Športové aktuality
Rozhovor
5 min. čítania

Juniorská vicemajsterka Európy Vanesa Hocková: „Bolo to jedno z najemotívnejších finále v mojej doterajšej kariére"

Miroslava Luptáková
Vanesa Hocková je členka Juniorského olympijského tímu a zároveň čerstvá juniorská vicemajsterka Európy v streľbe.
Foto
Archív SOŠV

Strelkyňa Vanesa Hocková má za sebou mimoriadne úspešné juniorské majstrovstvá Európy v talianskom Lonate. V individuálnej súťaži si vystrieľala striebornú medailu.

Členka Juniorského olympijského tímu korunovala svoj výkon aj vylepšením svojho osobného rekordu. „Začala som veľmi zle, no potom som si povedala, že musím niečo zmeniť a začala som bojovať. Stála som proti veľmi silným súperkám z celej Európy,“ opisuje pocity zo šampionátu mladá športovkyňa z Trnavy.

Strieľam už päť rokov a som nesmierne šťastná

Cesta Vanesy Hockovej k úspechu nebola jednoduchá. „Keď som mala šesť rokov, rodičia sa rozhodli, že ma dajú na plávanie. Plávala som do mojich dvanástich rokov a vtedy som ochorela na obličky. Musela som prestať s akýmkoľvek športom, v ktorom sa vyžadovala fyzická námaha. V tom čase som však už navštevovala športové gymnázium, tak som si povedala, že by som mohla vyskúšať iný šport. Jediným vyhovujúcim bola streľba. Strieľam už vyše päť rokov a som nesmierne šťastná,“ hovorí devätnásťročná strelkyňa.

Hocková
Foto
Archív SOŠV

Človek sa musí naučiť zostať pokojný aj v tých najnáročnejších situáciách

„V začiatkoch bola pre mňa najväčšou prekážkou moja hlava. Streľba je psychicky veľmi náročný šport. Človek sa musí naučiť zostať pokojný aj v tých najnáročnejších situáciách,“ dodáva.

Tréningy niekedy trvajú aj viac ako tri hodiny

 „Trénujem dva až trikrát do týždňa. Prídem na strelnicu, vyložím si z auta zbraň, náboje a strelecké veci. Rozložím si zbraň, rozcvičím sa, potom so zbraňou robím suchý tréning. To znamená, že si ju nahadzujem do ramena bez nábojov a v hlave si prehrávam, ako vyletujú terče. Neskôr sa presuniem na strelište, kde začínam tréning celými položkami, potom nasledujú tréningové položky a na záver trénujeme finále. Tréningy väčšinou trvajú dve až tri hodiny, ale pokojne aj dlhšie,“ opisuje svoju prípravu členka Športového klubu polície Bratislava.

Úspešná sezóna nemala ľahký začiatok

V aktuálnej sezóne sa musela Vanesa popasovať s viacerými situáciami, ktoré sa spočiatku podpísali na jej forme, no ako sama vraví, nevzdala sa a bojovala. „Tohtoročná sezóna sa pre mňa začala trochu neskôr a nie veľmi pozitívne. Na začiatku som dostala novú zbraň, ktorú som skúšala na tréningoch a vypadla som z formy. Musela som sa vrátiť k starej a trvalo mi dlhšie, kým som si na ňu opäť zvykla. Zároveň som sa pripravovala na maturity, čo ma znovu pripravilo o formu. Musela som tvrdo trénovať, no vyplatilo sa to. Vďaka majstrovstvám Slovenska som sa opäť postavila na nohy a forma mi vydržala až do majstrovstiev Európy, ktoré boli vrcholom mojej sezóny,“ vysvetľuje juniorská vicemajsterka Európy.

Jedno z najemotívnejších finále v doterajšej kariére

Za svoj najväčší doterajší úspech považuje nedávno získané striebro z majstrovstiev Európy. „Strelila som svoj osobný rekord, no finále bolo veľmi náročné. Išlo o jedno z najemotívnejších finále v mojej doterajšej kariére. Nesmiem zabudnúť ani na súťaž družstiev, kde sme s dievčatami vybojovali zlaté medaily a titul majsteriek Európy,“ hovorí členka Juniorského olympijského tímu.

hocková
Foto
Archív SOŠV

Cestovanie so zbraňou? Pripravte sa na komplikácie 

„Cestovanie so zbraňou je určite komplikovanejšie ako bez nej. V prvom rade musíte vlastniť medzinárodný zbrojný preukaz a pred cestovaním si musíte vybaviť všetky potrebné dokumenty na to, aby vás vôbec pustili z krajiny. Na letisku je potrebné vždy zavolať políciu, aby skontrolovali, či je všetko v poriadku. Niekedy sa stáva, že zbrane nepricestujú spolu s batožinou, ale som rada, že mne sa to ešte nestalo,“ vysvetľuje Vanesa.

Radšej si dávam nižšie ciele

„Samozrejme, mojím najväčším snom, asi aj ako každého iného, je zúčastniť sa na olympijských hrách. Ja osobne si však radšej dávam nižšie ciele, ktoré si krok po kroku plním. Najdôležitejšie pre mňa je, aby ma bavilo to, čo robím. Milujem cestovanie po svete, spoznávanie nových ľudí, nových kultúr a jazykov,“ priznáva talentovaná strelkyňa.

Budem sa naďalej snažiť dosahovať čo najlepšie výsledky

Svoju účasť v Juniorskom olympijskom tíme vníma ako podporu a dôveru zo strany Slovenského olympijského a športového výboru.  „Som veľmi rada, že som sa jeho súčasťou stala už po druhýkrát. Budem sa naďalej snažiť dosahovať čo najlepšie výsledky,“ dodáva na záver Vanesa Hocková.

Slovenský olympijský a športový výbor zostavil z výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za minulý rok Juniorský olympijský tím, ktorý jeden rok podporuje sumou celkovo 50 tisíc eur a výživovými doplnkami spoločnosti Nutrend v hodnote 10 tisíc eur. Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry.

Lynx

 

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV