Športové aktuality
6 min. čítania

Kanoistke Gamsjägerovej nevyšlo Tokio, myslí však už na Paríž. V napredovaní jej pomáha aj Nadácia SOŠV

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Lisa Maria Gamsjägerová.
Foto
TASR/DUNA/MTI- Szilard Koszticsak

Hoci má rýchlostná kanoistka Lisa Maria Gamsjägerová len 23 rokov, v športovej kariére toho stihla už viac než dosť. So športom začala na Slovensku, neskôr súťažila aj v Maďarsku, aby sa nakoniec vrátila späť do Komárna. Teraz sa pripravuje pod vedením trénera Petra Likéra. Pred sebou má už jasný cieľ – Paríž 2024. Aj v tom jej pomohla finančná pomoc od Nadácie SOŠV.

POMÔŽTE SPOLU S NAMI MLADÝM TALENTOM A DARUJTE 2 PERCENTÁ Z DANE NADÁCII SOŠV

Chcem darovať 2%

Lisa Maria sa dostala k rýchlostnej kanoistike, keď mala deväť rokov. Bola na dovolenke so starými rodičmi a televízii videla preteky na divokej vode. „Keď som po dovolenke prišla domov, prvá veta, ktorú som povedala mamine bola, že sa chcem stať kajakárkou. Môj nápad sa jej najprv nepozdával, keďže som bola krehké dievča a kajak je skôr šport pre mužov,“ spomína.

Problém však bol, že nikde v okolí Komárna nemala divokú vodu. Skúsila teda aspoň rýchlostnú kanoistiku. A tú si obľúbila hneď po prvom tréningu. „Prvé preteky som mala v Novákoch, kde som štartovala už po mesiaci trénovania a prišla som do cieľa ako tretia. Dostala som ešte väčšiu chuť do trénovania a chuť ísť ďalej za mojím detským snom,“ hovorí Lisa, ktorá sa narodila v Rakúsku.

V Maďarsku hľadala nové športové výzvy

Ako dvojročná sa s mamou presťahovala na Slovensko. Rýchlostnej kanoistike sa v Komárne venovala  päť rokov a pozbierala množstvo titulov na domácich šampionátoch. Ako 14-ročná sa však presťahovala do Maďarska. „Hľadala som nové výzvy v mojom živote a chcela som sa naučiť niečo nové. Začala som v Győri, kde som študovala päť rokov a takisto som získala veľa nových skúseností. Keď som mala 19 rokov, jeden z najlepších klubov v Maďarsku ma pozval a ponúkol mi možnosť stať ich členkou.“

Stala sa pretekárkou v klube Budapesti Honvéd Egyesület. Trénovala so seniorskými pretekármi, ktorí ju ťahali dopredu a veľa sa od nich naučila.

Pauza a návrat do Komárna

V roku 2019 sa však opäť vrátila do Komárna. Potrebovala zmenu a pauzu. „Život športovca nie ľahký ani psychicky, ani fyzicky. Stáva sa, že si na nejaký čas musíme dať od športu pauzu, aby sme mohli začať odznova s čistými myšlienkami a zregenerovaným telom.

Po ročnej pauze však zistila, že jej kanoistika chýba. „Potrebovala som nový začiatok v novom prostredí, v blízkosti rodiny a kamarátov. Preto bolo najlepším rozhodnutím začať opäť v Komárne. Dostať sa späť na ten level, kde som bola pred pauzou, bolo ťažké, ale oplatilo sa.“

Tréner Likér je prísny, no dodáva motiváciu

V Komárne sa pridala do tréningovej skupiny Petra Likéra. „Dbá na to, aby sme pracovali na maximum, či  už technicky, fyzicky, alebo mentálne. Dodáva nám motiváciu na každý tréning. Povedala by som, že ako tréner je prísny, ale pre mňa je to len pozitívne, keďže ma to posilní.“

Tréningovú skupinu tvorí okrem Lisy aj Erik Vlček, Adam Botek, Ákos Gacsal a Mariana Petrušová Nedávno sa k nim pridala aj Slovinka Ana Ostermanová. „Mám náš tím veľmi rada, dobre si rozumieme a ťaháme sa. Taktiež je to veľmi pozitívne, že s mojou partnerkou v K2 Marianou vieme trénovať v jednom meste, keďže nás to ešte lepšie zladí v deblovke.“

Tokio nevyšlo, myslí však už na Paríž

Na jar 2021 sa Gamsjägerová aj Petrušová dostali v K2 blízko účasti na olympijských hrách v Tokiu. Lisa Maria bola v K1 na 200 m ešte bližšie. V záverečnej kvalifikácii obsadila 2. miesto, na olympijské hry však išla len víťazka. „Aj mňa prekvapilo, že som dosiahla takýto výsledok. Určite ma to veľmi inšpirovalo a motivovalo. Mojím hlavným cieľom je sa dostať na OH do Paríža 2024 v K2 s Marianou Petrušovou. Teraz tvrdo pracujeme na tom, aby sme sa vyvíjali čo najlepším smerom a postavili na ďalšiu kvalifikáciu úplne pripravené.“

Slovenské rýchlostné kanoistky Lisa Maria Gamsjägerová (vľavo) a Mariana Petrušová počas finále K2 na 500 m na dodatkovej európskej kvalifikácii na olympijské hry v Tokiu v Szegede vo štvrtok 13. mája 2021.
Slovenské rýchlostné kanoistky Lisa Maria Gamsjägerová (vľavo) a Mariana Petrušová počas finále K2 na 500 m na dodatkovej európskej kvalifikácii na olympijské hry v Tokiu v Szegede vo štvrtok 13. mája 2021.
Foto
TASR/DUNA/MTI- Szilard Koszticsak

V príprave pomohla aj Nadácia SOŠV

Profesionálny šport a kvalitná príprava však niečo stojí. A nie každý si to môže dovoliť. „Náročné to bolo hlavne vtedy, keď som prišla späť z pauzy. Pri profesionálnom športe treba dbať na viacero vecí, ako je stravovanie, regenerácia, doplnky, športové oblečenie, a to nie je lacné. Som vďačná, že som sa mohla stať jednou z tých, ktorí dostali šancu na finančný príspevok od Nadácie SOŠV,“ hovorí Gamsjägerová.

V novembri 2021 sa aj vďaka pomoci Nadácie SOŠV a Slovenského zväzu kanoistiky dostala Lisa Maria na spoločné sústredenie do USA. „Keď ste v kanoistike na vyššom leveli a máte ambície, musíte nájsť dobré počasie a dobré podmienky na trénovanie. Nie je to jednoduché, musíme hľadať miesto, kde je dobrá lodenica a pustia nás tam. Našli sme ho v USA. To je najdrahšia položka. Bez finančnej pomoci by nebolo možné vycestovať a ísť na kvalitné sústredenia,“ dodáva tréner Peter Likér.

Jej ciele do novej sezóny smerujú najmä na majstrovstvá Európy U23 a majstrovstvá sveta U23. „Tento rok sme posledný rok v kategórii do 23 rokov,  preto ho chceme využiť, čo najlepšie a dosiahnuť čo najlepšie výsledky. Budeme štartovať aj na seniorských pretekoch, aby sme si pozreli, ako sme sa zlepšili a na čom ešte musíme popracovať. Už budúci rok už máme kvalifikáciu na OH.“

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV