Športové aktuality
5 min. čítania

Kanada vo finále olympijského turnaja hokejistov vyhrala nad USA 4:3 po predĺžení

Profile picture for user afinode
Juraj
Falát

Vancouver 28. februára (TASR) - Kanadskí hokejisti získali zlaté medaily na ZOH vo Vancouvri, keď vo finále zdolali USA 4:3 po predĺžení. Víťazný gól dal v 8. minúte nadstavby Sidney Crosby. V histórii štyroch olympijských turnajov s výkvetom z NHL sa Kanade podarilo triumfovať druhýkrát po roku 2002. V Nagane 1998 dominovali Česi a pred štyrmi rokmi v Turíne Švédi. Konečné poradie turnaja: 1. Kanada, 2. USA 3. Fínsko, 4. SLOVENSKO, 5. Švédsko, 6. Rusko, 7. Česko, 8. Švajčiarsko, 9. Bielorusko, 10. Nórsko, 11. Nemecko, 12. Lotyšsko.

Celkovo štvrtý olympijský titul hráči z krajiny javorového listu vydolovali prvýkrát na domácom ľade. Pikantériou je, že všetky víťazné finále "javorový list" zohral proti USA. Američania zostali naopak pri dvoch trofejach a obe získali na domácich hrách. Až do finále nepoznali trpkosť prehry a zostal tak v histórii olympijských turnajov platný zaujímavý fakt, že zlato sa nedá vyhrať bez zakopnutia. Kanada zaváhala práve s USA v základnej skupine.

Finále: Kanada – USA 4:3 po predĺžení (1:0, 1:1, 0:1 - 1:0). Góly: 13. Toews (Richards), 28. Perry (Getzlaf, Keith), 68. Crosby (Iginla) - 33. Kesler (Kane), 60. Parise (Langenbrunner, Kane). Rozhodcovia: McCreary, O'Halloran (obaja Kan.) – Fonselius (Fín.), Morin (Kan.), vylúčení: 2:2 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 17.748 divákov. Kanada: Luongo - Weber, Niedermayer, Keith, Seabrook, Doughty, Pronger, Boyle – Staal, Crosby, Iginla - Toews, Richards, Nash – Heatley, Thornton, Marleau - Perry, Getzlaf, Morrow – Bergeron. USA: Miller - Suter, Rafalski, E. Johnson, Gleason, J. Johnson, Orpik, Whitney - Langenbrunner, Šťastný, Parise - Kessel, Pavelski, Malone – Kane, Brown, Kesler - Callahan, Ryan, Backes – Drury.

V prvej tretine mal zápas síce od začiatku veľké tempo, ale chýbala iskra v kombináciách. Prekvapujúco sa o ne viac snažili Američania, ale proti koncentrovanému súperovi sa im to nedarilo. Kanaďania hrali tvrdo a nátlakovo, ale to len v individuálnych činnostiach, ináč bol ich systém obozretný. Ani najväčšie hviezdy sa nehanbili puk vyhadzovať a čakať na šancu v kontre. Prišla však po chybe americkej obrany, ktorá sa príliš sústredila na Richardsa a Toews dorazil síce z uhla, ale do odkrytej "fúgy". V druhej časti sa rozbehol kvalitnejší hokej, hralo sa naďalej hore-dole, ale viac vynikli brankári po obrovských šanciach. Sériové v podaní Kanady vyústili v gól Perryho a potom úradovali Američania. Avšak Luonga nedokázali v čistých šanciach prekonať Kane, Šťastný, ani Parise a znížili po chybe dovtedy excelentne chytajúceho brankára, ktorý si zrazil do siete strelu Keslera. Tretiu časť otvorila strela Webera do ľavej žŕdky a onedlho pravou zatriasol príklep Prongera. Američania mali kus šťastia aj pri šanci Heatleyho. Svoju hru otvorili a 15 minút sa hral skvelý hokej s agresívnymi výstavbami USA a jedovatými kontrami Kanady. Hráči javorového listu sa v závere stiahli, ale ešte mal obrovskú šancu v sólonájazde Crosby. Američania vyvinuli v závere obrovský nápor a podarilo sa im 25 sekúnd do klaksónu dostať zápas do predĺženia. V ňom sa dialo všeličo najmä pre Millerom, ale ten bol bezmocný voči pohotovosti Crosbyho.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV