Šport a olympizmus
2 min. čítania

Anna Kirnová opäť v najvyššom orgáne Európskej atletiky

atletika.sk
Anna Kirnová v spoločnosti prezidenta SAZ a viceprezidenta SOŠV Petra Korčoka (vpravo) a generálneho sekretára SAZ Vladimíra Gubrického.
Foto
atletika.sk

Dlhoročná medzinárodnú sekretárku Slovenského atletického zväzu Annu Kirnovú opäť zvolili do rady Európskej atletiky (EA). Spomedzi žien dostala Anna Kirnová vo voľbách do najvyššieho exekutívneho orgánu na 28. kongrese EA v Belehrade najviac hlasov, až 42.

Spolu s Annou Kirnovou budú členkami rady v rokoch 2023 – 2027 aj Aleksandra Vojneská Ziková (Sev. Macedónsko, 41 hlasov), Anne Farsethová (Nórsko, 39), Gvanca Mikeladzeová (Gruzínsko, 37) a Tia Hellebautová (Belgicko, 36). V 13-člennej rade Európskej atletiky má totiž každé pohlavie zaistených po 5 miest. Neuspeli Rakúšanka Sonja Spendelhoferová a Constantina Ditová z Rumunska.

„Zvolenie Anky Kirnovej je dobrá správa nielen pre ňu, ale aj pre celú slovenskú atletiku, ktorá sa snaží byť v rámci kontinentu veľmi aktívna. Delegáti kongresu ocenili Ankine dlhoročné skúsenosti a 35 rokov práce pre náš zväz. Čo sa týka jej šancí, bol som optimista, pretože z kandidujúcich žien bola jednoznačne najskúsenejšia,“ skonštatoval pre web SAZ po úspešných voľbách prezident SAZ Peter Korčok.

Generálny sekretár zväzu Vladimír Gubrický, ktorý bol tiež účastník 28. kongresu EA v Belehrade, ešte dodal: „Po príchode do dejiska som pozorne vnímal nálady a z debát s inými som nadobudol presvedčenie, že Anna Kirnová potvrdí svoje členstvo v rade EA. SAZ je v posledných rokoch na diplomatickom a organizátorskom poli veľmi aktívny, preto si myslím, že aj toto sa premietlo do úspešného znovuzvolenia. Voľby boli tajné, demokratické, treba ich rešpektovať, aj keď možno na niektoré posty sme mali iných favoritov.”

Ďalšími členmi rady EA sa stali Slobodan Brankovič (Srbsko), Frank Carreras (Gibralatár), Raul Chapado (Španielsko), Márton Gyulai (Maďarsko), Jürgen Kessing (Nemecko), Stefano Mei (Taliansko), Antti Pihlakoski (Fínsko) a Erich Teigamägi (Estónsko).

Staronovým prezidentom Európskej atletiky (EA) sa stal 65-ročný Bulhar Dobromir Karamarinov.  Vo voľbách získal 28 hlasov, za jeho protikandidáta, šéfa Českého atletického zväzu Libora Varhaníka hlasovalo 21 delegátov. Karamarinova prvý raz zvolili za prezidenta EA 14. októbra 2021 na kongrese v Lausanne, keď vo funkcii nahradil zosnulého Sveina Arneho Hansena. Bulharský funkcionár sa vtedy stal šiestym šéfom Európskej atletiky. V rade EA pôsobil od roku 2007, v roku 2015 ho zvolili za prvého viceprezidenta.

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV