Šport a olympizmus
2 min. čítania

Karol Kučera namiesto Dušana Galisa splnomocnencom pre mládež a šport

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Karol Kučera počas rokovania Národnej rady SR.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Novým splnomocnencom vlády SR pre mládež a šport sa stal bývalý tenista Karol Kučera, ktorý je dnes poslanec za OĽaNO v Národnej rade SR. Vo funkcii nahradil Dušana Galisa.

Post splnomocnenca pre mládež a šport bol posledné dva mesiace neobsadený. Vláda uznesením číslo 199 z 2. apríla 2020 odvolala z funkcie Dušana Galisa, ktorý ju vykonával od roku 2012. Návrh na vymenovanie dlhoročného daviscupového reprezentanta predložil vo štvrtok premiér Igor Matovič. Kabinet následne návrh odobril a schválil Karola Kučeru do funkcie. Okrem menovania vláda doplnila aj štatút splnomocnenca pre mládež a šport, ktorý bližšie upravuje postavenie a rozsah oprávnenia jeho činnosti. Novinkou je, že funkciu vykonáva bez nároku na odmenu. Opatrením sa reflektuje novela zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, podľa ktorej môže vláda rozhodnúť, že akýkoľvek splnomocnenec môže vykonávať funkciu bez nároku na odmenu.

Štyridsaťšesťročný Kučera je otcom dvoch dcér. Slovensko reprezentoval v Davisovom pohári v rokoch 1994 až 2005, v 51 stretnutiach dosiahol bilanciu 33 výhier a osemnásť prehier. V roku 2005 si zahral vo finále bojov o šalátovú misu. V elitnej stovke svetového rebríčka bol jedenásť rokov, v sezóne 1998 mu patrila 6. priečka. V roku 1998 sa dostal do semifinále Australian Open a štvrťfinále US Open, na grandslamovom turnaji v Melbourne bol v roku 1999 vo štvrťfinále. Na okruhu ATP získal šesť titulov vo dvojhre. V najúspešnejšom roku kariéry 1998 triumfoval aj v Hopmanovom pohári, v roku 2000 bol členom víťazného tímu Slovenska vo World Team Cupe. Slovensko reprezentoval na olympijských hrách 1996, 2000 a 2004.

Po skončení kariéry pracoval ako tenisový tréner, viedol aj Martina Kližana i ďalších hráčov Národného tenisového centra. Vo voľbách 2020 ho zvolili za poslanca Národnej rady SR. Dovtedy s politikou nemal skúsenosti.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV