Športové aktuality
4 min. čítania

Karanténne centrum pre vrcholový šport pokračuje aj v nasledujúcom období, uskutočnia sa v ňom aj viaceré významné podujatia

Športovci môžu do konca júna využívať bezpečný priestor pre organizáciu sústredení a kontrolných podujatí v Karanténnom centre pre vrcholový šport v Olympijskom tréningovom centre x-bionic sphere v Šamoríne. Podobná bublina ako pri Dunaji existuje len v ďalších šiestich krajinách Európy.

Napriek prísnym hygienicko-epidemiologickým opatreniam absolvujú športovci v karanténnom centre plnohodnotný tréning. Reprezentanti i potenciálni olympionici môžu využívať všetky dostupné priestory vrátane atletického štadióna, plaveckých bazénov,  posilňovne a ostatnej športovej a voľnočasovej infraštruktúry. Aj vďaka tomu môžu ísť na vrcholné súťaže stopercentne pripravení.

„Napriek všeobecne zlepšujúcej sa pandemickej situácii a uvoľňovaniu opatrení si z dôvodu  stálych dopytov zo strany športových zväzov Olympijské tréningové centrum v Šamoríne ponechá status Karanténneho centra. Naďalej poskytne svoj bezpečný priestor pre organizáciu sústredení, kontrolných podujatí a nebude zatiaľ prístupné širokej verejnosti,“ povedal predseda dozornej rady x-bionic® sphere Juraj Bača.

Prezentácia Karanténneho centra pre vrcholový šport.

Karatisti bojovali o slovenské tituly

Počas predošlého víkendu sa v šamorínskej „bubline“ stretla na majstrovstvách republiky kompletná slovenská karatistická špička. Šampionát bol súčasťou prípravy na majstrovstvá Európy, ktoré sa uskutočnia od 19. do 23. mája v chorvátskom Poreči, i na olympijský kvalifikačný turnaj od 11. do 13. júna v Paríži.

Karate
Foto
XBS

Okrem M-SR v karate sa v Karanténnom centre pre vrcholový šport konala v predošlých dňoch aj súťaž v synchronizovanom plávaní pod názvom „Bubble open“, na ktorej si zmerali sily mladšie a staršie žiačky v povinných figúrach a juniorky so svojimi voľnými a technickými zostavami.

Plavci budú môcť plniť limity do Tokia 

Karanténne centrum poslúži ako útočisko viacerým federáciám aj v najbližších mesiacoch. Od štvrtka 22. apríla sa do areálu vrátia na prípravu džudisti. Nadviažu na nedávne úspešné medzinárodné sústredenie, kladne hodnotené v celej Európe. Následne sa v Šamoríne na sústredení organizovanom Slovenským futbalovým zväzom stretnú reprezentačné výbery do 16 a 17 rokov.

plávanie XBS
Foto
XBS

Šamorínska „bublina“ pomáha udržiavať výkonnosť plavcom. V bazéne sa uskutočnili už viaceré súťaže, na prelome apríla a mája bude Olympijské tréningové centrum hostiť 22. ročník medzinárodného plaveckého mítingu Orca Cup (30. apríla – 2. mája). Plavci na podujatí budú môcť plniť limity na olympijské hry v Tokiu, majstrovstvá sveta v dlhom bazéne v Abú Zabí i na kontinentálny šampionát v Budapešti.

Na kvalifikáciu na majstrovstvá Európy sa budú od polovice mája pripravovať v Karanténnom centre pre vrcholový šport aj reprezentanti v basketbale 3 proti 3.

 

Pred transformáciou aj legendárny míting P-T-S

Jedným z vrcholov jari bude v Karanténnom centre pre vrcholový šport 56. ročník atletického mítingu P-T-S, ktorý má strieborný štatút Európskej atletiky (EA). V kalendári bude európskych mítingov s rovnakou visačkou ako péteeska (World Athletics Continental Tour – Silver) dovedna len deväť.

Koncom júna privíta „bublina“ medzinárodné šermiarske sústredenie spojené s turnajom pre juniorov a kadetov. Toto podujatie by malo byť zároveň posledným podujatím pred pozastavením projektu Karanténneho centra pre vrcholový šport. Priestor olympijského tréningového centra  sa následne transformuje na bezpečný priestor. Priestor nebude vyhradený len pre športových reprezentantov a ich plánovanú prípravu, ale aj pre amatérskych športovcov a slovenské rodiny s deťmi, ktoré si budú môcť užiť jedinečnú dovolenkovú atmosféru s prívlastkom olympijská.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV