SOŠV
Bratislava
5 min. čítania

K Medzinárodnému dňu tolerancie (16. november): ako Slovanu Bratislava vo futbalovej Európe škodia výtržníci v hľadisku

MIROSLAV TOMÁŠIK, člen kolégia Klubu fair play SOŠV
Na téme tolerancie hovoríme s bývalým hráčom, trénerom, funkcionárom, športovým riaditeľom a v súčasnosti vedúcim mužstva ŠK Slovan Bratislava Ján Švehlík.
Foto
Ľuboš Pilc

Náš najslávnejší klub ŠK Slovan Bratislava prináša svojim fanúšikom v tomto ročníku radosť v najvyššej domácej súťaži i na medzinárodnom poli. Zároveň však dopláca na výtržníkov v hľadisku.

Na ceste do Európy fanúšikovia najskôr pohrozili legionárom z desiatich krajín za slabo bijúce belasé srdce žltou kartou. „Reakcia divákov po vypadnutí z druhého predkola Ligy majstrov so Sutjeskou Nikšič bola primeraná neúspechu, pretože herne sme mali na to, aby sme postúpili. Sklamanie bolo veľké a to, že hráči neurobili pre úspech maximum, nemohli prejsť mlčaním,“ zdôraznil bývalý hráč, tréner, funkcionár, športový riaditeľ a v súčasnosti vedúci mužstva ŠK Slovan Ján Švehlík, ktorého srdce bije v Slovane od roku 1969.

Futbalová pravda býva v srdci každého hráča. Tam ju začal hľadať a očisťovať nový tréner Ján Kozák mladší. Hráči sa čistou pravdou nechali viesť. „Vedeli sme, že majú kvalitu, len ju prebudiť a preniesť do zápasov, to sa podarilo a diváci sa chytili,“ pokračoval Švehlík.

Mužstvo sa stalo súdržnejšie, zlepšila sa spolupráca a kolektívne poňatie tých, ktorí radi hrajú na vlastné tričko. Zo skupiniek hráčov sa stal jeden tím.

FALOŠNÍ FANÚŠIKOVIA

Na vlaňajšom medzinárodnom turnaji Slovakia Cup hráčov do 18 rokov Ján Švehlík odovzdal Cenu fair play kapitánovi maďarského družstva Mocsimu.
Na vlaňajšom medzinárodnom turnaji Slovakia Cup hráčov do 18 rokov Ján Švehlík odovzdal Cenu fair play kapitánovi maďarského družstva Mocsimu.
Foto
Roman Ferstl, SFZ

Žiaľ, v kotli štadióna stále vyčína skupina falošných fanúšikov a využíva anonymitu v dave. V predkolách Ligy majstrov a Európskej ligy transparentom i spoza neho vyzývali k násiliu voči etnickej skupine albánskych hráčov, pridali homofóbne a antisemitské urážky. Pokrikmi na gréckych hráčov v ďalšom zápase sa podľa kontrolného, etického a disciplinárneho orgánu UEFA dopustili diskriminačných a xenofóbnych urážok. „Vulgarizmy ťažko umlčať, čo im zalepíš ústa? Jedna skupina začne a druhá na provokáciu odpovie... Lenže keď sú raz nenávistné prejavy riadiacou inštitúciou zakázané, tak sa ich treba vyvarovať, o hádzaní predmetov na hraciu plochu ani nehovorím,“ podotkol Švehlík.

Na zlobu a nenávisť falošných fanúšikov k hráčom súperovho mužstva i jeho priaznivcom doplatili slušní diváci, ktorí nemohli byť dvanástym hráčom belasých v dvoch domácich zápasoch skupinovej fázy súťaže.

DAROVANÁ RADOSŤ

„Iba deti majú právo na darovanú radosť, dospelí si svoju čistú radosť musia vyzápasiť na ľudskom údele,“ vraví básnik.

Slovan dostal vysokú finančnú pokutu a dva domáce zápasy Európskej ligy mal odohrať bez divákov. Klub našťastie využil možnosť, ktorú UEFA povolila a na nový dvadsaťtisícový štadión na Tehelnom poli umožnil bezplatný vstup deťom do 14 rokov. „Na Besiktas prišlo asi šesťtisíc detí, utvorili nádhernú atmosféru, navyše v nadstavenom čase sme vyhrali. Tento zápas mi pripomenul z mojich hráčkych čias úžasný súboj s belgickým majstrom Anderlechtom Brusel v prvom kole ročníka 1974/75, ktorý sme na Tehelnom poli vyhrali 4:2. Diváci boli fantastickí, tak ako aj teraz.“

Na zápas s Wolverhamptonom bol dvadsaťtisícový štadión plný, len v susednom areáli na Pasienkoch parkovalo asi tristo autobusov. Atmosféra bola neuveriteľná, deti museli mať takisto fantastický zážitok. Možno sa to odrazí aj v tom, že získame nových fanúšikov a jedno percento z nich si povie, že by som mohol byť futbalistom a zahrať si na takom krásnom štadióne,“ dodal majster Európy z roku 1976 Ján Švehlík.

POCHYBNOSTI

Vedeli deti, prečo mohli byť na Tehelnom poli? „Tréner nám to vysvetlil a v minulom školskom roku sme aj v škole trochu preberali, čo je to diskriminácia, rasizmus, aj tolerancia,“ povedal ôsmak Michal, ktorí hrá za béčko starších žiakov Interu. Na adresu nevychovaných divákov v kotli Tehelného poľa, ktorých kamery zatiaľ neodhalili, povedal jednoznačne: „Vrátia sa a budú robiť to isté...“

Problém s nedisciplinovanými fanúšikmi nemá len Slovan. Svedčia o tom správy disciplinárnej komisie SFZ, ktorá udelila pokuty viacerým klubom najvyššej súťaže. „Vedenie Slovana diskutovalo so zástupcami fanúšikov a tí sľúbili, že prejavy nenávisti  sa už nebudú opakovať. Som však na pochybách, či sme prejavy intolerancie, rasizmu, agresivity už vyhnali zo štadióna.“

KĽÚČ K SPOLUNAŽÍVANIU

Tolerancia a ľudskosť sú jedným z pilierov v živote 69-ročného rodáka z Lovče Jána Švehlíka, držiteľa Ceny Klubu fair play SOŠV. Toleranciu považujem za kľúč k priateľstvu a spolunažívaniu. Keď hráme ligové zápasy u súpera, mám pocit, že jeho fanúšikovia vo svojom vnútri Slovan uznávajú, ale emócie sú proti nám. Nestáva sa, že nám zatlieskajú. Som presvedčený, že sa oplatí  pracovať na tom, aby hráči odišli z ihriska ako víťazi, bez ohľadu na výsledok. To platí aj o tréneroch, rozhodcoch, funkcionároch a v neposlednom rade aj o divákoch. Futbal je krásna hra, ktorá by mala každému prinášať radosť.

Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV