Športové aktuality
8 min. čítania

K biatlonu ju motivovali úspechy Kuzminovej, dnes pracuje na svojom športovom sne. Anna Donovalová chce byť každým dňom lepšia

Miroslava Luptáková
Anna Donovalová.
Foto
Archív Anna Donovalová

Impulzom pre začiatok biatlonovej kariéry boli pre ňu úspechy olympioničky Anastasie Kuzminovej, dnes pre tento šport žije. Reč je o Anne Donovalovej, ktorá je finalistkou štvrtého ročníka grantového programu Ukáž sa! Jeho cieľom je podpora mladých športovcov v plnení ich športových snov. Ako vyzerala Annina cesta k biatlonu, čo pre ňu znamená a aké sú jej ciele?

Už ako trojročná som stála na zjazdovkách a vozila sa na bicykli

So športom začala už v útlom veku, nebol to však od začiatku biatlon, ktorému venovala svoju pozornosť. „Moji rodičia ma odmalička viedli k športu, za čo im veľmi ďakujem, lebo šport sa stal pre mňa neoddeliteľnou súčasťou života. Už ako trojročná som stála na zjazdovkách a vozila sa na bicykli. Moje prvé kroky k vážnejšiemu športovaniu však viedli až po nástupe do školy, začala som s plávaním. Cítila som však, že tento šport mi úplne nesadol. Po štyroch rokoch plávania som počula o tom záhadnom športe, kde s bežkami na nohách triafate terče a veziete sa krajinou plnou snehu. V roku 2014 som sa ako zvedavé dieťa s chuťou objavovať svet rozhodla skúsiť čaro tohto prekrásneho športu,“ opisuje svoje začiatky Anna Donovalová, ktorá vo verejnom hlasovaní v programe Ukáž sa! získala 1815 hlasov.

Bez podpory rodičov to nejde

Dôležitú úlohou v živote začínajúcej biatlonistky zohrávajú najmä rodičia, ktorí ju v športe odjakživa podporovali. Ako však priznal otec talentovanej športovkyne Marián Donoval, pre biatlon sa rozhodla sama. „To, že si Anička biatlon vybrala sama a ušetrila nás od hľadania toho pravého športu, vnímam ako veľkú úľavu. Biatlon je pre mňa jeden z najzaujímavejších športov. S deťmi bežkujeme odmalička. Našťastie, v okolí Banskej Bystrice máme celkom dobré podmienky pre tento šport.  Najdôležitejšie je, že biatlon Aničku baví,  za čo môžu hlavne dvaja vynikajúci tréneri Luboš Čaja a Láďa Mundil. Venujú sa žiackym kategóriám a s deťmi  to skutočne vedia, za čo im patrí vďaka, rovnako ako žiackemu klubu biatlonu Fan Klub Banská Bystrica a Slovenskému zväzu biatlonu, ktorý v rámci možností vytvára  podmienky pre športovanie mládeže,“ vysvetľuje.

V biatlone je dôležitá pokojná myseľ a premyslené kroky - to všetko si mladá biatlonistka uvedomuje

Majsterka Slovenska v zimnom i letnom biatlone vo svojej kategórii sa v tomto športe našla a ako sama podotkla, zatiaľ nemala dôvod meniť svoje zameranie. „Z hľadiska streľby je úžasné, keď môžete vypnúť od reálneho sveta a ponoriť sa celou mysľou do biatlonu. Keď strieľam, učím sa robiť len premyslené a rozvážne kroky, mať pokojnú myseľ, ale hlavne, spraviť  najlepšie to, čo viem. To isté platí aj na bežkách. Je prekrásne, keď môžem byť na lyžiach sama sebou, čeliť bolesti a posúvať svoje limity. Tento šport ma napĺňa. Veľmi ma baví, keď prekonávam samú seba a pracujem na sebe. Rozvíjam moje športové ja,“ hovorí mladá biatlonistka.

Anna Donovalová.
Anna Donovalová.
Foto
Archív Anna Donovalová

Najkritickejší je prechod zo žiackej do dorasteneckej kategórie

Decká spolu vedia prekonať aj ťažké chvíle

Pri motivácii mladého športovca v jeho začínajúcej kariére je dôležitá aj sila kolektívu. „Jeden z náročných momentov u mladého biatlonistu nastáva pri prechode zo žiackej kategórie do dorasteneckej, kde vidieť relatívne veľký úbytok mladých športovcov,” usúdil Marián Donoval. Dodáva však, že partia, v ktorej jeho dcéra trénuje je skvelá. „Sú to fajn decká. Stačí ich nechať spolu a vedia prekonať aj ťažké chvíle. Práve z tohto dôvodu sme založili dorastenecký klub biatlonu Fan Team Banská Bystrica. Klub vedú rodičia s výraznou podporou trénerky Janky Daubnerovej.”

Premotivovaný rodič je horší ako chrípka uprostred sezóny

Ako rodič chce ísť Marián Donoval dcére príkladom. „Silná podpora a motivácia pre športovanie dieťaťa je, keď vidí športovať, prípadne aj pretekať svojho rodiča. V rámci našich možností sa o to snažíme. Sem tam spolu trénujeme i keď za ňou často nevládzem. Určite nechceme nahrádzať prácu trénera. Premotivovaný rodič je horší ako chrípka uprostred sezóny,“ skonštatoval.

Vzor? Jednoznačne Anastasia Kuzminová

Na športovcoch oceňujem silu myšlienok

Pre mladú biatlonistku boli veľkým impulzom a povzbudením aj úspechy niekoľkonásobnej olympijskej medailistky Anastasie Kuzminovej. „Keď v roku 2014 vyhrala v Soči zlato, očaril ma biatlon natoľko, že som sa mu začala venovať. Ako však sledujem Svetový pohár, vidím  aj mnoho ďalších biatlonistov, ktorých obdivujem a chcela by som sa im raz priblížiť.  Na športovcoch oceňujem silu myšlienok a vôľu pokračovať aj vtedy, keď telo už nevládze. To, ako sa vie človek zaprieť a ísť v bolesti a ťažkých podmienkach, je neuveriteľné“ hovorí pätnásťročná športovkyňa.

Cyklistika ako doplnkový šport

Tréningy finalistky Ukáž sa! 2019 sú veľmi pestré. Nikdy nevynechá rozcvičku, zahriatie tela pred tréningom a strečing po tréningu. Jadro tréningu je prispôsobené ladeniu formy. „Na jar beháme skôr objemovo a na jeseň jazdíme veľa rýchlostí. Cez leto trénujeme väčšinou na kolieskových lyžiach, ktoré nám nahrádzajú klasické lyže. Taktiež beháme, bicyklujeme a plávame. Ako doplnkový šport na kondíciu a výdrž mám najradšej bicykel. Počas jesene, keď sa už sezóna blíži, začneme mávať častejšie rýchle tréningy. Počas zimy trénujeme väčšinou na bežkách. Samozrejme, celoročne je potrebné spevňovať svaly posilňovaním, ktoré je nevyhnutné aj pri streľbe. Strelecký tréning máme väčšinou dvakrát do týždňa. Vyzerá tak, že bežíme niekoľko kôl a po každom kole strelíme jednu položku,“ opisuje svoj tréningový program členka Fan Klubu biatlonu Banská Bystrica. Jej tréning trvá zvyčajne hodinu pol, niekedy aj dlhšie.

Dnes chcem byť lepšia ako včera

Náročné tréningy berie mladá športovkyňa ako možnosť neustále sa zlepšovať. „Dnes chcem byť lepšia ako včera. Chcem prekonať samú seba, chcem streliť lepšie, behať rýchlejšie, jazdiť krajšie. Až to niekedy nejde a musím sa vysporiadať s novými podmienkami. Viem, že ak budem bežkovať rýchlo, mám šancu aj na medzinárodných pretekoch, preto je mojou výzvou byť rýchlejšia, ísť do bolesti, ktorú moje telo ešte zvládne a pripravovať sa na budúcnosť najpoctivejšie, ako to ide,“ priznala biatlonová nádej.

Anna Donovalová.
Anna Donovalová.
Foto
Archív Anna Donovalová

Nikdy sa nesmiem vzdávať

Každé preteky sú niečím výnimočné, no niektoré sa vryjú do pamäti veľkými písmenami. „Mám za sebou už niekoľko výhier a vybielených terčov, ale len jedny preteky mi zatiaľ utkveli v pamäti najviac. Moment, keď som pokazila hneď prvú položku. Ani jeden terč sa nesklopil. Bol to začiatok pretekov a hneď som to pokazila. Keď som vstala z podložky, bol to boj mysle so šťastným koncom. Podarilo sa mi potlačiť negatívnu emóciu a pozbierať sa. Z hnevu som bežala ešte rýchlejšie a na ďalšiu položku som sa sústredila ako ešte nikdy. Trafila som všetko a dobehla som na krásnom druhom mieste. Bojovala som. Vďaka tomu si uvedomujem, že aj keď to teraz možno nie je podľa mojich predstáv, môže to skončiť úplne inak, než si myslím. Naučilo ma to, že sa nikdy nemôžem vzdávať,“ opísala svoju srdcovú skúsenosť začínajúca športovkyňa.

Moje sny sú vysoké a tvrdo pracujem na tom, aby sa stali realitou

Hlavným cieľom Anny Donovalovej je robiť pre šport maximum. „Moje sny sú vysoké a tvrdo pracujem na tom, aby sa stali realitou. Ak mi bude dané, tak sa tak raz stane. Zatiaľ som, kde som a snažím sa, ako viem,“ dodáva s chladnou hlavou.

Ako jej v príprave pomáha grant získaný z programu Ukáž sa?

„Robiť šport tak, aby sme držali krok so svetom je nesmierne náročné. Každý rodič športovca by vedel o tom dlho rozprávať. Každá pomoc je nesmierne cenná a chcem veľmi poďakovať Nadácii Slovenského olympijského a športového výboru za to, že takýmto spôsobom podporuje mládež a finančne pomáha rodinám športovcov. Na projekte Ukáž sa! ma potešilo aj to, že som videl z mladej generácie partiu dobre nasmerovaných ľudí, ktorých niečo ozaj baví a s vysokou pravdepodobnosťou si nepreklikajú mladosť. Vďaka športu nebudú mať iba virtuálne zážitky a kamarátstva, ale také ozajstné, často na celý život,“ hovorí otec začínajúcej biatlonistky na margo už štvrtého ročníka úspešného grantového programu Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru. Finančnú pomoc oceňuje i samotná Anna. „Môj ocino mi raz povedal, že peniaze v dnešnom svete treba, ale na rozumné veci sa vedia zohnať. Vďaka tomuto projektu mi rodičia zabezpečili potrebný materiál na moju každodennú prípravu, ako v zime, tak aj v lete. Aj keď to nevykrylo všetky náklady, lebo šport je veľmi drahý, určite mi to veľmi pomohlo a som vďačná za túto možnosť,“ uzatvorila náš rozhovor Anna.

kooperativa

Máte otázku? Opýtajte sa!
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV