6 min. čítania

K stolnému tenisu ho priviedol dedo, olympijské hry sú pre Filipa Delinčáka veľkou výzvou

Foto
Archív SOŠV

Stále ešte len sedemnásťročný stolný tenista Filip Delinčák začal so svojím športom v šiestich rokoch vďaka svojmu starému otcovi a jeho nadšenie pretrváva až dodnes. Člen Juniorského olympijského tímu sa momentálne nachádza na 18. mieste svetového rebríčka, pričom v kariére už vybojoval bronz vo štvorhre na mládežníckych majstrovstvách Európy.

Rodák z Čadce sa aktuálne pripravuje v Prievidzi pod vedením Sašu Dragaša a v budúcnosti by sa rád prebojoval na olympijské hry.

Filip Delinčák o Juniorskom olympijskom tíme

Je to pre mňa výzva, že môžem byť v takomto projekte. Považujem za skvelé, že Slovenský olympijský a športový výbor podporuje mladých športovcov, ako sme my. Vďaka tomu sa nádejní športovci môžu raz dostať do svetovej špičky. Posúvam sa nahor, pričom máme rôzne aktivity. Môžem sa zlepšovať po fyzickej i psychickej stránke. Takisto dostávam finančnú podporu, takže si môžem zabezpečiť tréningy či turnaje.

Ako si sa dostal k stolnému tenisu? Ako si spomínaš na svoje začiatky?

Na stolný tenis ma naviedol môj dedo, ktorý hráva od dvadsiatich rokov až dodnes. Priviedol ma do športovej haly v Čadci, kde som vyrástol. Spomínam na tieto časy veľmi rád, keďže popri stolnom tenise ma brával na rôzne aktivity ako plávanie, futbal a podobne.

Bol teda starý otec tvoj prvý tréner?

Áno, bol to dedo. V Čadci sme mali rôznych trénerov, ale zo začiatku ma viedol hlavne on. Potom sa ma v Čadci ujali extraligoví hráči, ktorí trénovali seba aj deti. Zhruba o tri-štyri roky som prestúpil do českého Havířova, kde som pôsobil približne dva a pol roka. Potom som išiel do Prievidze, kde ma trénuje Saša Dragaš. On je pôvodom zo Srbska, pričom tu otvoril stolnotenisové centrum. V Prievidzi pôsobím už tretí rok.

Je možné skĺbiť školu s vrcholovým športom?

Chodím na Súkromnú strednú športovú školu v Trenčianskych Tepliciach a mám individuálny študijný plán. Dá sa to zvládať pomerne ľahko, ale cez deň nemám príliš veľa času na iné aktivity. Buď trénujem, alebo sa učím. Musím robiť slohové práce alebo iné zadania do školy. Teraz mi cez internet zo školy posielajú úlohy a posielam im to vypracované naspäť. Rovnako mávame písomky, na ktoré dostaneme určitý čas a musíme ich vyplniť.

Mohol by si nám priblížiť, ako vyzerá tvoj bežný tréningový deň?

Prvý tréning sa začína o desiatej, pričom trvá až tri hodiny. Následne je čas na obed, poobede mám dve hodiny pauzu. Potom sa zasa začína o pol štvrtej ďalší tréning, ktorý trvá dva až tri hodinky. Potom je večera a učenie. Niekedy idem s kamarátmi von, čo sa však nedá stíhať úplne často, keďže sa naplno venujem športu.

Ako sa môžeš pripravovať v aktuálnom období, ovplyvnil tvoj tréning koronavírus?

Keďže môj tréner má stolnotenisové centrum, ktoré postavil, tak ma to príliš neovplyvnilo. V hale sme len my dvaja a uňho aj bývam. Ide o to, že som z iného mesta. Sme teda ako keby z jednej domácnosti. Môžeme si zahrať, kedy chceme.

Máš za sebou viacero úspechov, ktorý z nich by si zaradil najvyššie?

Najvyššie by som vo svojom rebríčku zaradil dva úspechy, ktoré sa mi v mojej kariére podarilo zaznamenať. Jeden z nich je, keď som s Adamom Klajberom vybojoval tretie miesto na majstrovstvách Európy vo štvorhre. Bol to neopísateľný moment, keď sme sa dostali do semifinále v rumunskom meste Kluž-Napoca. Slovensko vtedy po mnohých rokoch získalo medailu z európskeho šampionátu. Zažil som tam aj super atmosféru. Druhý veľký úspech bol, keď som sa predral do finále na turnaji v Maroku. Prehral som následne vo finále s Francúzom.

Na aký zážitok spomínaš najradšej?

Najviac som si užíval začiatky s dedom. Nechcel odo mňa, aby som stále len „robil“ ten istý šport, ale kombinovali sme to. Takisto som s ním rád trávil čas. Najradšej si spomínam práve na tieto časy, keď ma dedo priviedol k môjmu športu.

Vzhliadaš k nejakému športovcovi? Máš nejaký vzor?

Rád sa pozerám na hru nemeckého ľaváka Tima Bolla, ktorý je svetová špička. Má veľmi uhladený štýl a hrá s rozumom.

Dosiahol si už zaujímavé výsledky. Aké sú tvoje ciele? Chcel by si sa napríklad zúčastniť aj na olympijských hrách?

Do budúcna by som sa chcel minimálne udržať v TOP 20 na svete a ísť možno aj vyššie. Neskôr v mužoch by som chcel byť v TOP 80 vo svetovom rebríčku. Pre mňa olympiáda znamená  niečo veľké, čoho sa nemusím dožiť. Chcel by som sa zúčastniť na olympiáde a zahrať si s rôznymi hráčmi. Je to pre mňa veľká výzva, ktorú by som chcel dosiahnuť.

Čo ťa čaká v najbližšej dobe?

Budúcu sezónu idem hrať do Čiech extraligu a prvú ligu, takže to je najnovšia informácia. Budúca sezóna štartuje v septembri, ale ťažko povedať, aká situácia bude s koronavírusom. Je to ešte otvorené.

Športové úspechy

9. MIESTO

dvojhra juniorov, WJC Bahrajn 2019 / Svetový pohár

2. MIESTO

dvojhra juniorov, WJC Morocco 2019 / Svetový pohár

1. MIESTO

štvorhra juniorov, WJC Morocco 2019 / Svetový pohár

9. MIESTO

dvojhra juniorov, WJC Poľsko 2019 / Svetový pohár

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.


Missing content item.
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV