Športové aktuality
3 min. čítania

Kľúč Petry Vlhovej k laponskému double: jazdiť múdro a s hlavou

Petra Vlhová vyhrala vo fínskom Levi oba slalomy Svetového pohára 2021/22.
Foto
TASR/AP

Lyžiarka Petra Vlhová si môže za polárnym kruhom v laponskom Levi založiť sobiu farmu. Na severe Európy sa jej podarilo zopakovať husársky kúsok z vlaňajška a vyhrala oba slalomy Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní. V Levi dosiahla päť zo svojich 22 triumfov v bojoch o krištáľový glóbus.

V nedeľu sa zopakovalo na pódiu rovnaké poradie ako v sobotu. Dvadsaťšesťročná Slovenka triumfovala opäť pred svojou veľkou súperkou Mikaelou Shiffrinovou, tentoraz však ešte výraznejšie o takmer pol sekundy (0,47 s). Tretia skončila Nemka Lena Dürrová s odstupom 78 stotín sekundy.

Vlhová, ktorá sa posunula do čela hodnotenia Svetového pohára zhodne so Shiffrinovou (po 260 bodov), predviedla v oboch kolách takmer bezchybné jazdy a obe boli najrýchlejšie. S rovinatejšou časťou svahu sa veľmi dobre vyrovnala, v prudšej strmine bola výborná. Dobre časovala oblúky a lyžovala vo veľkej pohode.

„Milujem Levi, mám toto stredisko rada,“ vyhŕklo z nej v prvom rozhovore po pretekoch. „Bol to veľký boj, ale dokázala som to. Chcem sa poďakovať trénerovi, celému môjmu tímu i rodine. Bez ich podpory a pomoci by som to nedokázala. Nebolo jednoduché po skvelej sobote opäť ukázať kvalitný výkon, ktorý bude stačiť na víťazstvo.“

V priebehu 24 hodín predviedla hviezdna Slovenka dvakrát veľkú šou a ukázala, že je v úvode sezóny vo veľkej pohode. Nevyrušilo ju ani to, že rozostavenie bránok na súťažnom kopci nebolo úplne podľa jej gusta.

„Najmä druhé kolo bolo náročné. Bolo mi jasné, že musím jazdiť múdro a predovšetkým rozmýšľať. Na rovinatej časti trate som sa necítila ideálne bola ťažšia ako v sobotu a sneh bol agresívnejší. V strmej časti som musela zatlačiť na plný plyn, ak som chcela uspieť. Nebolo to ľahké, ale zvládla som to,“ tvrdila Liptáčka, ktorá sa tri týždne pripravovala v Levi na slalomový úvod sezóny.

Po pretekoch dostávala tradičnú otázku pre víťazku z fínskych pretekov, ako pomenuje sobíka, ktorého dostala za víťazstvo. Krátko po dojazdení ešte jeho meno neprezradila, neskôr však informovala, že mu dáva meno po svojom bratovi Borisovi. „Rozmýšľam, že či si už nemám založiť sobiu farmu,“ smiala sa obhajkyňa veľkého krištáľového glóbusu v rozhovore pre televíznych vysielateľov. Previezť sobov na Liptov by bolo veľmi komplikované, v Levi sa jej o pridelené zvieratá radi postarajú.

Celý Vlha tím sa zo severu Európy presúva do zámoria. Ďalší víkend sa konajú preteky Svetového pohára v americkom Killingtone. Najskôr obrovský slalom, potom slalom. V severoamerickom stredisku ešte Vlhová nevyhrala, v slalomoch tam skončila trikrát druhá. „Pred ďalšími pretekmi si užijem zopár chvíľ voľna. Do Killingtonu sa teším, cestujem tam plná sebavedomia,“ skonštatovala Petra Vlhová.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV