Športové aktuality
Rozhovor
4 min. čítania

Kapustová vymenila tenis za biatlon, túto voľbu neľutuje: Motiváciou sú úspechy krajaniek na vrcholných podujatiach

Eme Kapustovej prirástol biatlon k srdcu už od prvého tréningu.
Foto
SOŠV

Začala s tenisom, ale potom ako desaťročná okúsila aj biatlon. Chvíľu sa venovala obom športom súčasne, ale napokon pred raketou s tenisovou loptičkou dostali prednosť bežky a puška. Členka Juniorského olympijského tímu nám v rozhovore prezradila, kto sú jej najväčšie vzory a čo je pre ňu hnacím motorom.

Ema Kapustová o Juniorskom olympijskom tíme

"Je to pre mňa nová možnosť, napríklad aj dostať sa viac do povedomia na Slovensku. Som veľmi rada za túto príležitosť, ktorá nám okrem iného poskytuje možnosť využiť služby mentálneho kouča. Zaradenie do projektu JOT 2020 mi dosť pomohlo aj finančne pri zabezpečení prípravy na ďalšiu sezónu. Teším sa, že môžem byť súčasťou tejto vybranej spoločnosti mladých športovcov. Priznám sa, bola som prekvapená, keď som sa dozvedela o svojom zaradení, hoci som vedela o tejto možnosti i šanci sa tam dostať."

Emu Kapustovú zbrane zaujímali od detstva, niet sa čomu čudovať – jej otec bol poľovník. Ako desaťročná nádejná tenistka sa dostala k biatlonu. „Hneď na prvom biatlonovom tréningu sa mi veľmi zapáčilo. Lákala ma kombinácia behu a streľby. Tenis som síce hrala ďalej do 14 - 15 rokov, ale už len doplnkovo. V súčasnosti si zahrám už len občas na záhrade,“ prezradila slovenská nádej. Svoje rozhodnutie vôbec neľutuje, keďže biatlon patrí v súčasnosti medzi veľmi populárne a nielen divácky atraktívne športové odvetvia. Pre Kapustovú sú motiváciou aj úspechy krajaniek na vrcholných podujatiach. „Keď vidím, ako sa im darí a navyše sú to Slovenky, tak je to o to väčším hnacím motorom niečo dokázať,“ hovorí talentovaná športovkyňa.

Pri úspechu v Lausanne bol aj jej vzor

 

Keď sa začala venovať biatlonu, jej prvým vzorom bola najúspešnejšia biatlonistka Slovenska Anastasia Kuzminová, zo zahraničných pretekárok Gabriela Koukalová, Daria Domračevová. V súčasnosti sa inšpiruje členkami slovenskej reprezentácie na čele so sestrami Fialkovými a aj Dorotheou Wiererovou. Pri doterajšom najväčšom úspechu kariéry Emy Kapustovej bola aj Kuzminová. Tá sa predstavila v úlohe ambasádorky na Zimných olympijských hrách mládeže 2020 vo švajčiarskom Lausanne, kde si jej talentovaná následníčka vybojovala 8. miesto v rýchlostných pretekoch. „Nemala som možnosť si s ňou zatrénovať, ale stretli sme sa na rôznych biatlonových oceňovaniach. V Lausanne nám dávala rôzne rady a odporúčania do ďalšej kariéry,“ spomína členka Juniorského olympijského tímu.

Najvyšší cieľ je olympijské víťazstvo

Mladá športovkyňa sníva aj o úspechoch, aké dosiahla Kuzminová. „Najvyšší cieľ je víťazstvo na ZOH, ale to je ešte ďaleká budúcnosť. Chcela by som ísť postupne. Najbližšie by ma potešilo pódiové umiestnenie na majstrovstvách sveta juniorov a kadetov.“ Impulzom v jej kariére boli minuloročné majstrovstvá sveta juniorov a kadetov v Osrblí. „Bol to svetový šampionát v domácom prostredí v Osrblí, kde sa mi podarili pekné výsledky. Napríklad v posledných pretekoch som bola 21. v stíhačke. MS mi ukázali, na čom som a zároveň, že ešte môžem veľa dosiahnuť, keďže v slovenskom tíme som bola najmladšia a v štartovom poli jedna z najmladších,“ poznamenala zverenkyňa trénera Petra Kazára.

„Štúdium nedávam na vedľajšiu koľaj.“

Rodáčka z Revúcej študuje na gymnáziu v Podbrezovej. K štúdiu pristupuje zodpovedne. „Keď si to človek vie rozvrhnúť, tak sa to dá skĺbiť so športom. Nájdu sa však aj dni, keď je toho v škole viac, potom je to náročné. Zatiaľ to však funguje. V škole mi to ide veľmi dobre, nemám v tomto smere problémy. Štúdium nedávam na vedľajšiu koľaj,“ dodáva nádejná slovenská biatlonistka. Prezradila aj, čomu sa venuje vo voľnom čase. Rada si fyzicky oddýchnem v prírode s rodinou. Keď sa však nájde čas, tak si aj niečo pokreslím alebo sa venujem iným športovým aktivitám,“ hovorí mladá športovkyňa.

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV