Športové aktuality
4 min. čítania

Joga, spánok aj zlatá Štefečeková: 7 rozhovorov z roku 2021, ktoré by ste si nemali nechať ujsť

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Zuzana Rehák Štefečeková na Olympijskom festivale.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Rok 2021 bol bohatý na športové príbehy. Počas celého roka sme vás pravidelne zásobovali rozhovormi so zaujímavými ľuďmi. Šlo o športovcov, ich trénerov alebo rôznych odborníkov na témy zdravého životného štýlu či ľudí zo športového prostredia. 

Obzrite sa spolu s nami za uplynulým rokom a prečítajte si sedem zaujímavých rozhovorov, ktoré sme počas neho na webe olympic.sk uverejnili.

Futbalová rozhodkyňa Matulová: Verejnosť nás často vníma ako neomylné postavy 

Miriama Matulová pracuje ako futbalová rozhodkyňa, zároveň je aj koordinátorkou pre rozvoj ženského futbalu na Slovenskom futbalovom zväze. V rozhovore sme sa venovali jej práci futbalovej rozhodkyne. Začínala v mládežníckych súťažiach, nakoniec sa prepracovala do tretej najvyššej mužskej súťaže. V októbri 2020 zažila aj medzinárodnú premiéru. Ako hlavná rozhodkyňa viedla kvalifikačný zápas žien o postup na Euro 2022 Grécko – Čierna Hora.


Kondičný tréner Petry Vlhovej Šimon Klimčík: Petrina cieľavedomosť je obdivuhodná 

Kondičný tréner Šimon Klimčík má na starosti fyzickú prípravu našej lyžiarskej hviezdy Petry Vlhovej. Klimčík najskôr súťažne hrával ľadový hokej (v mládežníckych kategóriách aj na reprezentačnej úrovni) a neskôr sa dostal ku kondičnému trénerstvu. Okrem Petry Vlhovej sa trénersky venuje aj našim popredným vodným slalomárom Jakubovi Grigarovi, Alexandrovi Slafkovskému, Monike Škáchovej či hokejistom.


Tehotenstvo a šport nie sú nepriatelia, hovorí gynekologička a vášnivá bežkyňa 

„Mýtus, že tehotná žena nemôže športovať, je už dávno vyvrátený,” hovorí v rozhovore gynekologička a vášnivá bežkyňa MUDr. Lucia Ondrášiková. Svoje odborné vedomosti z lekárskej praxe využila aj počas vlastného tehotenstva. Neprestala byť aktívna a naďalej športovala. Týždeň pred pôrodom odbehla osem kilometrov.


Prvý tréner Petra Sagana Peter Zánický: Peter je svetový fenomén

Prvý tréner Petra Sagana Peter Zánický priviedol svojho hviezdneho zverenca v začiatkoch jeho kariéry k titulu juniorského majstra sveta v horskej cyklistike a k štvrtej priečke na majstrovstvách sveta v rovnakom odvetví. Podieľal sa aj na príprave Juraja Sagana, s ktorým stále zvykne trénovať. Aktuálne Zánický pôsobí ako riaditeľ úspešného cyklistického podujatia Detská tour Petra Sagana a nových Saganov hľadá aj v klube s podobným názvom Cyklistická tour.


Joga pomôže telu i duši. Akému typu učiteľov by ste sa však mali vyhnúť? 

Jogu pozná celý svet. Cvičia ju ľudia, ktorých trápia zdravotné problémy, ale aj tí, čo sa chcú udržať v psychickej a fyzickej pohode. Rozmach jogy však nie vždy znamená len pozitíva. Za posledných 10 – 15 rokov sa z nej, bohužiaľ, stal biznis. „Sú prípady, že si niekto prečíta knihu a vyhlási sa za učiteľa. Bez akéhokoľvek adekvátneho vzdelávania v  akreditovanej organizácii,” hovorí Soňa Ftáčniková, predsedníčka Jogovej spoločnosti.


Poznáte zásady zdravého spánku? Zabudnite na smartfón, ponocovanie aj nočnú lampu 

Spánok pozná každý z nás. Nie každý však spáva tak, aby to bolo prospešné pre jeho fyzické aj psychické zdravie. V rozhovore s odborníkom v oblasti spánkovej medicíny MUDr. Imrichom Mucskom sme sa rozprávali o zásadách zdravého spánku, ako aj o tom, čo robiť, ak športovci zaspať nemôžu.


Zuzana Rehák Štefečeková prinesie domov zlato pre svoje zlatá, od finále nemala očakávania 

Zuzana Rehák Štefečeková v rozhovore po tom, ako sa na OH v Tokiu stala olympijskou víťazkou v trape žien. Ako prvá žena v histórii zostrelila v kvalifikácii všetkých 125 terčov. Vyhrala aj finále v novom olympijskom rekorde 43 bodov. Okrem členov slovenskej výpravy boli medzi jej prvými gratulantmi aj manžel Martina a dvaja synovia, s ktorými sa spojila prostredníctvom moderných technológií.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV