Športové aktuality
3 min. čítania

Junior Skupek má pred odletom do Pekingu formu: Triumf v Európe a zálusk aj na svet

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Na olympijské hry v Pekingu sa mladý sánkar Marián Skupek naladil priam ideálne. V predposledných pretekoch pred odletom do Číny si vybojoval titul juniorského európskeho šampióna. Ukázal tak, že mu miestenka na ZOH 2022 právom patrí.

Slovensko bude mať v olympijskom tobogane v stredisku Jen-čching v štyroch súťažiach sánkarov až päť zástupcov. Medzinárodná sánkarská federácia (FIL) napokon pridelila miestenku aj vekom ešte juniorovi Mariánovi Skupekovi.

Dá zo seba všetko

Člen Juniorského olympijského tímu 2020, projektu Nadácie SOŠV, sa tak premiérovo predstaví pod piatimi kruhmi. „Pocity zo zisku miestenky na olympijské hry sú, samozrejme, výborné, keďže to bolo cieľom tejto sezóny. Znamená to pre mňa veľa, keďže mám 20 rokov a vekovo som stále junior. Na olympijské hry sa veľmi teším a dám zo seba všetko,“ hovorí rodák z Helcmanoviec

Olympijskú definitívu vybojoval vďaka výkonom v pretekoch Svetového pohára. „Prvé dva kvalifikačné preteky nevyšli tak, ako som si predstavoval, pretože som sa nekvalifikoval do hlavných pretekov, ale ďalšie mi už išli lepšie. S kvalifikáciou som napokon spokojný. Jazdil som pekné jazdy bez väčších chýb,“ hovorí člen VŠC Dukla Banská Bystrica.

Triumf medzi európskymi rovesníkmi ho nakopol

Do Číny sa však najviac naladil na juniorských majstrovstvách Európy. V rakúskom Bludenze nedal súperom šancu a získal zlatú medailu. „Veľmi sa z tohto výsledku teším, popravde som to sám nečakal keďže som bol po prvej jazde na 4. mieste, no po druhej kvalitnej jazde sa mi to podarilo. Nakoplo ma to a na olympijských hrách chcem predviesť čo najlepší výsledok,“ hovorí historicky prvý juniorský majster Európy v sánkovaní zo Slovenska.

Sánkari mali unikátnu možnosť vyskúšať si svoje športovisko ešte pred štartom ZOH. „Moje dojmy sú pozitívne. Čo sa týka priamo sánkarskej dráhy, tá je priam dychberúca. Okolie je tiež veľmi krásne,“ opisuje stredisko v Jen-čchingu.

National Alpine Ski Centre sú zjazdovky na alpské lyžiarske disciplíny (s prevýšením medzi najvyšším bodom a cieľom vyše 900 metrov a s maximálnym sklonom 68 stupňov) a tobogan National Sliding Centre pre súťaže bobistov, skeletonistov a sánkarov so 16 zákrutami, vrátane jednej unikátnej 360-stupňovej.

Teší sa aj napriek obmedzeniam

Pandemické ZOH mu vrásky na čele nerobia. „Keďže som zatiaľ nebol na olympijských hrách, tak sa tam teším aj napriek tomu, že budeme možno trochu ‚obmedzení‘. Koniec koncov tam ideme podať čo najlepší výsledok a v tom nevidím nejaké obmedzenie,“ odkazuje mladý sánkar. Ak by mal možnosť pozrieť sa aj na výkony iných športovcov, nechýbal by na alpskom lyžovaní či skokoch na lyžiach.

Najskôr juniorské MS, potom Misia Peking

Do Pekingu člen Juniorského olympijského tímu 2020 odlieta 29. januára. Deň pred odchodom do Číny ešte zabojuje na juniorskom svetovom šampionáte v nemeckom Winterbergu. Očakávania nie sú po triumfe v európskej konkurencii rozhodne malé. „Byť v TOP 3 by bolo skvelé, no múdrejší budeme po pretekoch,“ hovorí o svojich ambíciách.

Na Misii Peking chce podať čo najlepší výkon, no kvalitu svojich súperov si plne uvedomuje. „Keďže to bude moja olympijská premiéra a súperi sú veľmi kvalitní, tak by som bol spokojný, ak by som sa umiestnil niekde medzi 20-25 miestom,“ dodáva Skupek.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV