Šport a olympizmus
Reportáž
3 min. čítania

Jedna krajina, dve výstavy, tisíc emócií

Miroslava Luptáková
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Aj po hokejovom šampionáte Slovensko stále žije hokejom. O tom, že k našej krajine hokej neodmysliteľne patrí už deväťdesiat rokov sa môžu hokejoví fanúšikovia presvedčiť na jedinečnej výstave, ktorá mapuje všetko to, čo formovalo obraz súčasného slovenského hokeja. Atmosféru majstrovstiev sveta zas pripomína stále aktuálna výstava, ktorá má na muške pamätné momenty Slovenska na svetových šampionátoch.

Najkomplexnejšia hokejová výstava v histórii Slovenska

Najvýznamnejšie momenty hokejovej histórie Slovenska aktuálne zhmotňuje unikátna výstava „90 rokov slovenského hokeja“. Výstava Slovenského olympijského a športového múzea svojím konceptom predstavuje najvýznamnejšie míľniky tohto olympijského športu. „Na výstave môžu návštevníci vidieť veľa zaujímavých artefaktov, ktoré nie je možné bežne vidieť, pretože hokej momentálne nemá samostatné múzeum. Sú tu významné exponáty pochádzajúce z našej zbierky, zo súkromných zbierok, ako aj predmety z hokejovej siene slávy. Ide o najkomplexnejšiu výstavu hokeja, aká sa na Slovensku doposiaľ usporiadala,“ vysvetľuje riaditeľka SOŠV – Slovenského olympijského a športového múzea Zdenka Letenayová.

Významné exponáty pochádzajú zo zbierky SOŠV - Slovenského olympijského a športového múzea, ale aj z hokejovej siene slávy či súkromných zbierok.
Významné exponáty pochádzajú zo zbierky SOŠV - Slovenského olympijského a športového múzea, ale aj z hokejovej siene slávy či súkromných zbierok.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Jedinečnosť výstavy predstavujú nielen vystavované exponáty, ale i koncepcia výstavy, ktorá históriu slovenského hokeja nereflektuje chronologicky, ale svojím obsahom vyzdvihuje najdôležitejšie udalosti, ktoré kreovali súčasný obraz tohto športu. Medailu a tanier za druhé miesto z roku 2012 či výstroj brankárskej legendy Vladimíra Dzurillu majú návštevníci možnosť vidieť do konca júna v Košiciach. Následne sa výstava presunie do ostatných slovenských miest, medzi ktoré patrí napríklad Poprad, Nitra, Topoľčany, Liptovský Mikuláš, Brezno či Galanta.

Opäť žijeme hokejom

Históriu majstrovstiev sveta v hokeji mapuje druhá výstava, ktorá bola otvorená v priestoroch  Múzea mesta Bratislava. Koncept výstavy je rovnako úzko spätý s históriou slovenského hokeja, pričom je primárne zameraný na hokejové šampionáty. Samotný názov výstavy „Opäť žijeme hokejom!“ odkazuje na fakt, že Slovensko hostilo majstrovstvá sveta už po druhýkrát. Najpamätnejšie majstrovstvá sveta v Göteborgu, či prvý šampionát organizovaný na Slovensku sa veľkými písmenami zapísali do hokejovej histórie našej krajiny. Exponátmi bratislavskej výstavy je okrem fotografií i sada medailí majstrovstiev sveta 2011, hokejka legendárneho brankára a súčasného trénera brankárov slovenskej reprezentácie Jána Lašáka s podpismi „zlatých chlapcov“ alebo aj zlatá medaila ich trénera Jána Filca.

opäť žijeme hokejom
Foto
TASR

Koncept oboch výstav nesie v sebe spoločný odkaz, ktorým je vášeň a oslava hokeja a je unikátnym spojením všetkého, čo ho charakterizuje. Výstava „Opäť žijeme hokejom!“ je prístupná pre verejnosť do septembra tohto roka.

Projekt
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV