať o bronz proti Švajčiarkam.
Slovenské hokejistky budú hrať o bronz proti Švajčiarkam.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Sánkarská štafeta skončila predčasne, Sviták v monoboboch desiaty 

Slovenské kvarteto zložené z Nikoly Trembošovej, Dávida Lihoňa a dvojice Vratislav Varga a Metod Majerčák si v konkurencii 13 štafiet robilo zálusk na umiestenie v prvej šestke. Svoje pôsobenie na pretekoch museli napokon ukončiť predčasne. Trembošová úvodnú jazdu zvládla dobre, rovnako si počínal aj Lihoň, ktorý nezvládol odovzdávku a nasledovala diskvalifikácia našej štafety. „Nikola Trembošová začala veľmi dobre. Žiaľ ,David Lihoň sa pri príchode do cieľa podvihol zo saní málo a netrafil do touchpadu, čo je kruhová dotyková ,placka´ s obvodom asi štyridsať centimetrov. To, že pretekár nezvládne odovzdávku, sa v súťaži štafiet občas stane, ale zvyčajne v prípade, ak má vo výjazde z poslednej zákruty kolíziu a je rozhodený, takže sa nevie dostatočne sústrediť na trafenie ,placky´. To však nebol tento prípad. Môžem sa len domnievať, že David sa chcel zdvihnúť čo najneskôr, aby mal čo najmenšiu časovú stratu, ale nevyrátal si to dobre...,“ vyjadril sa na margo incidentu predseda Slovenského sánkarského zväzu Jozef Škvarek. Medaily napokon putovali do Ruska, Nemecka a Lotyšska.

Martin Sviták obsadil 10. miesto 

Medzi 18 štartujúcimi monobobistami bol aj Slovák Martin Sviták, ktorý skončil desiaty. Súťaž mala dvoch víťazov – rovnaký čas dosiahol Rumun Andrei Robert Nica aj Nemec Alexander Czudaj. „Po prvej jazde to s Martinom vyzeralo veľmi dobre. Krátko pred cieľom bol dokonca priebežne na šiestej pozícii. Akurát v spodnej časti dráhy stratil rýchlosť a klesol o dve miesta nižšie. Druhá jazda bola pomalšia, ale splnil základný cieľ, ktorým bolo umiestenie v prvej desiatke. Ako ukazovalo jeho postavenie v rankingu, všetko ostatné by bolo nad plán. Ale mohlo mu to vyjsť, mal na to. Možno uňho zohral úlohu nedostatok skúseností. Skúsenejší pretekár by si udržal maximálnu pozornosť až do cieľa,“ hodnotil tréner Andrej Bician.

Viac o našich športovcoch v St. Moritzi 

Snoubordistka Katarína Pitoňáková v snoubordkrose na 21. priečke 

Vo „Villars Winter Park” sa dnes uskutočnili preteky v snoubordkrose. Medzi štartujúcimi bola aj mladá Slovenka Katarína Pitoňáková, ktorá v konkurencii 27 dievčat obsadila 21. miesto. Prvá skončila Josie Baffová z Austrálie, striebro putovalo do Francúzska pre Herpinovú a bronz si vybojovala domáca pretekárka Derigová. „Z pohľadu trénera som veľmi spokojný, lebo zvládla náročnú trať, kde súperila s konkurenciou z celého sveta. Ukazuje sa, že po roku špecializovanej prípravy môže napredovať. Vďaka mládežníckym olympijským hrám sme motivovaní pracovať na sebe ďalej a dotiahnuť to až na zimné olympijské hry,” vyjadril sa k výkonu mladej Slovenky tréner Július Hermély. 

Výsledky 11. súťažného dňa v Lausanne 

Program 12. súťažného dňa v Lausanne (21. január 2020) 

Akrobatické lyžovanie

11:00 - 12:45

skikros miešané tímy

Slovensko

Snoubording 

10:30

big air - kvalifikácia (D)

Eva Hanicová

Beh na lyžiach

11:00 - 12:00

individuálne preteky na 5 km voľnou technikou (D)

Timea Mazúrová

   

Kristína Sivoková

     

13:00 - 14:15

individuálne preteky na 10 km klasicky (CH)

Denis Tilesch

Hokej - zápas o bronz 

17:00 - 19:00

zápas o bronz (D)

Švajčiarsko - Slovensko

Priamy prenos zo zápasu na našej stránke. 

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV