Šport a olympizmus
5 min. čítania

Jedlo pred súťažou? Zabudnite na vyprážaný syr, radil športovcom na #JOTGAMES odborník na výživu

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Milan "Docent" Sedliak a jeho prednáška o výžive.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Počas #JOTGAMES, spoločného teambuildingu športovcov z projektov Nadácie SOŠV, si nádejní slovenskí športovci vypočuli množstvo zaujímavých prednášok. V sobotu 10. októbra im o správnej výžive a výživových doplnkoch prednášal vedecký pracovník Univerzity Komenského v Bratislave, Milan Sedliak.

Talentom porozprával o nástrahách ale aj výhodách výživových doplnkov. Prednáška sa neskôr zmenila na voľnú diskusiu v rámci ktorej si vymenili skúsenosti s doplnkami výživy viacerí mladí športovci a ich návyky a spôsob prípravy ohodnotil a okomentoval aj sám Sedliak. „Bez správnej výživy sa nedá športovať dlhodobo. Možno sa dostanete na olympijské hry. Raz. No vaša kariéra nebude trvať dlho. Keď chcete ísť na viac ako len jedny olympijské hry, musíte byť ako Zdeno Chára a dlhodobo dodržiavať všetky správne vzorce správania sa. Musíte mať schopnosť trénovať, musíte trénovať, musíte mať aj šťastie...,“ hovoril poslucháčom z radov športovcov.

Juniorským športovcom sprostredkoval aj svoje poznatky z práce výživového poradcu vo futbalovom Slovane Bratislava či zo spolupráce s útočníkom NHL Tomášom Tatarom. Mimo iného ukázal športovom aké dôležité je najmä v zimných mesiacoch užívať vitamín D. „Keď sme v rozpätí novembra až marca brali futbalistom krv, väčšina z nich nemala dostatok vitamínu D. Je to preto, lebo nemáme slnko a nejeme každý deň treščiu pečeň a ryby.“

Jedlo pred súťažou? Zabudnite na vyprážaný syr

Sedliak nevynechal ani odporúčania na správne stravovanie počas zápasového či súťažného dňa. Zdôrazňoval najmä potrebu prijímať ľahké jedlo, vyhýbať sa mastnému jedlu, syrom či dráždivým potravinám ako cesnak či cibuľa. „Už len keď vypijete pol litra vody, ešte po polhodine máte v žalúdku dve deci a to je čistá voda. Keď si dáte nízkotučné jedlo, nejakú ryžu a kuracie mäso, po dvoch hodinách je tam stále polovica, zmizne až za tri a pol hodiny. Veľké jedlo pred záťažou či súťažou by teda malo byť asi tri a pol hodiny pred štartom.“

„Neznamená to však, že zješ obed a už nič do súťaže. Dve hodiny pred je dobré dať si snack, tyčinku, nízkotučný jogurt. Dôležitá je pravidelná a dobrá tréningová strava. Všeobecné odporúčanie je o 1/4 menšiu porciu, na aké ste zvyknutí,“ radil najmä športovom, ktorý sa venujú činnostiam, pri ktorých sa behá a skáče či úpolovým športom.

Sedliak varoval mladých športovcov aj pred ťažkými a mastnými jedlami, nemali by ich konzumovať predovšetkým pred športovaním. „Hranolky a vyprážaný syr sú v žalúdku prvé dve hodiny takmer nedotknuté, v žalúdku sa nehýbu a celý proces trávenia trvá až štyri a pol hodiny.“

Čo jedia v Slovane a čo v Barcelone

Počas prednášky objasnil športovcom aj ako vyzerá vo futbalovom Slovane obed pred zápasom. Futbalisti majú hovädzí vývar, ako druhý chod si môžu dať ryžu, cestoviny, kuracie prsia a dve omáčky - pomodoro bez cibule a cesnaku a omáčku z kokosového mlieka a kari. „Syrovú omáčku pred súťažou neodporúčam, je ťažká na žalúdok, pomodoro omáčka bez cibule a cesnaku, pretože sú to dráždivé potraviny,“ objasnil odborník na výživu.

Na porovnanie ukázal aj čo konzumujú mladí futbalisti z akadémie FC Barcelona. Ich strava pred zápasom pozostáva z ovocia a bagety či sendviča. „Aj sendvič sa dá pripraviť tak ,že je to špičková strava. Kváskové pečivo, kúsok masla, avokádo, kvalitná šunka a syr. Čo je na tom zlé,“ vysvetľoval počas prednášky.

V záverečnej časti Sedliak rozprával o výživových doplnkoch. Spolu so športovcami diskutovali o ich význame, druhoch, ale aj rizikách spôsobených z ich užívaním. „Doplnky výživy sú rozmanité, od celaskonu, ktorý je bezproblémový až po ilegálne veci. Chcem vás varovať pred tvrdými vecami. V športe to je, neklamme si a dajte si na to pozor. Tak ako pozitívne vplývajú na sval a regeneráciu, negatívne vplývajú na srdce,“ varoval.

 Na záver prednášky a diskusie odporučil športovcom „výživový semafor“ pre lepšie zorientovanie  sa v problematike výživových doplnkov. Na svojich webových stránkach ho uvádza Antidopingová agentúra SR a záujemcovia nájdu doplnky stravy rozdelené na tri skupiny.

SKUPINA - A Užívanie doplnkov skupiny A prináša benefity založené na dôkazoch, ale ich užívanie je vhodné len v konkrétnych situáciách a pod dohľadom odborníka (lekár alebo akreditovaný dietológ). Žiadny doplnok skupiny A nie je vhodný pre všetky situácie, osoby alebo športové disciplíny.

Doplnky skupiny B si vyžadujú ďalší výskum, no z doterajších štúdií možno predpokladať, že športovcom budú prinášať určité výhody. Benefit niektorých doplnkov tejto skupiny však nebol vedecky dokázaný. Užívanie doplnkov skupiny B má byť určené len na výskumné účely, klinické monitorovanie, alebo prispôsobené individuálnej situácii jednotlivca pod dohľadom odborníka.

SKUPINA - C Všetky látky uvádzané v Zozname zakázaných látok, ktorý každoročne vydáva WADA automaticky patria do skupiny C. Zakázané látky sa nepoužívajú len zámerne (na podvodné účely), ale častokrát sú nimi kontaminované aj výživové doplnky, čo môže viesť k nepriaznivým analytickým nálezom. Táto skupina zahŕňa zakázané látky alebo doplnky s vysokým rizikom kontaminácie týmito látkami.  (Zdroj: https://www.antidoping.sk/data/files/672_vyzivove-doplnky-web.pdf)

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV