Športové aktuality
3 min. čítania

Juniorka Sidová brala na MS dve medaily. Životná jazda na kiláku aj spolupráca s Pecsukovou

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Bianka Sidová a Katarína Pecsuková získali na MS juniorov bronz v K2 na 500 metrovej trati.
Foto
Archív BS

V portugalskom Montemor-O-Velho sa skončili majstrovstvá sveta juniorov a do 23 rokov v rýchlostnej kanoistike. Slovenská výprava sa domov vrátila so štyrmi medailami. Bronz získal Matúš Jedinák aj Mariana Petrušová, striebro Bianka Sidová, ktorá bola i v bronzovej lodi s Katarínou Pecsukovou.

Dvojnásobná medailistka Sidová je so svojím vystúpením na šampionáte spokojná. Individuálne striebro získala v K1 na kilometrovej trati. „Na finále spomínam veľmi pozitívne. Išlo sa mi veľmi dobre, dokázala som si trať rozložiť, ako som chcela a pokojne môžem povedať, že to bola moja životná „kiláková“ jazda,“ zhodnotila preteky zverenkyňa Eugena Hontiho.

Nadviazala na úspechy z ME

Za Marovou z Maďarska zaostala o 3,88 sekundy. Každý by raz chcel vyhrať zlatú medailu, ale teraz mi to vôbec nie je ľúto. Maďarka bola veľmi silná súperka a vyhrala s veľkým náskokom. Ale som veľmi šťastná, že som vedela nadviazať na úspechy z majstrovstiev Európy a ešte to aj zlepšiť,“ dodala Sidová, ktorá na ME juniorov v Poznani brala na 1000 metrovej trati bronz.

Druhú medailu vylovila spoločne s Katarínou Pecsukovou. V K2 získali na 500 metrovej trati bronz. „S Katkou si veľmi rozumieme ako na vode, tak aj na brehu a jazdíme spolu len prvý rok. Na našu jazdu tiež spomínam veľmi pozitívne, trošku som pokazila štart, ale napriek tomu sme vedeli ísť veľmi silnú jazdu,“ hovorí Bianka.

Náročnú jazdu v K2 sťažil aj protivietor

Jej slová potvrdzuje aj strieborná medailistka z olympijských hier mládeže 2018 Katarína Pecsuková. „Myslím, že máme aj podobnú techniku pádlovania. Naša jazda bola veľmi ťažká, keďže sme mali veľmi silné súperky hneď vedľa seba a ešte aj fúkal silný protivietor. Začiatok sa nám nepodaril podľa našich predstáv. V strede trate sme sa ich dobre snažili držať, ale, žiaľ, na taký silný záver pretekov sme nemali silu zrýchliť a tam nám uskočili,“ opísala bronzové preteky Pecsuková.

Pecsukovej pomohlo členstvo v Juniorskom olympijskom tíme

Priblížila aj to, ako sa so Sidovou dostali do spoločnej lode. „S Biankou som už raz jazdila asi pred dvoma rokmi a len tak zo srandy sme povedali, že či nevyskúšame K2 na majstrovstvách Európy. Tam sme boli druhé, a tak sme sa dohodli, že pôjdeme spolu aj na juniorské MS,“ dodáva športovkyňa, ktorá bola aj členkou Juniorského olympijského tímu 2019.

„Členstvo v Juniorskom olympijskom tíme mi určite pomohlo v mojej príprave a ďakujem  za to. Bohvie, kde by som teraz bola bez toľkých sústredení,“ odkazuje kanoistka.

Katarína Pecsuková bola v minulosti členkou Juniorského olympijského tímu, Bianka Sidová (vpravo) zase finalistkou grantového projektu Ukáž sa!
Katarína Pecsuková bola v minulosti členkou Juniorského olympijského tímu, Bianka Sidová (vpravo) zase finalistkou grantového projektu Ukáž sa!
Foto
Archív BS

Sidová vyjazdila medaily na lodi z grantu Ukáž sa!

Bianka zase získala na rozvoj svojej športovej kariéry aj finančný grant 2 500 eur od Nadácie Slovenského olympijského výboru. V roku 2019 bola finalistkou projektu Ukáž sa! „Zo získaného grantu sa mi nakoniec podarilo kúpiť loď, dodnes v nej jazdím. Šport je v poslednej dobe finančne veľmi náročný a veľa talentovaných ľudí si to nemôže dovoliť. Preto si myslím, že nadačné projekty ako aj Ukáž sa! veľmi pomáhajú mladým športovcom,“ dodáva športovkyňa, pre ktorú boli juniorské MS predposlednou sezónnou zastávkou. Tento rok ju už čakajú len preteky Olympijských nádejí 2021 v českých Račiciach.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV