Šport a olympizmus
2 min. čítania

KFP SOŠV realizoval besedy v Košiciach

Katarína Ráczová

Dňa 20. januára 2023 sa predsedníčka Klubu fair play SOŠV, Katarína Ráczová zúčastnila na troch besedách v Košiciach. Tá prvá bola venovaná žiakom ôsmej triedy ZŠ Bernolákova, pod vedením výchovných poradkýň Mgr. Humeňaskej a Mgr. Simony Pekár – Hudákovej. Na druhom stretnutí sa zúčastnili študenti Strednej športovej školy a poďakovanie patrí pani riaditeľke školy PaedDr. Tatiane Švecovej a vyučujúcim Mgr. Samuelovi Horváthovi a PhDr. Marcelovi Nemcovi.

Na stretnutiach sa hovorilo o histórii, význame hnutí fair play i o olympijských hodnotách. Na konkrétnych príkladoch, ako na príbehu, ktorý sa dostal do dejín pod názvom Pingpongová diplomacia, Katarína Ráczová opísala silu a význam športu aj v takej dôležitej oblasti nášho života, ako je politika.

Trojnásobná účastníčka olympijských hier v šerme na základe osobných skúsenosti a zážitkov priblížila mladým poslucháčom jedinečnú atmosféru olympijských hier, ale hovorila aj o teroristickom útoku na olympijskú dedinu v roku 1972 v Mníchove extrémistickou palestínskou organizáciou Čierny september, ako aj o sklamaní česko-slovenských športovcov, keď sa 12. mája 1984  dozvedeli, že Československý olympijský výbor sa rozhodol, že naša výprava sa nezúčastní na Hrách XXIII. olympiády v americkom Los Angeles. Pripomenula aj svoje osobné sklamanie, keď sa kvalifikovala na MS, ktoré sa konali v Buenos Aires, ale cestu jej škrtli, nakoľko s jednou pretekárkou nemohol vycestovať tréner, vedúci výpravy a politický vedúci.

Prostredníctvom krátkych videonahrávok prezentovala príbehy významných a úspešných športovcov, ktorí dokázali, že človek môže býť čestný a zároveň úspešný.

Na záver besied si účastníci vyskúšali svoje vedomosti v novom kvíze Klubu fair play SOŠV, ktorý mal veľmi pozitívny ohlas.

V podvečerných hodinách sa uskutočnila beseda pre niekoľko desiatok hostí z radov dospelých, kde sme hovorili o význame športu na zdravie človeka, ale aj o úlohe športu pri formovaní osobnosti človeka a o vplyve športu na životnú orientáciu človeka. Samozrejme diskutovalo sa aj o problémoch súčasného športového hnutia, ktorý má veľmi nepriaznivý vplyv na deti a mládež.

Projekt
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV