Športové aktuality
5 min. čítania

Jej vášňou je akrobatické fitness. Talentovaná Lucia už zbiera medaily na najvyššej úrovni

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Finalistka 6. ročníka Ukáž sa! Lucia Mikušová.
Foto
Archív LM

Lucia Mikušová sa venuje akrobatickému fitness. V tomto športe už zbiera medaily aj na vrcholových podujatiach. Finalistka grantového projektu Nadácie SOŠV Ukáž sa! je aktívna aj na Instagrame, kde svojich 11-tisíc fanúšikov inšpiruje nielen v cvičení, ale aj v zdravom pečení.

Už odmalička bola veľmi aktívne dieťa. Ako šesťročná začala chodiť na karate. Klub však zrušili, a preto prešla na plávanie. Vo ôsmich rokov začala s gymnastikou. „Napredovala som veľmi rýchlo a tento šport som si zamilovala. Ako jedinej z môjho oddielu sa mi podarilo na základe výsledkov v súťažiach nominovať sa na majstrovstvá Slovenska.“

Súťaže po svete boli motiváciou a výzvou

Na gymnastiku chodila Lucia dva roky, no druhý rok sa jej už tréningy prekrývali s jej novou vášňou – s fitness. „Úplnou náhodou som sa cez kamarátky, ktoré chodili na gymnastiku, dozvedela o fitness detí v Trenčíne. Na moje naliehanie ma teda mamina prihlásila na fitness do klubu Fitness Gabrhel Trenčín,“ spomína na svoje začiatky finalistka projektu Ukáž sa!

Dozvedela sa, že tie najlepšie dievčatá sa na základe svojich výsledkov v rámci slovenských súťaží dopracovali až na majstrovstvá Európy a majstrovstvá sveta. „Bola to pre mňa obrovská motivácia a vtedy niečo nepredstaviteľné, ale v kútiku duše som o tom snívala,“ hovorí športovkyňa, ktorej sa na akrobatickom fitness najviac páči jeho komplexnosť, spojenie gymnastiky, posilňovania, silových prvkov a tanca.

„Tento projekt vnímam naozaj veľmi pozitívne. Veľmi sa mi páči, že aj po jeho skončení sa o nás SOŠV stále zaujíma. Víkend v Šamoríne na #JOTGAMES bol úplne super, naozaj si veľmi cením takúto príležitosť.“ – Lucia Mikušová o projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Medailová žatva v Španielsku

Pred pár týždňami sa vrátila z majstrovstiev sveta, ktoré sa konali v španielskej Santa Susanne. Stala sa vicemajsterkou sveta juniorov a bronz si odniesla zo ženskej kategórie. „Teraz mi chýbalo len naozaj veľmi málo k zisku tej najcennejšej medaily, raz by som sa veľmi rada stala majsterkou sveta,“ hovorí o plánoch do budúcna.

V akrobatickom fitness mladá športovkyňa súťaží v dvoch disciplínach. Prvá je voľná zostava – choreografia a druhá je pózovanie. „V súťažnej sezóne trénujem šesťkrát do týždňa. Štyri dni mám posilňovňu. Tam to mám rozdelené, dvakrát v týždni cvičím hornú časť tela a dvakrát spodnú časť. A dvakrát týždenne trénujem zostavu na hudbu – gymnastika, silové prvky. Jeden môj tréning trvá väčšinou dve hodiny,“ opisuje svoju tréningovú rutinu Lucia.

Pred pár týždňami sa vrátila z majstrovstiev sveta, ktoré sa konali v španielskej Santa Susanne.
Pred pár týždňami sa vrátila z majstrovstiev sveta, ktoré sa konali v španielskej Santa Susanne.
Foto
Archív LM

Podporuje ju celá rodina

Školské povinnosti zvláda tretiačka na Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne aj popri náročných tréningoch. „Pred týmito majstrovstvami sveta som po prvýkrát požiadala o individuálny študijný plán. Škola mi vyhovela a vychádza mi vždy v ústrety. Ale musím priznať, že je to náročné.“

Najväčšou oporou je pre ňu mama. „Podporuje ma naozaj od úplného začiatku, za čo som jej mega vďačná. Ale musím povedať, že vlastne celá rodina, tatino, mamina a brat tým naozaj žijú a fandia mi. Zatiaľ prišli za mnou na každú medzinárodnú súťaž – okrem tejto poslednej.“

Na Instagrame motivuje k cvičeniu aj pečeniu

Lucia je aktívna aj na sociálnej sieti Instagram. Ten si založila už v roku 2015. Dnes má viac ako 11-tisíc sledovateľov, čo je viac ako mnohí oveľa známejší športovci. „Mňa táto platforma naozaj baví, veľmi rada fotím a tvorím. Najväčšiu radosť mi naozaj robí, keď vidím, že niekoho motivujem - k cvičeniu, k pečeniu. Niekedy mi aj ľudia píšu, nech pridávam viac svoj jedálniček a recepty, čo ma naozaj veľmi teší. No a pre športovca, ktorý to so športom myslí naozaj vážne, je to výborná platforma na zviditeľnenie sa a môže mu to pomôcť aj pri získaní spolupráce,“ vysvetľuje talentovaná reprezentantka vo fitness.

Grant z Ukáž sa! použije na súťažné bikini aj kostým

Práve na prácu so sociálnymi sieťami bol zameraný aj 6. ročník grantového projektu Ukáž sa! Súťažiaci v ňom mali počas letných mesiacov za úlohu prezentovať seba a svoj šport na sociálnej sieti Instagram. „Práca počas projektu Ukáž sa na Instagrame mi išla dobre, aj ma veľmi bavila, avšak, zabralo to naozaj veľa času. Niekedy som to robila aj dlho do večera, lebo mi na tom naozaj záležalo a chcela som to spraviť čo najlepšie. Od začiatku júla som boal v príprave na jesennú sezónu. To znamená každodenné tréningy, varenie si stravy... Niekedy som to stíhala len tak tak,“ priznáva Lucia.

O výške finančného grantu rozhodla v online hlasovaní verejnosť. Lucia Mikušová získala 1893 hlasov a grant vo výške 1800 eur. „Financie určite použijem na preplatenie súťažného kostýmu a súťažných bikín, pretože to naozaj nie je lacná záležitosť. A rada by som si kúpila aj nejaké športové oblečenie.“

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV