Šport a olympizmus
Šamorín
5 min. čítania

Karanténne tréningové centrum pre vrcholový šport je tu pre všetky zväzy a športové kluby opäť od úvodu roka 2022

Vzdušný pohľad na Olympijské tréningové centrum X-bionic sphere v Šamoríne, ktoré bude hneˇ%d od začiatku roka 2022 znovu fungovať ako Karanténne tréningové centrum pre vrcholový šport.
Foto
XBS

Na základe uznesenia vlády Slovenskej republiky, konzília odborníkov a hlavného hygienika SR o zavedení celoplošného lockdownu bolo Olympijské tréningové centrum X-bionic sphere v Šamoríne nútené opätovne uzavrieť svoje prevádzky pre bežnú verejnosť, ale aj pre vrcholových športovcov. Z nich niektorí sa v tomto období pripravujú na vrcholné podujatia.

Rozhodnutie o uzatvorení viedlo k promptnému osloveniu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu spoločne s Ministerstvom zdravotníctva SR s návrhom na opätovné vytvorenie Karanténneho tréningového centra pre vrcholový šport (KTCVŠ).

Karanténne tréningové centrum pokračuje aj hneď od začiatku roka 2022. Obnovenie jeho fungovania znamená podanie pomocnej ruky slovenskému športu. Naši športovci, predovšetkým reprezentanti, vďaka tomu majú možnosť pokračovať v športovej príprave pri dodržiavaní všetkých bezpečnostných, hygienických a protipandemických opatrení.

Opätovné vytvorenie Karanténneho tréningového centra pre vrcholový šport v Šamoríne

Športovci znovu môžu využívať bezpečný priestor na organizáciu sústredení a kontrolných podujatí. Pre reprezentantov, potenciálnych olympionikov, ale aj príslušníkov bežných športových klubov sú k dispozícii všetky dostupné priestory a športoviská, vrátane plaveckých bazénov, gymnastickej haly, posilňovne, vnútorných dočasných multifunkčných športovísk a ostatnej športovej a voľnočasovej infraštruktúry.

„V zmysle platných nariadení a rešpektujúc s tým spojené reštrikcie, sme pripravení v plnej miere reagovať na dopyt športových zväzov a poskytnúť priestor na športovú prípravu v rámci Karanténneho tréningového centra pre vrcholový šport v Šamoríne. Naďalej budeme poskytovať bezpečný priestor pre organizáciu sústredení, kontrolných podujatí a rezort nebude zatiaľ prístupný širokej verejnosti,“ povedal predseda dozornej rady x-bionic® sphere Juraj Bača.

Kompletné informácie o ponuke vrátane indikatívneho cenníka nájdu záujemcovia TU.

V prípade záujmu o kalkuláciu tréningového sústredenia vedenie strediska vypracuje podrobnú cenovú ponuku, prispôsobenú špecifickým požiadavkám a celkovým možnostiam. V prípade akýchkoľvek otázok ich možno mailom odoslať na [email protected]

Uplynulý víkend bolo na športoviskách v Šamoríne rušno

Plavci sú v Šamoríne ako doma a uplynulý víkend tam aj súťažili.
Plavci sú v Šamoríne ako doma a uplynulý víkend tam aj súťažili.
Foto
Svätoslav Straka

Slovenská plavecká federácia vynaložila nemalé úsilie na to, aby mali všetci naši reprezentanti zabezpečené podmienky na prípravu. A to aj napriek tomu, že momentálna globálna situácia v súvislosti s pandémiou nevytvára ideálne podmienky prípravy na nadchádzajúce majstrovstvá sveta v krátkom bazéne v Abú Zabí, aj na medzinárodné plavecké preteky Győr Open v Maďarsku.

„Aj vďaka podpore ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu sa naši plavci mohli  nerušene pripravovať v šamorínskej bubline. Čo sa týka plavcov trénujúcich mimo Slovenska, ich príprava by mala podľa našich informácií prebiehať bez problémov. Napriek tomu, momentálna globálna situácia v súvislosti s pandémiou nevytvára ideálne podmienky a nie každý sa so zvýšenými nárokmi dokáže bezo zvyšku vyrovnať. Budem spokojná, keď na MS uvidím, že sa našim reprezentantom podarilo zúročiť ich prípravu a dosiahnuť nimi stanovené ciele," povedala pred odletom na MS dlhoročná slovenská reprezentantka Ivana Lange.

Šamorínsky úsmev olympioničky Andrey Podmaníkovej.
Šamorínsky úsmev olympioničky Andrey Podmaníkovej.
Foto
Svätoslav Straka

Na ilustráciu situácia v okolitých krajinách: v Maďarsku bazény nezatvorili po celý rok, lepšie sa darí aj plaveckým klubom v Poľsku, Česku i v Rakúsku. Na Slovensku je však situácia diametrálne odlišná. Existujú kluby, ktoré končia, mnohí pretekári na šport už úplne vykašľali.
Aj preto tomu boli interné preteky v „bubline“ v Šamoríne pre naše plávanie dôležité. Nebolo totiž podstatné, koľko slovenských rekordov padlo, ako to, že pretekári mali možnosť získať pocit, že každodenný tvrdý tréning má význam.

Adam HALAS, XBS Swimming: „Na MS v krátkom bazéne by som sa chcel čo najviac priblížiť k osobným rekordom a najlepšie aj nejaký utvoriť. Keby sa veľmi zadarilo a vyšlo aj semifinále na 100 metrov polohové preteky, tak by som bol veľmi spokojný."

Matej DUŠA, XBS Swimming: „V posledných mesiacoch som sa v prvom rade pripravoval na súťažnú sezónu v USA. Neostalo mi veľa času špeciálne sa pripraviť na MS v krátkom bazéne. Pre mojich trénerov bolo podstatnejšie pripraviť ma na zimný vrchol sezóny v univerzitnej lige. Napriek tomu sa cítim veľmi dobre a myslím si, že za tých zopár dní sa dokážem dostať do dobrej formy a ukázať sa v svetovej konkurencii.“

Tu ešte boli cyklokrosári čistí...
Tu ešte boli cyklokrosári čistí...
Foto
Ján Melicher

Slovenský zväz cyklistiky (SZC) sa po úspešnom 6. a 7. kole Slovenského pohára a zároveň po pretekoch Európskeho pohára U17, juniorov, U23 a kategórie Masters vzhľadom na pretrvávajúcu pandemickú situáciu rozhodol zmeniť miesto organizácie majstrovstiev Slovenska v cyklokrose z Trnavy do Šamorína, do priestorov Karanténneho tréningového centra pre vrcholový šport.

Vzhľadom na zložitú situáciu sa tentoraz preteky uskutočnili bez diváckej podpory a bez účasti minikategórie, mladších a starších žiakov. Zúčastniť sa mohli pretekári od kategórie kadeti/kadetky a vyššie.

... a tu už na nich bolo vidno, v akom teréne súťažili.
... a tu už na nich bolo vidno, v akom teréne súťažili.
Foto
Ján Melicher

„Z hľadiska aktuálnych opatrení som veľmi rád, že sa nám vďaka podpore zväzu, X-bionic sphere a mnohých ľudí nakoniec podarilo v tomto karanténnom centre zorganizovať aj majstrovstvá Slovenska. Boli veľmi ťažké aj z hľadiska podmienok, aj situácie, akú aktuálne na Slovensku máme. Doslova vo vojenskom režime pandémie usporiadanie pretekov vyzerá až ako zázrak,“ povedal predseda komisie cyklokrosu SZC Martin Fraňo.

Kontrolnými pretekmi zároveň vyvrcholil tiež celý seriál Slovenského pohára. Posledným kolom CX sezóny sa zároveň uzatváral rebríček celkového poradia Slovenského pohára v cyklokrose.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV