Športové aktuality
5 min. čítania

Karatistky z Prievidze sa spojili a túžia po úspechu: My máme výzvy rady

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Tri dievčatá sa spojili a vytvorili Kata team ŠŠK Prievidza. Finalistky grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa! teraz zdolávajú prekážky spoločne a túžia po úspechoch. „Radi by sme počuli slovenskú hymnu z najvyššieho stupňa. Veríme, že sa nám to raz podarí,“ hovoria športovkyne.

Kata team ŠŠK Prievidza na Instagrame

Kristína Bruňanská, Simona Mišejová  a Laura Líšková sa karate venujú už odmalička. Najskôr súťažili len individuálne, nakoniec sa však rozhodli spojiť sily. S nápadom spojiť sa a vytvoriť kata team prišla najprv ich trénerka Dušana Augustovičová. Dievčatá to zaujalo, pretože chceli skúsiť niečo nové. „Naučilo nás to spolupracovať, keďže v tejto disciplíne je veľmi dôležitá synchronizácia a takisto to upevnilo naše kamarátstvo. Cvičiť v kata tíme je náročnejšie, ale je to výzva a my máme výzvy rady,“ hovoria členky Kata team ŠŠK Prievidza.

„Projekt Ukáž sa! považujeme za skvelý nápad, ktorý tak ako nám, tak aj ďalším talentovaným športovcom dáva príležitosť ďalej sa posúvať v tom, čo ich najviac baví. Výrazne nám pomohol na ceste za našimi snami a ak uvažujete o zapojení sa, tak určite neváhajte. My už teraz dlžíme jedno veľké ďakujeme za to, že sme mohli byť súčasťou.“ - Kata team ŠŠK Prievidza o projekte Ukáž sa!

Základom je byť najlepší doma na Slovensku

Spojenie do Kata teamu prinieslo dievčatám aj viaceré skvelé výsledky. Vo svojej kategórii získali 1. miesto na majstrovstvách Európy v štýle Shito-Ryu a triumfovali aj na majstrovstvách SR juniorov a kadetov 2016 aj 2019. Na stupňoch víťazov stáli už v piatich rôznych krajinách. Radi by sa dostali aj na majstrovstvá Európy a majstrovstvá sveta, no miestenku si zabezpečí vždy len jeden tím z krajiny. „Základom je byť najlepší doma na Slovensku. Radi by sme počuli slovenskú hymnu z najvyššieho stupňa. Veríme, že sa nám to raz podarí,“ hovoria športovkyne.

Každý ich karate tréning sa začína rozcvičkou, ďalej sú na rade rôzne prípravné cvičenia, ktoré pomáhajú zlepšiť estetiku pohybu. „Po týchto cvičeniach ideme väčšinou cvičiť už celé kata alebo nejaké určité pasáže a na konci nesmie chýbať poriadny strečing. Samozrejme, karate musí dopĺňať aj kondičná príprava a tam býva tréning už pestrejší. Raz to je výbušnosť dolných, či horných končatín, inokedy frekvenčné cvičenia alebo spevňovanie stredu tela. Je to jednoducho rozmanité.“

Spojenie do Kata teamu prinieslo dievčatám aj viaceré skvelé výsledky.
Spojenie do Kata teamu prinieslo dievčatám aj viaceré skvelé výsledky.
Foto
SOŠV

Pohybu nie je menej, zhodujú sa

Aj mladé karatistky si uvedomujú, že dnešná doba je plná moderných technológií, ktoré často oberajú mladých ľudí o vzácny čas. So všetkým prichádza aj lenivosť, ktorú často vnímajú aj na sebe. „Väčšina by asi povedala, že pohybu je tým pádom menej, ale nás o opaku presvedčila napríklad rekordná účasť práve v tejto súťaži, či neustále zvyšujúci sa počet náboristov v našom klube. Je až neuveriteľné, ako veľa mladých a talentovaných ľudí sa na Slovensku nachádza,“ odkazujú.

Ukáž sa! ich naučilo spropagovať samé seba

Tento ročník Ukáž sa! bol zameraný na propagáciu športu prostredníctvom sociálnej siete Instagram. Finalisti piateho ročníka grantového projektu Ukáž sa! mali za úlohu počas letných prázdnin zapĺňať svoj Instagram zaujímavým obsahom a odprezentovať seba a svoj šport. Každá z tria využívala sociálne siete dennodenne, ale nie až tak aktívne. „Táto súťaž nám priniesla super prax, čo sa týka komunikácie s divákmi cez sociálne siete a veľmi nám to pomohlo spropagovať samé seba. Čo sa týka používania Instagramu, tak sa snažíme byť na našom tímovom profile ako tak aktívne aj naďalej. Teraz však už iba vtedy, ak sa objaví nejaká zaujímavá príležitosť. Každodenné dvojtýždňové plánovanie príbehov a príspevkov tak, aby mali hlavu aj pätu, zaberalo dosť veľa času, ale vyplatilo sa,“ zhodujú sa dievčatá.

Grant využijú na kimoná a výbavu na cvičenie

Celkových víťazov Ukáž sa! na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré finalistom pripravil tím SOŠV, určila verejnosť v internetovom hlasovaní. Kata team Prievidza získali v hlasovaní 2457 hlasov a finančný grant vo výške 1500 eur. Na čo použijú získané finančné prostriedky? „Túto finančnú podporu sme chceli pôvodne využiť hlavne na výjazdy na nominačné súťaže. Momentálna situácia nám, bohužiaľ, neumožnila tento grant takto využiť, ale zvolili sme cestu, ktorá nám v tejto dobe vyhovuje najviac. Zo získaných finančných prostriedkov sme si kúpili nové kimoná, pomôcky na cvičenie, ktoré teraz doma naplno využívame, keďže návšteva telocviční stále nie je stopercentná, športové oblečenie. Z grantu sme ešte preplatili sústredenia, ktoré sa mohli konať,“ dodávajú.

Videá a príbehy všetkých finalistov sú na webovej stránke projektu www.olympic.sk/ukazsa

O projekte Ukáž sa!

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru má za sebou už 5. ročník grantového programu Ukáž sa! V tomto roku bolo pre budúce športové hviezdy (jednotlivcov a mládežnícke / juniorské športové kolektívy) od 13 do 18 rokov vyčlenených 46 000 eur. Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Doteraz bolo prerozdelených 240-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV