Športové aktuality
3 min. čítania

Jozef Stümpel - hokejový Beckham so zlatým drevom

Vojtech JURKOVIČ
Bývalý prezident SOV František Chmelár pri vítaní majstrov sveta na bratislavskom letisku s Jozefom Stümpelom.
Foto
JÁN SÚKUP

Počas letných prázdnin (20. júla) oslávi 50. narodeniny hokejová legenda, ktorej cesty sú výrazne prepletené so Žigmundom Pálffym. Často o nich hovorili ako o hokejových dvojičkách. JOZEF STÜMPEL odohral po boku kamaráta veľa nezabudnuteľných zápasov.

Článok vyšiel v novom vydaní časopického magazínu Olympic.sk. Celý aj s názormi dvojičky Jozefa Stümpela Žigmunda Pálffyho si môžete pozrieť aj v elektronickej verzii.

ČASOPIS OLYMPIC.SK

Nastupovali spolu ako tínedžeri v Nitre, neskôr aj v reprezentácii, v NHL v Los Angeles i v českej extralige v Slavii Praha. Jozef Stümpel patril medzi najlepších centrov svojej doby. Tvorivý útočník svojou zamatovou drevenou pravačkou obdaril spoluhráčov množstvom gólových prihrávok okrídlených nápadom. Stümpel síce opustil scénu NHL už v roku 2008, no svoju impozantnú kariéru zavŕšil až v 47 rokoch v drese Žiaru nad Hronom. Ešte predtým si splnil aj jeden zo snov, proti Partizánskemu nastúpil v jednom útoku so synom Oliverom.

Jozef pred 32 rokmi v Nitre odštartoval rozprávkový príbeh. Usmiaty chlapec neustále chodiaci s walkmanom sa prebíjal do seniorského áčka, kam mu onedlho funkcionári vybavili prienikového diabla s neopakovateľným zakončením Žigmunda Pálffyho. Ako na to spomína?

„Asi v tom bolo čosi osudové. Proti Žigovi som hrával od žiackeho veku, keď prestúpil do Nitry. Bol to prirodzený krok. Ani jeden z nás nemal konfliktnú povahu, hokejovo sme si rozumeli aj bez rečí. Tréneri hovorili, že máme oči aj na chrbte, ale vždy sme sa stihli pozrieť, kto kam korčuľuje. I keď je pravda, že časom sme si posielali prihrávky naslepo, presnejšie intuitívne.“

Jozef Stümpel
Jozef Stümpel.
Foto
JÁN SÚKUP

Obaja majú doma zlato z MS 2002 i bronz z MS 2003. Práve v bronzových Helsinkách, na ktorých boli najproduktívnejší hráči turnaja s 15 kanadskými bodmi, vystrelil Žigmund Pálffy na adresu mlčanlivejšieho spoluhráča nečakané prirovnanie: „Jožko je slovenský hokejový David Beckham. Má skvelú časovanú prihrávku, periférne videnie, dobre číta hru, je nezištný ako celá jeho dobrácka duša. Po tvrdej lopote v NHL som sa vždy tešil, že si v reprezentácii pri ňom zahrám konečne radostný hokej.“

Až do konca kariéry hral Stümpel s drevenou hokejkou. Na zápasy ich nosil aj v čase, keď už všetci spoluhráči v tíme mali kompozitné hokejky. Jozef počas kariéry zažil aj časté uťahovanie si od kolegov v šatni, že drevo v porovnaní s ľahučkými kompozitovými palicami je ťažké ako činka.

„Vždy som reagoval, že ešte nevymysleli hokejku, na ktorej čepeli by som tak jemne cítil puk. Niekedy mi napadne, či sa svet niekedy predsa len nevráti k drevu. Bolo by to prospešnejšie najmä v mládežníckych kategóriách, kde by hokejisti získavali citlivejšiu kontrolu nad pukom,“ zamyslel sa.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV