Šport a olympizmus
6 min. čítania

Jedinečná skúsenosť a neoceniteľná prax: Študenti majú za sebou prvý ročník Programu športovej žurnalistiky

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Nový projekt Slovenského olympijského a športového výboru s názvom Program športovej žurnalistiky má úspešne za sebou prvý ročník. Počas neho sa desať reportérov a štyria fotografi učili od tých najlepších novinárov a pracovníkov médií. Pod vedením skúsených lektorov z prostredia športu získali vybraní študenti vysokých škôl neoceniteľné skúsenosti a prax.

„Mnohí stredoškoláci prichádzajú na vysokú školu s myšlienkou venovať sa práve športovej žurnalistike, no táto cesta je sprevádzaná mnohými prekážkami. Redakcie často nemajú prostriedky ani čas plnohodnotne sa venovať stážistom. Na druhej strane tu máme novinárov s dlhoročnými skúsenosťami. Oslovili sme ich a spoločne sme vytvorili netradičný formát stáže, ktorý môže priniesť užitočný doplnok k teoretickému štúdiu nielen žurnalistiky,” hovorí o myšlienke vzniku projektu jeho koordinátorka Dana Galicová zo Slovenského olympijského a športového výboru.

Osobný prístup skúsených lektorov a spätná väzba

Štrnásť účastníkov projektu bolo vybraných na základe motivačných listov a publikovaných i doposiaľ nepublikovaných výstupov. Pri výbere bola dôležitá najmä motivácia a chuť naučiť sa niečo nové. Stážistov následne čakal počas trvania letného semestra 2021 online mentoring od lektorov programu. Ten zahŕňal individuálnu pozornosť od skúsených novinárov a fotoreportérov, spätnú väzbu na ich prácu a cenné rady a postrehy. Lektori si pre študentov pripravili zaujímavé témy, zasvätili ich do základných novinárskych žánrov, ako napríklad rozhovor, komentár, reportáž. Lektori i samotný Slovenský olympijský a športový výbor boli študentom nápomocní aj pri získavaní kontaktov či akreditácií na športové podujatia.

Spoluprácu s lektormi hodnotili študenti pozitívne. „Všetky zadania mi tlmočil jasne a zrozumiteľne. Zakaždým po vypracovaní sme absolvovali videohovor, v ktorom zhodnotil môj text, odovzdal mi množstvo rád a odporúčaní, konštruktívnej kritiky a stihli sme sa vždy porozprávať aj pomimo konkrétnej úlohy. Bolo naozaj pútavé viesť s ním dialógy na rôzne žurnalistické témy. Mali sme tak možnosť spoznať sa navzájom a som mu za všetko veľmi vďačný,“ hovorí jeden zo zúčastnených stážistov Patrik Ličšinský.

Obrovský rozdiel medzi tým, čo sa učí v škole a čo sa vyžaduje v praxi

Prvý ročník Programu športovej žurnalistiky mal pod palcom súčasný šéfeditor nového športového portálu Športnet.sk Marián Szűcs. Okrem neho na nové tváre športovej žurnalistiky dohliadali Boris Vanya, Viktor Kiššimon, Peter Pašuth a Tomáš Kyselica. O fotografov sa postarali Michal Svítok a Martin Baumann z tlačovej agentúry TASR.

„Som v prvom rade rád, že takáto iniciatíva vznikla. Od študentov, ktorí prichádzajú zo žurnalistických škôl, viem, že sú veľké rezervy v tom, čo sa dozvedajú v škole a v tom, čo sa vyžaduje v praxi od novinárov. Cieľom tohto programu bolo zmierniť tento rozpor a ponúknuť študentom pohľad na to, o čom všetkom športová žurnalistika je,“ ozrejmil ciele projektu hlavný lektor Marián Szűcs.

Workshopy s ľuďmi z praxe aj „tlačovka” Mateja Tótha

Súčasťou Programu športovej žurnalistiky boli aj tri celodenné workshopy, ktoré pozostávali z teoretickej, ale aj praktickej časti a viedli ich odborníci priamo z praxe. Študenti mali možnosť vypočuť si nielen rešpektovaných novinárov, fotoreportérov, ale spoznať aj prácu hovorcov, tvorcov podcastov či správcov sociálnych sietí. Dozvedeli sa viac o práci počas veľkých športových udalostí, práci novinára priamo v teréne a mali možnosť vyskúšať si aj modelovú tlačovú konferenciu. Na nej sa zúčastnil olympijský víťaz Matej Tóth. Úspešný chodec okrem svojej prípravy na olympijské hry v Tokiu porozprával aj o tom, ako by mal vyzerať vzťah novinára a športovca.

„Workshopy boli veľmi prínosné. Na malom priestore sme dostali obrovské množstvo informácií od ľudí z praxe a dostali sme možnosť nazrieť za oponu novinárskej práce,“ hovorí stážistka Nina Ušiaková.

„Nie všetky témy sa týkali mojej oblasti, ale priniesli mi nové pohľady a poznatky. Čo bolo najviac – rozprávali sa s nami ľudia priamo z praxe, to veľmi oceňujem,“ doplnila ju Veronika Mihalíková.

Fotografi pracovali so špičkovým vybavením

Štyrom fotografom, ktorý sa na úvodnom ročníku Programu športovej žurnalistiky zúčastnili, profesionálnu techniku zadarmo zapožičal technologický líder v oblasti zobrazovania spoločnosť CANON „Veľmi milo ma prekvapila aktivita a snaha účastníkov kurzu. Boli veľmi samostatní, mali neustále chuť sa učiť, fotografovať, počúvali naše rady, čo nás ako lektorov veľmi tešilo. Snažili sme ich naučiť princípy agentúrnej fotografie, aby si vedeli nájsť podujatie, akreditovať sa naň, fotografovať, následne fotografie spracovať a poslať na vydanie. Toto všetko zvládli dokonca aj pod časovým stresom,“ hovorí lektor Michal Svítok - vedúci obrazovej redakcie TASR

Nádejní fotoreportéri si vyskúšali aj fotografovanie minidokumentu - tréning s členom Juniorského olympijského tímu. „Najprínosnejšie pre mňa bolo zadanie, pri ktorom bolo treba zápas nafotiť, popísať fotografie a následne fotografie poslať počas alebo hneď po zápase. Skúsila som si, aká je práca fotografa v agentúre a aké je to pracovať pod stresom a časovým tlakom,“ hovorí študentka Monika Šišková.

„Celý program je skvelou skúsenosťou do života, ktorá mi priniesla v tomto smere veľa cenných rád a skúseností. Naučil som sa lepšie orezávať fotografie pre potreby agentúr, respektíve vytvárať popisky a odosielať fotografie pod časovým tlakom. Toto sú jednoducho skvelé veci, ktoré by rozhodli určite o tom, že by som sa prihlásil opäť,“ dodal ďalší z fotografov Daniel Stehlík.

Budúci ročník si prajú bez obmedzení

Drvivá väčšina účastníkov Programu športovej žurnalistiky sa zhodla, že by sa do projektu prihlásili opäť. V ich odpovediach sa opakovala najmä chuť naučiť sa nové veci, ale aj stretnúť sa s lektormi a prednášajúcimi na workshopoch naživo. Pre pandemickú situáciu sa celý projekt odohrával v online priestore. Pokračovať v projekte si vedia predstaviť aj samotní lektori. „Dúfam, že projekt bude pokračovať. Dáva mi zmysel a podľa mňa má svoje opodstatnenie. Bolo nám ľúto, že sme sa nemohli stretnúť naživo a lepšie sa spoznať. Verím, že v ďalšom pokračovaní sa to bude dať,“ nechal sa počuť hlavný lektor Marián Szűcs.

„Sme radi, že SOŠV pripravilo takýto projekt a našich účastníkov kurzu radi uvidíme ako našich kolegov, či už v agentúre, alebo celkovo na podujatiach ako fotoreportérov,“ dodal Michal Svítok.

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV